Svanhild S. Kvernaas. Seniorakademiet Oppegrd. Program hsten 2020.

Fra utedoer til Aukrust

Onsdag 26. august starter Seniorakademiet høstprogrammet, og gjør alt for å ivareta smittevernet.

Publisert

Seniorakademiet i Oppegård ble stiftet i 1991 med 30 deltagere. Tanken var at dette skulle være et forum for menneskelig kontakt og utveksling av kunnskaper og erfaringer. Denne høsten er akademiet, som er underlagt Folkeuniversitetet, ute med en svært sterk meny med foredragsholdere, underholdning, og en liten porsjon musikk.

– Det skal være noe for enhver smak, men hovedtanken er at du skal gå fra oss etter å ha lært noe, sier Svanhild S. Kvernaas, mangeårig leder for akademiet.

STUBBER: Sigbjørn Johnsen kommer til Seniorakademiet for å snakke om både liv og død.

Dugnad

Denne våren ble spesiell også for Seniorakademiet, ettersom covid-19 stengte ned samfunnet i flere uker. Dette fikk også følger for akademiet, men nå er et splitter nytt program sendt ut til akademiets cirka 600 medlemmer.

– Jeg må berømme medlemmene våre som har vært svært sjenerøse denne våren. Det er bare en håndfull personer som har sukket over at fire arrangementer ble avlyst uten at de fikk refundert medlemsavgiften.

– Det er tydelig at det er en dugnad vi har vært gjennom. Alle har tapt noen kroner, mer eller mindre, på tiden vi har vært gjennom.

Svanhild S. Kvernaas sier det er få som har uttrykt engstelse for å komme på akademiets foredrag og arrangementer til høsten.

Vi vil gjøre alt vi kan for å rette oss etter helsemyndighetens anbefalinger og retningslinjer

– Vi er selvsagt i en risikogruppe, og man er redd for at det skal bli for tett. Vi vil gjøre alt vi kan for å rette oss etter helsemyndighetens anbefalinger og retningslinjer, og skal følge Kolbens tilrettelegging generelt, sier Kvernaas.

Begge salene

Høstens arrangementer vil som vanlig gå i kulturhusets Sal 1, men dette vil samtidig bli strømmet i Sal 2.

– Vi kan selvsagt ikke sitte så veldig tett (annet hvert sete), så jeg vil tro det vil bli plass til cirka 160 personer i Sal 1. Deretter tar vi inn i sal 2 og noen på Galleriet hvis nødvendig. Dette er et godt tilbud, og jeg håper det er mange som vil møte opp på høstens arrangementer, sier Svanhild S. Kvernaas.

Programmet i høst starter onsdag 26. august med at filmskaper Tonje Hessen Schei kommer til Seniorakademiet for å snakke om etikken rundt kunstig intelligens.

– Vi leste en artikkel i Aftenposten som vi falt veldig for. Vi må prøve å følge med i tiden. Hva er dette? Tonje sendte oss en filmsnutt, og dette virker fantastisk interessant.

KOMMUNEOVERLEGEN: Kerstin Anine Johnsen Myhrvold kommer til akademiet for å fortelle om koronakrisen.

Digitalisering

Uken etterpå kommer Thor Gotaas, mannen bak boken «Norske utedoer», en rikt illustrert historie om norske utedoer fra middelalderen frem til i dag.

– Det står ikke i programmet, men han skal også selge boken sin på arrangementet, forteller Kvernaas.

Seniorakademiet fortsetter med et foredrag om digitalisering av samfunnet, før kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold kommer til Kolben 16. september for å snakke om medisinske og sosiologiske vurderinger under koronakrisen.

– Jeg ble så fornøyd for at hun svarte så hyggelig og positivt, og det er stas at kommuneoverlegen i Nordre Follo kommer for å snakke til oss om dette.

Lav og Aukrust

Etter kommuneoverlegen kommer forfatter Hans Riddervold til Kolben 23. september for å holde foredrag om lav. Deretter er det duket for en kjenning når tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen besøker Seniorakademiet med foredraget «Stubber om livet og døden og alt i mellom.»

– Jeg er veldig fornøyd med utvalget denne høsten, og Sigbjørn er litt spesiell for meg ettersom jeg er oppvokst i nabobygda, ikke så langt unna der han bor. Vi taler samme språk, sier Svanhild S. Kvernaas.

I midten av høstsesongen er det som vanlig duket for høstkonsert med Follo Seniororkester, før foredragene til Seniorakademiet fortsetter med både FNs bærekraftmål, mangfoldig naturglede og tydelige forklaringer av klimaforandringer.

11. november er det igjen klart for et lokalt innslag, men med en forfatter som er nasjonalt kjent. Sigmund Løvåsen kommer i høst med biografien om Kjell Aukrust. 11. november holder han foredrag m/bilder om Aukrust for Seniorakademiet.

Nærmere jul vil foredragene i Kolben handle om både Nasjonalmuseet og arveloven, før sesongen avsluttes med konsert og adventsavslutning med Svartskog spelemannslag og barnegruppa Spelsauene. Her vil også prest Anne Marit Rud Tjernæs holde ord for dagen.

Musikalsk tradisjon

Alle arrangementene er onsdager kl 11, og tradisjonen tro vil Karin Ställmark spille flygel ved ankomsten til Kolben.

– Det har blitt en flott tradisjon, og Karin er utrolig dyktig på klaver, sier Svanhild S. Kvernaas.

Seniorakademiet tar selvsagt noen forbehold om endringer i programmet på grunn av koronasituasjonen. Svanhild S. Kvernaas gleder seg likevel masse til å starte høstens program.

– Jeg har veldig god tro på at vi skal gjennomføre en flott høst med mange interessante arrangementer. Vi i komiteen er i hvert fall veldig spent, og vi har forberedt alt som kan gjøres for å ivareta smittevernet, sier Svanhild S. Kvernaas.

Powered by Labrador CMS