Sikring av barn i bilen
Sikring av barn i bilen

Sjekket sikring av barn i bil

Positive resultater i politikontroll ved Rikeåsen barnehage Men vet du hvordan du best sikrer barnet ditt?.

Publisert

På morgenkvisten den 26. september avholdt lokalpolitiet en kontroll ved Rikeåsen barnehage.

Hovedmålet med kontrollen var å sjekke hvor godt førerne i området sikret barna sine i bilen.

Denne gangen ble det bare positive resultater, for av de 31 bilene som ble kontrollert, hadde alle sikret barna riktig og godt, og det ble ingen bøter eller reaksjoner denne gangen.

Slik er det dessverre ikke hver gang, og riktig sikring kan utgjøre forskjellen mellom liv og død.

Les mer om sikring av barn i bil her!

Viktig med sikring

«EASY-FIKS» MED ISOFIX: med Isofix er det enkelt å sette barnesetet korrekt fast. Husk å sjekke at isofix-løsningen samsvarer med bilen din.
«EASY-FIKS» MED ISOFIX: med Isofix er det enkelt å sette barnesetet korrekt fast. Husk å sjekke at isofix-løsningen samsvarer med bilen din.

Det har aldri før vært så avansert utstyr for å sikre barn i bil, men vet du egentlig hva som er påbudt når det gjelder sikringen av dine håpefulle? Og gjør du det riktig? Denne kunnskapen kan redde liv!

Alle barn som veier under 36 kilo må sikres i bil. Opp til ni kilo er det påbudt med bakovervendt sete, men det anbefales at barna sitter bakovervendt så lenge som mulig. Aller helst helt frem til fireårsalderen.

Ifølge NAF viser uavhengige studier at barn helt opp til fireårsalderen har fem ganger så stor mulighet til å overleve en bilulykke dersom de sitter bakovervendt. Det er riktignok viktig å huske at barn aldri skal sitte bakovervendt foran en aktiv airbag i passasjersetet foran.

SLIK SKAL DET VÆRE: Ida Cecilie (1 1/2) sitter nå trygt i bilen og er klar for kjøretur.
SLIK SKAL DET VÆRE: Ida Cecilie (1 1/2) sitter nå trygt i bilen og er klar for kjøretur.

Kjøp riktig bilsete

Det viktigste å tenke på når du skal kjøpe barneseter er at de er godkjent og at de har et isofix-system som passer i bilen din. I Norge er det ikke lov å selge bilstoler som ikke er godkjent etter europeisk standard, men du må likevel passe på at vekten beregnet på setet samsvarer med barnets vekt og lengde.

Er barnet under 135 centimeter skal det alltid sikres i godkjent stol. Er barnet mellom 135 og 150 centimeter skal man bruke godkjent utstyr dersom dett er å finne i bilen. 

Det er også viktig å huske at man ikke kjøper et bilsete brukt, dersom man ikke er helt sikker på at stolen ikke har vært med i en kollisjon eller på annen måte blitt skadet. Bilsetet skal heller ikke være mer enn fem år gammelt, da materialet i setet blir svekket over tid.

Les mer om temaet her

Straffbart

Det er føreren av bilen som er ansvarlig for at barn under 15 år er sikret forsvarlig i bilen. Barn over 15 år er selv ansvarlig for å bruke bilbelte riktig. Ved uforsvarlig sikring kan enten føreren eller passasjeren bli straffet med bot.

En god huskeregel kan være å alltid minne alle passasjerer på å ta på setebeltet før man kjører.

Powered by Labrador CMS