Endring av skolekretsgrenser

SKRIV HØRINGSSVAR INNEN 30. NOVEMBER: "Nå er tiden for å engasjere seg. Nå er tiden for å skrive høringssvar. Nå er tiden for å påvirke politikerne, våre tillitsvalgte, og stoppe disse justeringene", skriver Øivind Kruse i sitt leserinnlegg. På bildet kan du se ham på det siste møtet i utvalg for oppvekst, idrett og kultur, som var holdt 14. oktober. Foto: Privat

– Nå er tiden for å engasjere seg

"Tro ikke at forslaget om å endre dagens skolekretsgrenser ikke gjelder deg og din familie, bare fordi du ikke bor i ett av de områdene som er foreslått flyttet. Kommuneadministrasjonen har allerede varslet at flere justeringer kommer", skriver tobarnsfar Øivind Kruse i sitt leserinnlegg på vegne av aksjonskomiteen på Tårnåsen.

Publisert Sist oppdatert

På det siste møtet i utvalg for oppvekst, idrett og kultur onsdag 14. oktober ble det vedtatt at administrasjonens forslag til forskrift om skoletilhørighet skal ut på høring.

Høringsfristen er 30. november, men før det skal det arrangeres workshops med FAU fra en del berørte skoler og barnehager.

Aksjonskomiteen på Tårnåsen deltok på møtet sammen med FAU på Tårnåsen skole.

Les også: Skolekretskabalen

Fra forutsigbarhet til uro og usikkerhet

Formålet med forskriften er at den skal gi kommunen bedre muligheter for planlegging og god ressursutnyttelse. Den skal også bidra til å skape forutsigbarhet for elevene, står det.

På Tårnåsen har det vært noen emosjonelle uker for mange småbarnsforeldre. Forslaget til forskrift har skapt uro og usikkerhet.

Les også: – Heldigvis er det opp til lokalpolitikerne

Med virkning fra høsten 2021

Da vi kjøpte bolig på Tårnåsen var tilbudet av barnehager og skoler i nærmiljøet viktig for at vi valgte å investere nettopp der.

Sjokket var stort da vi så at vi ble foreslått flyttet fra Tårnåsen til Kolbotn skolekrets. Med virkning fra neste år.

Ikke de barna som går på skolen i dag, men barna i barnehagen, som da vil ha brukt inntil fem år på å danne nettverk og utvikle vennskap i nærområdet. Dette skaper ikke forutsigbarhet.

Les også: – Bevar nåværende skolekretsgrenser!

Hvorfor er vi blitt en brikke i puslespillet?

Vi skjønner at politikerne har en vanskelig floke å løsne.

  • Den nye kommunen skal ha en ny forskrift om skoletilhørighet.
  • Sofiemyr skole har sprengt kapasitet, og denne skolen er helseskadelig for elever og lærere.
  • Kolbotn skole har foreløpig kostet en halv milliard kroner, og vil stå halvtom når den er ferdig om et års tid.

Men vi skjønner fortsatt ikke hvorfor vi er blitt en brikke i puslespillet.

Les også: – Ikke ødelegg det gode nærmiljøet barna har i dag

Ikke vår nærskole

Det er i hvert fall ikke fordi Kolbotn kan regnes som vår nærskole, som politikerne i utvalget fikk demonstrert i forrige uke – selv om vi ligger innenfor 4 km fra skolene, er det et dalføre og en fylkesvei som ligger mellom oss og resten av skolekretsen.

Men det står i sakspapirene at det kan bli vanskelig å flytte Ødegården inn i Tårnåsen skolekrets, hvis vi ikke flyttes ut.

Skolen vår er ikke engang full, men vi skal flyttes, barna våre skal tas ut av nærmiljøet, bort fra nærskolen vi er blitt kjent med, som vi har brukt tid på å forberede femåringen på at skal bli skolen fra neste år, til en annen skole, for å gjøre plass til noen andre!

Les også: Stopp flyttingen av skolekretsgrenser fra Tårnåsen til Kolbotn

Neste år vil det stå 386 ledige elevplasser på Kolbotn. Ved å endre grensene skal det visstnok komme 20 til 30 flere. Kommunen har basert seg på elevtallsprognoser, på bolig- og befolkningsutviklingen i skolekretsene.

Ni skolestartere i 2021

Vi har sett litt nærmere på de barna som blir berørt, fra barnehagene i området. Hvis dette forslaget blir vedtatt, hva er egentlig effekten fra neste år?

  • I Hareveien barnehage er det ett barn, men som har søsken på skolen.
  • I Tårnåsen barnehage er det ett barn, med søsken på skolen.
  • I Øståsen barnehage er det fire barn hvorav to har søsken i skolen.
  • I Gimleveien er det tre barn, hvorav to har søsken i skolen.

Det er altså ni skolestartere fra disse barnehagene på Tårnåsen nå hvorav seks barn har søsken på skolen.

Kommunen får flyttet tre barn fra Tårnåsen til Kolbotn neste år, hvis vi går ut fra at de andre får søskenplass. Ikke tre barn som er en gruppe, for de går på forskjellige barnehager, og de bor ikke nær hverandre.

Minimal effekt for Kolbotn skole

Effekten på Kolbotn er minimal. Måloppnåelsen er tilnærmet null. Og sånn vil det fortsette å være noen år fremover. Men effekten for oss, effekten på vår hverdag er betydelig. Effekten på de tre barna er betydelig.

Tro ikke at det ikke gjelder deg og din familie, bare fordi du ikke bor i ett av de områdene som er foreslått flyttet. Kommuneadministrasjonen har allerede varslet at flere justeringer kommer. Kolbotn blir ikke fylt opp med dette forslaget.

Skriv høringssvar du også!

Hva blir det neste? Saksfremlegget nevner Vardeveien, som mulighet. Men er Rådyrveien trygg? Hareveien? Kornmoenga? Hvor mye må de ta av Tårnåsen og de andre områdene for å fylle opp på Kolbotn?

Nå er tiden for å engasjere seg. Nå er tiden for å skrive høringssvar. Nå er tiden for å påvirke politikerne, våre tillitsvalgte, og stoppe disse justeringene.

Les også: Bekymret for tomt skolebygg på Kolbotn

Powered by Labrador CMS