SKUFFET: Gruppeleder Oddbjørn Lager Nesje i Nordre Follo Arbeiderparti sier han er skuffet over partiets vedtak på landsmøtet. Foto: Sølvi Strifeldt
SKUFFET: Gruppeleder Oddbjørn Lager Nesje i Nordre Follo Arbeiderparti sier han er skuffet over partiets vedtak på landsmøtet. Foto: Sølvi Strifeldt

– Jeg er skuffet over vedtaket

Gruppeleder Oddbjørn Lager Nesje i Nordre Follo Arbeiderparti sier han er skuffet over at flertallet på Arbeiderpartiets landsmøte ikke støttet regjeringens forslag til rusreformen om avkriminalisering av små brukerdoser for alle.

Publisert Sist oppdatert

For en måned siden skrev Oppegård Avis om hva lokalpartiene mener om regjeringens forslag til rusreformen og eventuelle konsekvenser av den for Nordre Follo.

I sitt forslag til reformen foreslo regjeringen at besittelse og bruk av mindre mengder narkotika ikke lenger skulle straffeforfølges.

Opprettholde et forbud mot narkotika, videreføre straffereaksjoner for bruk og besittelse av narkotika, og foreslå endringer i lovverket som sikrer en avkriminalisering for bruk og besittelse av mindre brukerdoser for tunge rusavhengige, slik at denne gruppen møtes med god helsehjelp og oppfølging istedenfor straffereaksjoner.

Vedtaket fra Arbeiderpartiets landsmøte fra fredag forrige uke

Dette forslaget har splittet Arbeiderpartiet nasjonalt. Fredag forrige uke da Ap hadde et landsmøte, sa partiets flertall nei til regjeringens forslag om en generell avkriminalisering av bruk og besittelse av narkotika (188 stemmer mot 101).

Dermed vil Ap bare gi tunge rusavhengige straffefritak. De andre brukerne skal fortsatt straffes for bruk og besittelse av narkotika, slik som i dag.

Med dette vedtaket fra landsmøtet havarerer regjeringens forslag til rusreformen i Stortinget.

Les også: Bekymret for rusbruk hos unge i Oppegård

Ville støtte regjeringens forslag

– Jeg er skuffet over at flertallet på Arbeiderpartiets landsmøte ikke støttet delen av rusreformen som handlet om en lovendring som ville gitt avkriminalisering av små brukerdoser (for alle), sier gruppeleder Oddbjørn Lager Nesje i Nordre Follo Ap.

Han sier at Ap i Nordre Follo ville støtte regjeringens forslag om dette.

– Vi i Nordre Follo Ap vil at rusbruk skal møtes med hjelp fremfor straff, og da er en konsekvens av rusreformen avkriminalisering av bruk og besittelse av små mengder med narkotika. Det betyr derimot ikke at det blir lovlig, men at det ikke lenger skal straffes på samme måte som i dag, understreker Lager Nesje.

Les også: – Vi er avhengig av statlige midler til rådgivere

Utfordrende debatter

Samtidig påpeker gruppelederen i Nordre Follo Ap at han er stolt av å være del av et parti som tør å ta slike utfordrende debatter.

– Jeg er glad for at vi går inn for å differensiere reaksjonen til de som blir tatt med ulovlige rusmidler, slik at blant annet tunge rusavhengige skal slippe straff og heller få oppfølging i helsetjenesten, sier Lager Nesje.

Les også: – Mine 23 år i en rusboble