SLIK SER DEN UT NÅ: Fontenen på Jan Baalsruds plass fungerer ikke. Ifølge Citycon, som har ansvar for den, skyldes dette i at pumpen i fontenen er ødelagt. Foto: Yana Stubberudlien

– Hele fontenen er foreslått fjernet

Det vil ikke bli noe liv i fontenen på Jan Baalsruds plass. I hvert fall ikke i år.

Publisert Sist oppdatert

I midten av august publiserte Oppegård Avis artikkelen "Sjokkert av forfallet på Jan Baalsruds plass", med flere bilder som dokumenterer forfallet på Jan Baalsruds plass, som er selve hjertet eller den mest sentrale plassen i det som var gamle Oppegård kommune.

Saken har skapt mye engasjement hos våre lesere. Kommunen har forklart i sitt tilsvar at ansvaret for det som er vist på bildene ligger hos kommunen, Citycon og Kolbotn sameie, hvorav den sistnevnte har ansvar for drift og vedlikehold av Kolben, mens drift og vedlikehold av Jan Baalsrud plass gjøres i samarbeid mellom kommunen og eieren av Kolbotn Torg, Citycon.

Ingen ny driftsavtale ennå

Ifølge senterlederen for Kolbotn Torg, Marianne Thoresen-Larsen, er det ikke laget en ny driftsavtale ennå til tross for at det ble gjennomført et møte mellom kommunen og Citycon 24. august, det vil si uken etter oppslaget i Oppegård Avis.

– Vi er i dialog med kommunen for å komme til enighet om en ny og oppdatert driftsavtale. Alle oppgaver som tilfaller Citycon (eieren av Kolbotn Torg) er oppført i den gamle driftsavtalen, som ble publisert på oavis.no 2. september. Fasadene på Kolbotn Torg blir jevnlig vasket og vedlikeholdt gjennom året, skriver Thoresen-Larsen.

Vedrørende fontenen som ikke virker ennå på grunn av den ødelagte pumpen, skriver hun følgende:

– Om fontenen hadde vært i drift nå, så ville den ha blitt avstengt for vinteren i månedsskiftet september/oktober. Det innhentes derfor priser på hva som skal gjøres med fontenen nå og så vil det budsjetteres med for neste år. Arbeidet med fontenen må også ses i sammenheng med byromsprosjektet på Kolbotn, skriver senterlederen.

– Ikke hensiktsmessig

I forbindelse med saken om fontenen som ikke virker har Oppegård Avis kontaktet avdelingsleder Per Kristiansen i Park og idrett i Nordre Follo.

– En ny pumpe til denne fontenen kan koste cirka 3.000-4.000 kroner eller i hvert fall noe under 10.000 kroner. Hvorfor kan det være så vanskelig å reparere fontenen?

– Det er ikke hensiktsmessig å sette i gang med dette. Ifølge det nye forslaget fra Multiconsult skal hele fontenen fjernes og erstattes med noe nytt, sier Kristiansen.

Skal ut med 2 millioner

Oppegård Avis har tidligere skrevet at kommunen skal betale 2 millioner kroner til eksterne konsulenter i Multiconsult for å få råd rundt hva som kan gjøre uterommene i Kolbotn sentrum mer attraktive. Målet med prosjektet er å skape et levende sentrum som tiltrekker seg innbyggere i alle aldre.

Like før sommerferien skrev vi om det midlertidige installasjonsprosjektet med blant annet 425 malte bokstaver på Jan Baalsruds plass, som har en kostnadsramme på 150.000 kroner. I tillegg er det bevilget 100.000 til tolv nye blomsterurner som skulle komme på plass i juni, men leveringen er forsinket.

Multiconsult jobber nå med forprosjektet med tanke på blant annet drift og vedlikehold av sentrumsområdene, for å få frem kostnader på de ulike elementene. Etterpå vil kommunen prioritere tiltak innenfor de økonomiske rammene de har, og anbefale løsninger og fremdrift i en sak som etter planen skal behandles politisk i oktober. For mer informasjon om hva som kan komme på torget, gå inn på denne lenken til forprosjektet, anbefaler Kristiansen.

– Tilstrekkelig med midler

På spørsmål om hvor mye penger ble det bevilget til vedlikehold av Jan Baalsruds plass i 2021, fikk vi intet beløp, men en bekreftelse om at beløpet var tilstrekkelig:

– Det er satt av tilstrekkelig med midler til å holde Jan Baalsruds plass i stand, og behovene som er avdekket vil bli rettet opp i tiden framover, forsikret oss avdelingslederen i Nordre Follo i august.

Han forklarte videre at drift av Jan Baalsruds plass går inn under driften som dekker hele Kolbotn sentrum og omliggende kommunale eiendommer som rådhusparken, Pyramiden, Generasjonsparken, Miljøgata og andre.

Befaring i morgen

Fredag formiddag (i morgen) er Oppegård Avis invitert til å være med på befaring på Jan Baalsruds plass sammen med kommunen ved Per Kristiansen, for å se nærmere på hva som er gjort og ikke gjort etter de oppslagene i Oppegård Avis om forfallet av den mest sentrale plassen i gamle Oppegård.

– Vi i Vei og Park har satt fast de løse flisene på bassenget og støpt smågatesteinene i vannrenna. Alt ugress ble steamet rett etter skolestarten. Det mangler å markere snublekanter på steinhellerne utenfor apoteket. Det gjenstår noe reparasjoner på øvre torg og et trinn i trappa som tas litt senere, skriver avdelingslederen i en kort oppsummering.

Les mer på oavis.no i morgen.

Powered by Labrador CMS