HENGTE LEKESAU: Dette synet møtte turgåeren torsdag morgen. Noen hadde hengt en «nazi-sau».

Hvem hengte nazi-sauen?

En sjokkert turgåer har tipset Oppegård Avis om at noen har hengt en lekesau med hakekors i skogsområdet Knausen over Rikåstunnelen.

Publisert Sist oppdatert

Observante innbyggere med godt syn kan faktisk se «nazi-sauen» fra Kolbotn sentrum, der den henger i skogsområdet over innkjøringen i Rikåstunnelen, kjent som Knausen.

ROT OG SØPPEL: På tomten hvor det tidligere stod et rødt hus, er det noen som har tatt seg til rette med tvilsom aktivitet i det siste.

På tomten stod det tidligere et rødt hus, men nå har det tydeligvis blitt et samlingspunkt for «tvilsomme typer».

– Det er masse rot, gamle sofaer og søppelet ligger strødd. Hvem eier grunnen her, spør turgåeren, som ønsker å være anonym.

– Ubehagelig og skremmende

Turgåeren sier også at det var både en ubehagelig og skremmende opplevelse.

– Jeg synes det var en skremmende oppdagelse å se en sau med hakekors dingle i et tre, selv om jeg ganske raskt så at det var en lekesau, sier en innbyggeren som gikk tur i skogen torsdag morgen.

En annen turgåer, som har kontaktet oss i dag etter at denne saken ble publisert på oavis.no, la merke til en gjeng med fire eller fem ungdommer på 15-17 år som satt på de gamle sofaene på stedet tirsdag kveld, og at det kom to ytterligere ungdommer bærende opp med en sort sofa til.

SYNLIG: Den hengte sauen er faktisk synlig fra Kolbotn sentrum. Her fra Kapellveien ved skateparken.

Eies av kommunen

Eiendommen Knausen, som er på 842 kvadratmeter i areal, ligger sentralt på Kolbotn, i nærheten av skateparken, flere barnehager og Kolbotn skole.

Eiendommen ble solgt til Oppegård kommune i 2014 for 5.150.000 kroner. Siden 1. januar 2020 har Nordre Follo kommune eid den, ifølge grunnboksinformasjonen fra Statens Kartverk.

– Dette var triste bilder å se. Vi var ikke kjent med dette før Oppegård Avis sendte oss bilder i dag. I samråd med politiet fjerner vi nå alt som er på området. Kommunen har også ved tidligere anledningen ryddet denne plassen for ulik forsøpling, sier Stein Egil Drevdal, områdelederen i Nordre Follo kommune.

ER PÅ SAKEN: Rundt klokken 12:00 torsdag 16. september ble flere kommuneansatte observert på stedet.

Ukjent for politiet

Politiet kjenner ikke til miljøene som vanker på stedet.

– Hendelsen er ukjent for Follo politistasjon, og den er foreløpig ikke meldt til politiet. Vi har ikke kunnskap om det vanker noe spesielt miljø i det aktuelle skogsområdet, sier Solveig Kjeserud, som er politikontakten i Follo politistasjon.

– Bekymringsverdig

I forbindelse med saken om "nazi-sauen" har Oppegård Avis kontaktet Petter Kaibo, som lederen av Hjørnet Ungdomskafé i Kolbotn sentrum.

– Det er bekymringsverdig, sier Kaibo.

– Har ungdommene nord i kommunen nok av møteplasser?

– Absolutt. De har blant annet tre fritidssentre (Vassbonn, Tårnåsen og Flame) i tillegg til ungdomskafeen Hjørnet, men det sistnevnte holder åpent kun tre dager i uken (onsdag til fredag, ettermiddag og kveld) og er kun et tilbud for ungdommene fra 10. trinn og oppover, sier Kaibo.

Hjørnet ungdomskafe ble opprettet våren 2016, etter at Oppegård kommune fikk én million kroner i tilskudd fra regjeringen for å kunne forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme blant ungdom. Siden den gang har kafeen vært drevet av kommunen. I tillegg til å fungere som kafé og åpen møteplass, har det foregått ulike gruppeaktiviteter for ungdom.

FEM ÅR PÅ KOLBOTN: Hjørnet ungdomskafe er drevet av kommunen og ligger midt i smørøyet på Kolbotn, på den kommunale eiendommen i Kolbotnveien 26, øst for det gamle rådhuset. Foto: Yana Stubberudlien

– Det kommer mellom 30 og 50 ungdommer til oss hver eneste kveld onsdag til fredag. Jeg føler vi møter et bredt spekter av ungdom med dette tilbudet, og at de setter stor pris på å ha en slik møteplass hvor de kan treffe likesinnede i trygge omgivelser, sier Kaibo.

Kommunen har vedtatt å selge eiendommen hvor Hjørnet ligger i dag. Sammen med det gamle kemnerkontoret, et annet kommunalt bygg og en stor parkeringsplass mellom rådhuset og skateparken Pyramiden, utgjør den det såkalte feltet BT1 (nord og nordøst for rådhuset) som skal selges i begynnelsen av 2022.

Per i dag er det ikke bestemt hvor den nye lokaliseringen av ungdomskafeen skal være.

Les også: Foreslår Venleik som ungdomskafé

Powered by Labrador CMS