KLIPPET SNOREN: Elevrådsleder Halvor Løvåsen hadde æren av å klippe den røde snoren og erklære den nye skolen som offisielt åpnet. Her er han sammen med rektor Kristin Hovde Høidal.

– Verdens flotteste skole

Mandag 15. november var en spesiell dag for 351 barn og 50 ansatte på Kolbotn skole da elevrådsleder Halvor Løvåsen hadde æren av å klippe den røde snoren og erklære den nye skolen som offisielt åpnet.

Publisert Sist oppdatert

I 2018 vedtok kommunestyret i gamle Oppegård kommune å rehabilitere og bygge ut Kolbotn skole til en moderne, fire-parallell skole (skole med fire klasser per trinn) med en flerbrukshall.

Rehabiliteringen og utbyggingen startet våren 2019. Siden den gang og frem til slutten av forrige uke måtte elevene gå eller kjøre buss til den midlertidige modulskolen i Solkollen.

Mandag 15. november startet en ny tidsregning for Kolbotn skole da prosjektet ble ferdigstilt og skolen ble erklært for offisielt åpnet.

Trykk på denne lenken for å se på videoen og flere bilder fra åpningsdagen.

UNDERHOLDNING: Kolbotn pike- og guttemusikkorps sørget for en fin ramme rundt arrangementet. Det ble avsluttet med BlimE-dansen.
SEKS BYGNINGER: Til sammen er det seks bygninger på totalt 11.500 kvadratmeter som er enten rehabilitert eller bygd nytt.

Tilrettelagte løsninger

Den nye skolen er arkitekttegnet og imponerende flott. Den har tilrettelagte løsninger der hvert trinn har sin hjemmearena med klasserom, grupperom, garderober og SFO.

En kombinasjon av gammelt og nytt setter sitt særpreg på skolen. Den eldste av bygningene, som fyller 100 år i 2022, har nå en flott kunst- og håndverksavdeling med et keramikkverksted, en systue, en tegne- og tekstilsal og en sløydsal.

SYSTUE MED SYMASKINER: Her har det vært et tannlegekontor i gamledager.
FRA 1922: Neste år fyller den eldste bygningen 100 år.

Skolen har også moderne naturfagrom, musikkavdeling med øverom og scene og en flott flerbrukshall. Den sistnevnte skal brukes av elever, idretten og frivilligheten.

FLERBRUKSHALL: Flerbrukshallen, som skal benyttes av både skolen, idretten og frivilligheten, kan deles opp i tre delområder ved hjelp av skillevegger.

I forbindelse med SFO er det en stor spisesal inne og gode spiseplasser ute. Du finner også en stor aula og et flott bibliotek i hjertet av skolen. Personalavdelingen er organisert med et flott personalrom i midten, og kombinerte kontorer og møterom til hvert trinn rundt det.

BIBLIOTEK: I biblioteket kan du se flere bilder av Lisa Aisato, som er en lokal illustratør, billedkunstner og bildebokforfatter.

Uteområdet er også meget imponerende, og inneholder alt fra flere bordtennisbord og ulike lekeapparater til anlegg som kunstgressbane, løpebane samt basket- og volleyballbane.

KUNSTGRESS MED MER: Skolen har en kunstgressbane, en løpebane, en basket- og volleyballbane og mange lekeapparater.
SALAMANDER: Denne skulpturen er en del av utsmykkingen av skolen/kunstprosjektet. Den er laget av Johannes Vemren Rygh. Skulpturen ble gitt til skolen etter at det ble politisk bestemt at kornakset og ikke salamanderen skulle være Nordre Follos kommunevåpen. Den

#Som avtalt

RETT VED INNGANGEN: Grunnsteinen ble lagt ned i juni 2020.

Skolen var etterlengtet og den ble levert som avtalt, men mange husker nok aksjonen #detvarikkeavtalen da hele skolen ble bokstavelig talt mobilisert til kamp. Det skjedde for bare noen få måneder siden, etter at kommuneadministrasjonen plutselig hadde foreslått å utrede en alternativ bruk av den nye skolen. Det var et sjokk for både barn og foresatte, men de klarte å redde skolen til slutt.

Mandag denne uken kunne rektor Kristin Hovde Høidal (45) takke alle for støtten og tålmodigheten.

– Sjelden passer det bedre å si «endelig». Endelig er dagen her og vi skal flytte i verdens flotteste skole, uten å overdrive! Nå skal vi fylle den med det som er kolbotnsk, det som er oss, sa 45-åringen, som har jobbet på skolen siden 2000 og vært rektor siden 2017.

FEIRET NY SKOLE: På bildet kan du se rektor Kristin Hovde Høidal og ordfører Hanne Opdan. Kaken med overskriften «#Som avtalt» skulle serveres til de ansatte ved skolen.

Rørende tale

Det var ingen tvil om at Hovde Høidal var involvert i den tverrfaglige prosessen, helt fra planleggingen til ferdigstillingen. Denne prosessen var langt fra en dans på roser.

Mange la merke til at rektoren var tydelig rørt da hun takket alle samarbeidspartnerne for innsatsen.

