AVVENTER: Ordfører Thomas Sjøvold (H) avventer informasjonen om saken fra politiet.
AVVENTER: Ordfører Thomas Sjøvold (H) avventer informasjonen om saken fra politiet.

– Dette er alvorlig

Ordfører Thomas Sjøvold reagerer på at ungdommen fra Oppegård har vært involvert i den voldelige hendelsen på den greske øyen Ios.

Publisert

– Det er alvorlig og veldig beklagelig hvis noen av avgangselevene fra Oppegård er involvert i denne saken. Når vi reiser til utlandet, må vi forholde oss til lover og regler. Ellers vil det få konsekvenser for oss, akkurat som for utlendinger i Norge, sier ordføreren.

Han presiserer at ingen er dømt i saken ennå og det er for tidlig å si noe som helst om den før kommunen har fått henvendelser eller informasjon om saken fra politiet. Det var Aftenposten som omtalte saken først søndag formiddag. Ifølge Aftenposten ble fem nordmenn pågrepet på Ios, mistenkt for å ha brukket bena på en 18-åring onsdag 1. august.

– Det viktig å nevne at vi ser voldstrender blant ungdomsmiljøet hvor slåssing er et økende tema. Vi samarbeider med politiet for å motvirke dette. Hvis det viser seg at dette også er et problem i russemiljøet, er det viktig å forebygge dette og sette inn ressurser i forhold til det kommende russekullet, sier Sjøvold.

Les også: Advarer mot alvorlig voldstrend blant lokal ungdom

Oppegård vs. Eikeli

Ifølge vitner til hendelsen Oppegård Avis har snakket med, handler det om fem avgangselever fra RA som ble satt i arrest torsdag 2. august som følge av den voldelige hendelsen som fant sted utenfor hovedgaten på Ios. De fem ungdommene ble senere løslatt, men de må trolig møte for retten. 

Den norske tenåringen som ble innlagt på sykehus i Athen med to brukne bein, er fra Eikeli videregående skole, ifølge vitner Oppegård Avis har vært i kontakt med.

 

Les også: Roald Amundsen-russ i slåsskamp på Ios

150 avgangselever

Oppegård Avis har vært i kontakt med rektor Elisabeth Edding ved Roald Amundsen videregående skole (RA). Foreløpig vil hun ikke kommentere saken.

Rektoren avventer informasjon fra politiet. Ifølge henne har skolen ikke hatt noen voldelige hendelser blant russemiljøet de siste årene.

RA har 150 avgangselever per i dag, men det er ukjent hvor mange av disse har vært med på turen til Ios.

Les også: – Ungdommen søker spenning

BISTÅR I SAKEN: Kommunikasjonssjef ved Kripos, Ida Dahl Nilssen.
BISTÅR I SAKEN: Kommunikasjonssjef ved Kripos, Ida Dahl Nilssen.

Må møte for retten i Hellas

Verken Øst politidistrikt eller Oslo politidistrikt har fått noen henvendelser fra gresk politi om denne saken i løpet av helgen. Hvis norsk politi får henvendelser fra utenlandsk politi, går det via Kripos – ikke direkte til det enkelte politidistrikt, ifølge senior kommunikasjonsrådgiver Marianne Nordengen i Øst politidistrikt.

Oppegård Avis har også vært i kontakt med Kripos, som er det internasjonale kontaktpunktet opp mot gresk politi.

– Vi er per nå ikke kontaktet av gresk politi om saken, men vi var heller ikke med i bildet da en lignende voldshendelse skjedde på Kos i Hellas for en drøy uke siden. Da ble den norske ambassaden og Utenriksdepartementet (UD) kontaktet. Utenrikstjenesten bisto i Kos-saken, sier kommunikasjonssjef ved Kripos, Ida Dahl Nilssen.

