BALLONGFORBUD: Nå er det ulovlig å selge gassballonger på kommunal grunn. Ender det i nasjonalt forbud? Hans Martin Enger (MDG) håper det, og er slettes ikke lei seg for at heliumballongene forsvinner fra 17.mai-feiringen.

Død over gassballongen

Flyvende plast fylt med helium har vært tradisjon på 17. mai, men nå er det slutt på moroa.

Det vil si - det er ikke innført noe forbud i Oppegård, slik det er i mange andre kommuner, men for å kunne selge ballongene lovlig på for eksempel 17. mai, må man ha godkjent søknad - og ordfører Thomas Sjøvold forsikrer at han ikke kommer til å godkjenne noen søknader om å selge heliumsballonger på kommunal tomt.

Les også: Årets russ rul(l)er!

– Ingen har søkt, og ingen kommer til å få tillatelse til å selge gassballonger på kommunal tomt. Vi kan ikke forhindre at folk selger fra privat grunn, eller stiller seg på fylkesveien for å selge ballonger, men da gjelder naturligvis andre regler, sier Sjøvold.

Saken fortsetter under bildet. 

Mindre forsøpling

ROSA SØPPEL: Nå forsvinner disse fargerike "skapningene" fra 17. mai - bildet. Kanskje like så greit? De har kort forbrukstid, og havner dessverre alt for ofte i himmelen eller i havet - ikke i søppelbøtten. Hans Martin Enger (MDG) er klar til å klippe snoren.

Det handler ikke om å være kjip med barna - det handler om å ta vare på naturen, skal vi tro de som kom med forslaget, Miljøpartiet De Grønne.

Les også: Klar for ny ryddeaksjon

– Vi kan selvfølgelig ikke redde verden ved å forby gassballonger, men det handler om å endre holdninger, og å skape bevissthet rundt miljø og forsøpling. Dette er én av de vanene vi bør endre for å forhindre forsøpling, og som vi fint kan klare oss uten, sier Hans Martin Enger (MDG), som også sitter i kommunestyret.

– Gi heller ungene mer is, smiler han.

Saken fortsetter under bildet. 

17. MAI: Dette bildet ble tatt i 2016, og viser en klynge med gassballonger i bakgrunnen. Fra nå av blir det mindre og mindre av disse fargeklattene.

I kommunestyret

Det var under en interpellasjon i kommunestyremøtet 2. mai at Jens Nordahl fra MDG la frem forslaget om å forby salg av gassballonger på kommunal tomt. Ja til heliumballongfrie festdager og mindre plast i naturen, var agendaen.

Ett av punktene i Nordahls interpellasjon, var at helium er en ikke-fornybar knapphetsressurs, og at helium er viktig til medisinsk bruk.

– Vi kan selvfølgelig ikke redde verden ved å forby gassballonger, men det handler om å endre holdninger.

Hans Martin Enger, Miljøpartiet De Grønne

Men ikke alle er enige i det.

Heliumen resirkuleres

– Det er mye feilinformasjon ute og flyr når det gjelder helium, sier innehaver av Festutstyr.no, Liv Oppegård. Hun selger heliumsballonger fra lageret sitt på Rosenholm, og er enig når det gjelder forsøplingen, men ikke heliumsbruken.

Les også: Ta kampen for hele stillinger!

– Den heliumen som vanligvis brukes i gassballonger, er resirkulert helium som allerede er brukt medisinsk, sier hun.

Fakta om ballongforbudet

  • Det er forbudt å selge gassballonger på kommunal grunn.
  • Kommunen har ikke fått inn noen søknader.
  • Man kan søke om løyve til å selge fra privat grunn, men da gjelder andre regler.
  • Flere kommuner har innført samme forbud.
  • Andre kommuner som har innført ballongforbudet (forbud mot gatesalg), er Oslo, Skien, Porsgrunn, Drammen, Bodø, Kristiansand, Arendal og Halden.
Powered by Labrador CMS