VIKARKRISE: – I den situasjonen vi står i nå, med økende smittetrykk, usikkerhet knyttet til omikronvarianten av covid-19 og at man skal holde seg hjemme med nyoppståtte luftsveissymptomer, vil det fortsatt være vanskelig å skaffe tilstrekkelig vikarer, sier kommunedirektør Øyvind Henriksen.
VIKARKRISE: – I den situasjonen vi står i nå, med økende smittetrykk, usikkerhet knyttet til omikronvarianten av covid-19 og at man skal holde seg hjemme med nyoppståtte luftsveissymptomer, vil det fortsatt være vanskelig å skaffe tilstrekkelig vikarer, sier kommunedirektør Øyvind Henriksen.

Varsler noe reduserte tjenester på grunn av høyt sykefravær

Barnehager og skoler, hjemmetjenesten og tjenester ved helsestasjonen har bemanningsutfordringer. – I likhet med mange kommuner i hele landet, der det ikke er mulig å oppdrive vikarer, er vi i kortere perioder nødt til å redusere tilbudet for noen tjenester, sier kommunedirektør Øyvind Henriksen.

Publisert Sist oppdatert

– Vi reduserer i noen tjenester for å sikre forsvarlighet. Ingen tjenester tas ned for å spare penger, sier kommunedirektør Øyvind Henriksen.

Han påpeker at alle koronarelaterte utgifter skal dekkes av staten.

Les også: Frykter store kutt i barnehager

Rekordhøye tall

Smittetallene i Nordre Follo er rekordhøye. I går ble det registrert 84 smittetilfeller i vår kommune. For andre gang på kort tid har vi dermed nådd smittetoppen per døgn.

Som andre kommuner i landet påvirkes også Nordre Follo kommune av høyt sykefravær grunnet covid-19.

– Sykefravær og konsekvenser av smittevernråd og regler gjenspeiles i alle virksomheter. Dette er noe vi var forberedt på og må forvente å måtte håndtere hele vinterhalvåret, sier kommunedirektøren i Nordre Follo.

REKORDHØYE SMITTETALL: Smittetallene i Nordre Follo er rekordhøye. I går, mandag 6. desember, ble det registrert 84 smittetilfeller i vår kommune. For andre gang på kort tid har vi dermed nådd smittetoppen per døgn.
REKORDHØYE SMITTETALL: Smittetallene i Nordre Follo er rekordhøye. I går, mandag 6. desember, ble det registrert 84 smittetilfeller i vår kommune. For andre gang på kort tid har vi dermed nådd smittetoppen per døgn.

Disse tjenestene er rammet

Kommunen skriver i en pressemelding at enkelte virksomheter har utfordringer med å ha bemanning nok til å drifte enkelte tjenester, og at så langt har dette rammet barnehager og skoler, hjemmetjenesten og tjenester ved helsestasjonen.

– Vi skal sikre forsvarlighet i våre tjenester, og med den situasjonen vi står i nå – i likhet med mange kommuner i hele landet, der det ikke er mulig å oppdrive vikarer, er vi i kortere perioder nødt til å redusere tilbudet for noen tjenester, sier Henriksen.

Han understreker at det er tjenester som kan reduseres uten at det går ut over liv og helse.

– I dag har for eksempel en av våre skolefritidsordninger (SFO) måttet be foreldre som har anledning til å hente barna sine, på grunn av bemanningsutfordringer knyttet til sykdom, sier Henriksen.

Les også: Statsforvalteren: – Tiltaket på Kolbotn skole var ikke lovlig

Varslet bemanningskrise

Utdanningsforbundet advarte mot at denne høsten ville bli prekær når det gjelder mangel på lærere og barnehageansatte, og har vært tydelig på at skole- og barnehageeiere (det vil si kommunen i tilfelle med kommunale barnehager og skoler) måtte få nok midler til å møte denne situasjonen.

− Dette har ikke blitt fulgt godt nok opp. Det har noen steder ført til uakseptable tilstander i skoler og barnehager der tilbudet til barn og elever har mer preg av tilsyn enn av opplæring. Det er ansvarlige myndigheter som må ta ansvaret, sa Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, for to uker siden.

Les også: − Vi klarer ikke å trylle fram eller klone fram flere vikarer

– Vil fortsatt være vanskelig å skaffe vikarer

Kommunedirektøren legger ikke skjul på at dette er noe vi trolig må vente mer av fremover.

– Ingen vet helt hvordan denne vinteren blir, men vi er forberedt på at den vil bli preget av høyt sykefravær, sier han.

– Likevel, i den situasjonen vi står i nå, med økende smittetrykk, usikkerhet knyttet til omikronvarianten av covid-19 og at man skal holde seg hjemme med nyoppståtte luftsveissymptomer, vil det fortsatt være vanskelig å skaffe tilstrekkelig vikarer, sier Henriksen.

Les også: Brutt kravet til lærertettheten på to skoler

Varsler nye nasjonale tiltak i dag

Norge er rammet av et pågående utbrudd med deltavarianten av covid-19, og nå har vi også fått omikronvarianten på toppen av dette. I Nordre Follo er det foreløpig ikke registrert noen tilfeller av omikronvarianten.

Regjeringen ved helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) varsler nye nasjonale koronatiltak, som blant annet skal begrense kontakten mellom folk. De nye tiltakene skal offentligjøres under en pressekonferanse klokken 19:00 i kveld.

– Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår, sa Kjerkol til NTB.

– I storbyer som allerede er underlagt regionale tiltak fra regjeringen, vil det ikke være aktuelt å ta i bruk koronapass for å lette på tiltak, sa Kjerkol til TV 2.

Les også: Inviterer til fakkeltog mot de nye kuttene i barnehagene

Powered by Labrador CMS