Risiko for E.coli-bakterier i vannet

HVERVENBUKTA:
HVERVENBUKTA:

Fraråder bading i Oslofjorden

Det er risiko for E.coli-bakterier i vannet etter gårsdagens kraftige regnskyll.

Publisert

Hvervenbukta er en populær badeplass i Oslo kommune, men siden den ligger like ved grensen til Oppegård kommune er det mange oppegårdinger som bruker den. Badetemperaturen her er nå 17 plussgrader, men du bør vente med bading til i morgen.

Oslo kommune frykter at avløpsvannet har rent ut i fjorden og blandet seg med badevannet som følge av den svært kraftige regn- og tordenbygen i går kveld.

      Fakta om E. coli-bakterien:

  • E. coli er en tarmbakterie som forekommer naturlig i tarmen hos dyr og mennesker.
  • Bakteriene er vanligvis ufarlige, men noen varianter av E. coli har egenskaper som gjør at de kan forårsake sykdom.
  • Sykdomsforløpet er avhengig av typen E. coli og kan spenne fra en mild mage-tarm infeksjon til mer alvorlig sykdom med nyrekomplikasjoner.
  • Smitte kan skje ved forurensing av mat eller vann med avføring fra smittebærende dyr. Smitte kan også skje ved direkte kontakt med smittebærende dyr eller smittede mennesker.
NRK har meldt i dag at Oslo kommune fraråder bading på alle strendene i indre Oslofjord.

– Hvervenbukta kan også være utsatt, så på generell grunnlag fraråder vi å bade på alle strendene i indre Oslofjord i dag, sier Monica T. Olsen, kommunikasjonsdirektør i Oslo kommunes bymiljøetat til Oppegård Avis.

Tar prøver hver uke

Ingierstrand bad, Bestemorstranda og Bekkensten i Oppegård kommune er også populære badedestinasjoner om sommeren, og det er Oslo kommune som tar prøver på disse badeplassene. 

Monica T. Olsen sier at Oslo kommune ikke har tatt prøver på Hvervenbukta eller de andre nevnte badeplassene i Oppegård ennå, men det tas prøver hver uke.

– Det er risiko for E.coli-bakterier i vannet i dag på alle strendene i indre Oslofjord, men disse bakterine vil forsvinne til i morgen, så i morgen kan det være trygt å bade, sier hun.

Alvorlig E.coli-tarminfeksjon er en tilstand som ikke oppstår så ofte i Norge. I de fleste tilfeller er tilstanden ufarlig, men en sjelden gang kan infeksjonen få et mer alvorlig forløp. Les mer om den i faktaboksen.

Les også: Skylder på tørr sommer og gamle feil

Flere bademuligheter i Oppegård

Oppegård kommune overvåker vannkvaliteten kun i bekker og vassdrag.

Ønsker du å bade i ferskvann, kan bade i Tussetjern.

Husk at selv om Gjersjøen er drikkevann er det lov med sporadisk bading. Organisert bading fra skoler, barnehager, idrettslag og lignende er ikke lov. Kommunen overvåker ikke badevannskvaliteten i Gjersjøen.

Kolbotnvannet er ikke offentlig badevann og kommunen fraråder bading i perioder på grunn av alger. Kommunen måler ikke tarmbakterier i Kolbotnvannet.

Les også: Utslipp på 256.000 liter på én dag