HAR SNUDD I SAKEN: På bildet kan du se Ole Joveng (U), Ida Lindtveit Røse (KrF) og Kjell Pettersen (H) som kom med en gledelig nyhet for innbyggerne på Svartskog.
HAR SNUDD I SAKEN: På bildet kan du se Ole Joveng (U), Ida Lindtveit Røse (KrF) og Kjell Pettersen (H) som kom med en gledelig nyhet for innbyggerne på Svartskog.

De skaper jubel på Svartskog

Politikerne har blitt enige: Fra neste år må vi betale mer for vann og avløp. I tillegg skal kostnadene for nytt VA-anlegg på Bålerud dekkes av alle i kommunen.

Publisert

– Dette har vært et stridsspørsmål i fire år, men vi har nå blitt enige om at fra neste år skal abonnementsgebyret for vann og avløp være likt for alle abonnenter i kommunen, sier varaordfører Kjell Pettersen (H).

Oppegård Avis har tidligere skrevet at fra neste år skulle innbyggerne på Svartskog betale 40.000-60.000 kroner per år i gebyr for vann og avløp, mot snittkostnaden for resten av kommunen på rundt 10.000 kroner. Dette er i forbindelse med den planlagte påkoblingen av boligområdene fra Oslo grense til Bålerud til det kommunale VA-anlegget. De første husstandene skal være tilkoblet allerede i løpet av 2019.

Les også: Må betale skyhøyt for vann og avløp

584 kroner ekstra

Høyre, KrF og Uavhengige har nå skiftet standpunkt i saken og foreslått at investeringskostnaden for VA-anlegget på Svartskog skal dekkes av hele kommunen.

– Vi har regnet ut at det vil være snakk om en økning i gebyret for vann og avløp på 584 kroner i snitt per bolig per år. De fleste vil nok ikke merke det rent økonomisk, sier Pettersen.

Forslaget ble enstemmig vedtatt i formannskapet onsdag 14. november. Blir det vedtatt i kommunestyret mandag 10. desember, skal det kun være én gebyrsone i hele Oppegård kommune allerede fra neste år.

– Gebyrene for vann og avløp fra og med 2019 vil da øke likt for hele kommunen. Den største endringen blir likevel at tilknytningsavgiften for vann og avløp vil øke med 16.875 kroner til 60.000 kroner, men dette er bare et engangsbeløp, sier han.

Les også: Tar opp gebyrsaken på nytt i desember

GLADNYHET: – Dette er en av de beste nyhetene på veldig lenge, sier Ola Toftdahl, styremedlem i Svartskog Vel.
GLADNYHET: – Dette er en av de beste nyhetene på veldig lenge, sier Ola Toftdahl, styremedlem i Svartskog Vel.

Fire år i usikkerhet

– Jeg tror det blir mye jubel på Svartskog. Dette er en av de beste nyhetene jeg har fått på veldig lenge. Vi har levd i usikkerhet i over fire år, sa styremedlem i Svartskog Vel, Ola Toftdahl (51), da Oppegård Avis avslørte nyheten.

Styreleder for Svartskog Vel, Sonja Birkeland (50), er også veldig glad og lettet. Hun tror Høyre, KrF og U har blitt presset til å snu i saken på grunn av kostnadene for VA-anlegget som har økt fra de anslåtte 47 millioner kroner pluss moms til 76,5 millioner kroner pluss moms, som betyr en overskridelse på 60 prosent eller nesten 30 millioner kroner.

– Det kan også være at det finnes hjemmel i lovverket som tilsier at kommunen ikke kan forlange at vi betaler så høye avgifter. Det er rundt 100 mennesker på Svartskog som skulle ha vært rammet av dette. Det hadde vært ganske urimelig og uholdbart å belaste oss så mye. Vi opplevde utrolig mye frustrasjon i alle disse årene. Det gjaldt spesielt enkelte pensjonister som var fortvilet og redd for hvordan de ville klare seg økonomisk, sier styreleder for Svartskog Vel, Sonja Birkeland (50).

Les også: Bekymret for konsekvensene

Avventer vedtaket

Erik Haugom (64) fra Svartskog tør ikke slippe jubelen løs ennå. Først må kommunestyrevedtaket komme på plass.

– Det blir en stor lettelse for oss som bor på Svartskog. Det høres mer fornuftig ut at vi skal ha den samme avgiften for vann og avløp som resten av kommunen. Dette forslaget er også et mye bedre alternativ enn det som er tidligere foreslått. Det å betale et engangsbeløp på 60.000 kroner i tilknytningsavgift er mye bedre enn å betale vann- og avløpsavgiftene på mellom 40.000 og 60.000 kroner per år i 40 år, sier 64-åringen.

Powered by Labrador CMS