NÅ KOMMER MØRKET

VISER IGJEN: Jan Helge Sæterstrand og barna Amanda (6) og Matheo (9) er aktive refleksbrukere

Derfor bruker vi refleks

Statistikken for refleksbruk er fortsatt skremmende, ifølge Trygg Trafikk. Jan Helge Sæterstrand har en historie som gjør refleks til en naturlig del av antrekket.

Publisert

I en ny undersøkelse fra Kantar TNS kommer det frem at 38 prosent av bilførerne i Oslo og Akershus sier de har opplevd å nesten kjøre på en fotgjenger det var umulig å se i mørket.

– Refleks er livsnødvendig også i tettbygde strøk og opplyste gater, sier distriktsleder Hans Martin Sørensen i Trygg Trafikk Akershus.

Små marginer

Tellinger Trygg Trafikk har utført viser at bare 4 av 10 bruker refleks.

– Det er små marginer mellom en nesten-ulykke og det som kan bli en alvorlig ulykke. Refleks er en billig livsforsikring som kan være avgjørende.

På Kolbotn er Amanda (6) og Matheo Notvik Sæterstrand (9) alltid påpasselige med å bruke refleks på denne årstiden.

– Det er dumt å ikke bli sett av bilene i mørket. Mamma og pappa har samlet en stor pose med reflekser som vi bruker av. Jeg liker best refleksvest, forteller Matheo.

Fikk påsydd refleks

Pappa Jan Helge Sæterstrand kommer opprinnelig fra Nord-Norge, hvor mørketida er lang.

– Jeg husker bestemor sydde refleks på klærne våre. Hun kjøpte de i metervare og sydde dem på jakker, bukser og luer. Jeg er nærmest oppvokst med refleks, så da ble det lett å føre en god vane videre til neste generasjon, sier han til Oppegård Avis.

Familien fra Rikeåsen på Kolbotn har allerede funnet frem posen med reflekser. 18. oktober arrangeres den nasjonale Refleksdagen i regi av Trygg Trafikk.

– Går du uten refleks i mørket, vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å oppdage deg. Med refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet. Det sier seg selv at det kan redde liv, sier Sørensen i Trygg Trafikk.

Powered by Labrador CMS