DU TRENGER IKKE MER: Daglig leder Erik Schønsee hos BryggSelv viser frem basisutstyret for å starte med brygging av øl. Du trenger ikke mer enn en kjele, kobberspiral, rørepinne, et par gjæringskar, desinfeksjonssmiddel, hydrometer, flaskemaskin, meskepose, gjærlåser, flasker, korker, et ølsett og gjær for å komme deg i gang. Investerer du fra seks tusen og oppover, kan du bli mesterbrygger!

Imponer gjestene med ditt eget øl

Å lage hjemmebrygget, godt øl er enklere enn du tror! Aldri før har det vært så populært å brygge sitt eget øl som nå.

Publisert

Ølbrygging har tatt helt av i Norge, og flere og flere oppdager at det er relativt enkelt å lage godt øl. Daglig leder Erik Schønsee hos BryggSelv formelig pumper ut malt, gjær, ølsett og bryggesett fra butiken på Sofiemyr.

Han deler ninjatriksene sine med oss, og forteller om prosessen fra malt og gjær til ditt helt egne brygg.

– Enkelt

DETTE BLIR TIL ØL: Det er nesten magi, men disse maltposene blir faktisk til det du drikker!

Vi har bedt ølentusiasten fortelle våre lesere hvor enkelt det er å imponere gjestene med ditt eget øl, og hva som trengs.

– Vi har alt fra enkle startsett til det mest avanserte innen bryggeutstyr, men for å komme i gang og lage dine første øl, inkludert flasker, utstyr og annet, må du ut med rundt 6000 kroner, noe som ikke er dyrt. Etter hvert når du brygger mer, oppdager du at ølet ditt ikke bare smaker godt, men det blir også rasende billig. En liter hjemmebrygget øl, ligger på rundt 16 kroner literen, noe som er latterlig rimelig for noe som smaker så godt, sier han.

PS! Saken fortsetter under bildet!

MANGE TYPER: Det er nesten ikke grenser for variasjonen i øltyper du kan lage, og du kan også selv smaksette med krydder.

Smaker godt

Med dette sagt, glem alt du husker om hjemmebrygget øl på 1980-tallet. Det er et hav av sorter med god smak, og til og med noen kjente merker som Nøgne Ø du kan brygge.

SETTER SMAKEN: Tørrhumle helles oppi under kokeprosessen, og setter smak på ølet.

– Dette er en flott hobby, og ekstra moro er det når du kan servere hjemmebrygget øl som får gjestene dine til å smile. Det er enkelt å lykkes med hjemmebrygging, så lenge du følger noen gode råd, sier
Erik Schønsee.

Renholdet

Det aller viktigste, er renholdet. Dersom du feiler her, risikerer du å ødelegge ølet ditt fullstendig.

TOP NOTCH: For deg som ønsker å forenkle prosessen, finnes også avanserte bryggemaskiner, som denne til 16.000 kroner! Den gjør jobben «selv»!

– Vær heller for nøye enn for lite nøye med renholdet. Det som skjer før kokeprosessen går som regel bra, men etter at ølet er kokt, må du være ekstremt forsiktig med hva du foretar deg. Desinfiseringsmiddelet «Star San» er alfa og omega. Ha gjerne en spruteflaske med dette, og bruk heller for mye enn for lite. Jeg vet noen bruker klor, men da kan ølet ditt lett lukte som Sofiemyrhallen. Star San skummer mye og desinfiserer godt, sier han.

– Nøye flaskevask er også veldig viktig. Når du har drukket en øl, er en god regel å rengjøre flasken med en gang. Et godt alternativ kan også være å kjøpe deg ølfat med tappekran. Flaskerenhold er tidkrevende, og et fat gjør alt enklere, sier han.

Ta deg god tid

FLASKER PÅ FLASKER: Etter hvert kan det lønne seg å investere i et fat.

Det tar rundt fem timer til en halv dag å brygge. Schønsee ber folket bruke god tid og kose seg med bryggingen. Det er viktig å beregne seg god tid, for ting tar ofte lenger tid enn man tror. Samtidig er nettopp tiden under selve bryggingen også vanvittig mye kos.

– Jeg pleier å bruke rundt fem timer fra jeg starter til jeg har ølet klart til gjæring i gjæringskaret. En god ting kan være å ha utstyret ferdig sortert på forhånd. Det er i grunnen ikke så viktig å måle tid. Det skal man ikke gjøre på hobbyen sin, men begynn aller helst litt tidlig, slik at klokken ikke plutselig blir to om natten, sier han.

– En annen ting som er viktig, er å gjøre seg godt kjent med sitt eget bryggeri. Ingen bryggeri er like, så finn teknikken som passer deg og ditt utstyr best. Dropp å høre på folk i forumer rundt omkring, og finn din egen teknikk. Det gjør bryggingen mer personlig også, sier han.

VELG RETT GJÆR: Hver eneste av de mange gjærslagene du ser her har spesielle egenskaper og passer til forskjellige brygg. Hør med eksperten!

Viktig gjær

Det aller viktigste, bortsett fra brygging og å se på klokken, er å være nøye med gjæren, både ved kjøp, tilbereding og
tilsetning.

– Det spiller ingen rolle hvor flink du har vært til å brygge vørteren hvis du feiler med gjæren. Har du gjort en dårlig gjæringsprosess, blir ølet dårlig. Bruk nok gjær, og gjær på riktig temperatur. Bruk
heller for mye enn for lite, og det er bedre å holde temperaturen litt lav enn for høy. Det er mange forskjellige gjærtyper, så ta imot tips fra oss, sier han.

Vanskelig pils

Å lage porter, IPA, juleøl, wit, pale ale eller andre smakfulle øltyper, er noe
de fleste klarer. Pils derimot, er svært vanskelig.

– Det går an å lage pils selv, men det er vanskelig og en omstendig prosess, som nok mest passer for erfarne bryggere. For nybegynnere anbefaler jeg heller å lage for eksempel en Kløtch, som er en lys, pilsneraktig øltype, sier han.

Ellers er trenden at nordmenn omfavner mer og mer IPA, samt lyst wit-øl.

– IPA er et perfekt nybegynnerøl, da humlene dekker over «småfeil» man kan gjøre. Pale Ale er også rasende godt og enkelt, og det er heller ikke et tidkrevende øl. Finn ut hva du liker, så har vi oppskriftene, enten du lager alt fra bunnen eller bruker ekstrakt-sett, sier han.

Powered by Labrador CMS