– Det har vært lærerikt, spennende, veldig slitsomt, overveldende og morsomt. Vi har kranglet, ledd, grått, bært (mye) og til og med vært enig om noen ting. La oss aldri gjøre dette igjen. Nå ligger forholdene til rette for at vi skal være en skole som både er trygg, samlende og leken, sa Hovde Høidal.

Hun takket også FAU, foresatte og elever, og ikke minst ansatte, som har vært tålmodige i mange år.

– Kjære ansatte! Takk for at dere holdt ut og holdt stand i mange år med svært dårlige forhold, og til slutt med brakker og uten gymsal, med buss og med en pandemi på toppen. Dere er helt rå! utbrøt hun.

BLE RØRT: Mange foresatte, blant annet Elin Loftesnes-Aas, Linda Aamodt og Hilde Hammer Aukrust, ble rørt til tårer da rektoren holdt tale for alle fremmøtte.

– Drømmskole

Etter den offisielle åpningen sørget rektoren for en spennende omvisning. Tove Parker (75), som er den nærmeste og den mest berørte naboen til skolen, var blant de inviterte.

– Denne skolen har tatt alt lys og utsikt fra min hage, men selve skolen er helt fantastisk! En drømmeskole, oppsummerte 75-åringen, som selv gikk på denne skolen i 1953.

BLE IMPONERT: – Da jeg gikk på Kolbotn skole på 50-tallet, hadde vi vaskekummer og vaskebrett for å gjøre det rent. Nå har elevene vaskemaskiner, sier Tove Parker (75), som er nå den nærmeste naboen til skolen.

Oppegård Avis møtte også tidligere rektor Anne Hodne Endal (69), som gikk av med pensjon i 2017, og tidligere rådmann Lars Henrik Bøhler (64), som jobber nå som bydelsdirektør i bydel Østensjø.

Begge var rause med superlativene da de beskrev opplevelsene etter omvisningen.

TIDLIGERE RÅDMANN OG DAGENS KOMMUNEDIREKTØR: Både tidligere rådmann i Oppegård kommune, Lars Henrik Bøhler, og kommunedirektøren i Nordre Follo, Øyvind Henriksen, besøkte arrangementet.
TO REKTORER: På bildet ser du tidligere rektor Anne Hodne Endal sammen med den nåværende rektoren, Kristin Hovde Høidal.

Tilrettelagt for sambruk

Rektoren sier at skolen er planlagt og tilrettelagt for moderne og variert undervisning.

– Fokuset har vært på å lage gode forhold for inkluderende opplæring der alle elever i størst mulig grad kan få sin undervisning i fellesskapet på trinnets hjemmearena. Det har også vært lagt vekt på at arealene skal gi gode muligheter for sambruk mellom skole og SFO, sier Hovde Høidal.

Det har også vært et viktig fokus at de nye bygningene skal passe sammen med de gamle og at skolens særpreg skal ivaretas.

– Det er forsøkt lagt opp til at skolegården ligger i én retning slik at lærere og andre ansatte får god oversikt over områdene når elevene er ute, påpeker rektoren.

Nedtellingskalender

Mange elever, men også foresatte ved Kolbotn skole gledet seg stort til å oppleve åpningsdagen. Familien Derda er en av disse.

– Skolen er helt fantastisk! Det var en kjempefin åpningsdag. Endelig har skolen åpnet! Vi gledet oss stort til denne dagen, sier Kamil Derda (37) og Wiktoria Kaczmarek-Derda (39).

De er foresatte til Maya (7), som går i andre klasse på Kolbotn skole

– Maya hadde en nedtellingskalender, så hun hadde full kontroll på dette. Hun var så spent, og hun gledet seg så mye at hun våknet klokken 05:00 og begynte å snakke om den nye skolen, sier de to.

GLEDESDAG: Kamil Derda (37) og Wiktoria Kaczmarek-Derda (39) gledet seg stort på vegne av datteren, Maya (7).

433 ledige plasser

Den nye skolen har kostet 532 millioner kroner, men det er mye innhold både inne og ute til tross for at skolen har mye ledig kapasitet. I dag har skolen 351 elever, men kapasiteten er for 784 elever, fordelt på 28 klasserom.

– Det er fortsatt ikke bestemt hvordan vi skal fylle den ledige kapasiteten. Vi jobber med saken, men det vil trolig komme en løsning på dette frem til august 2022. Vi kan ikke bygge om lokalene og vi kan ikke flytte på veggene siden det er gulvvarme overalt. Det må også være passende aktivitet og kun undervisningsformål, presiserer kommunalsjef for Oppvekst og læring, Arnfinn Almås.

Parkeringsplassen er også en stor utfordring, ifølge kommunalsjefen og rektoren. Skolen har kun fem parkeringsplasser, hvorav to p-plasser disponeres av skoleledelsen, to p-plasser er forbeholdt besøkende og den siste p-plassen kan benyttes av HC-brukere.

SYKKELPARKERING: Skolen har mange sykkelplasser, spredt rundt omkring i skolegården.
Powered by Labrador CMS