Hun forklarer at siden det handler om en gresk politisak, må de fem pågrepne nordmennene møte for den greske retten. Det er ikke kjent når og hvor rettsmøtet vil finne sted, men det er UD som gir konsulær bistand i slike saker, ifølge Dahl Nilssen.

– UD har i sommer mottatt flere henvendelser fra norske borgere om uønskede hendelser i Hellas, men vi er ikke kjent med at norske borgere er arrestert på Ios i Hellas, sier pressetalsperson i UD, Guri Solberg, til Oppegård Avis.

– Ble ekstremt skuffet og sjokkert

AVVENTER: Dag Brustad, rektor ved Eikeli videregående skole, vil ikke kommentere saken ennå.
AVVENTER: Dag Brustad, rektor ved Eikeli videregående skole, vil ikke kommentere saken ennå.

Fjorårets russepresident ved RA, Tuva Ottesen Sigurdssøn (19), sier til Oppegård Avis at hun har hørt rykter om hendelsen, men vet ikke om noe av det stemmer.

– Jeg ble ekstremt skuffet og sjokkert da jeg hørte om dette. Det har ikke vært noen slåsskamper i min tid som russepresident. Det har i noen år vært en tradisjon å dra på tur ti los og Kos, men jeg har ikke hørt om noen voldelige hendelser fra 99-kullet, sier hun.

Les også: Young Bloods rekrutterer løpegutter fra Oppegård

Reduserte antall russebusser

Rektor Dag Brustad ved Eikeli videregående skole i Bærum sier at han ikke kan kommentere saken ennå. Han har også hørt rykter om hendelsen, men avventer informasjonen fra politiet.

– Vi har jobbet systematisk med å få ned antall russebusser og få mindre trykk på russefeiringen. Da jeg startet som rektor for fem år siden, hadde Eikeli seks russebusser, i fjor hadde vi bare to, sier Brustad.

Han legger til at det er trist hvis informasjonen om slåsskampen på Ios blir bekreftet.

– Det er synd hvis det viser seg at ungdommene ikke kan oppføre seg i utlandet, sier han.

Oppegård viser sin misnøye med Eikeli

Russepresidenten for 00-kullet på Eikeli er ikke valgt ennå, men fjorårets russepresident ved samme skole i Bærum, Sindre Gulliksrud (18) fra Frogner, har også hørt rykter om slåsskampen mellom Oppegård og Eikeli, som er to rivaliserende russebuss-gjenger, ifølge ham.

– Russen fra Eikeli har generelt dårlige rykter når det gjelder bussene våre som ofte er de største og de dyreste i landet, og russen fra Oppegård viser sin misnøye med Eikeli som følge av det, sier han.

18-åringen sier at det ikke har vært så mye rivalisering mellom Eikeli og Oppegård i hans tid som russepresident for Eikeli, med unntak av den ene saken som handlet om en falsk Facebook-side, laget for å provosere Oppegård-russen som har fått skylden for å lansere det meget provoserende dekknavnet der.

– En del tror at Eikeli-russen lagde den, men det har vi ikke gjort, sier Gulliksrud.

Les også: Russ angrep russ på Sofiemyr

– Fest og fyll, ingen vold

Sindre Gulliksrud selv var med på fjorårets tur til Ios og opplevde ingen slåsskamper der og da.

– Vi var en jentebuss og en guttebuss fra Eikeli på Ios i slutten av juli i fjor. Vi var der i en uke og bodde et lite stykke unna hovedgaten. Det var masse fest og fyll, men ingen voldelige hendelser, sier Gulliksrud.

Han presiserer at han selv og Eikeli-russen tar avstand fra vold og voldelige hendelser i forbindelse med russefeiringen.

Ifølge Gulliksrud har russen fra Eikeli hatt en tradisjon med turene til Ios for de avgangselevene de siste årene. Gulliksrud sier de har brukt omtrent 15.000 kroner (med alt inkludert) per person på denne turen.

Les også: Beslagla narkotika hos russen

Powered by Labrador CMS