Eirik Bye jubler for medalje på den avsluttende 20-kilometeren i para-VM i Prince George. Bronsen ble en stor seier for 23-åringen fra Tårnåsen.
Eirik Bye jubler for medalje på den avsluttende 20-kilometeren i para-VM i Prince George. Bronsen ble en stor seier for 23-åringen fra Tårnåsen.

Vanvittig VM-avslutning for Eirik Bye

Eirik Bye fikk ingen god start på VM. En dårlig 10 km gjorde Tårnåsen-mannen svært usikker på formen. En uke senere sto han både med gull og bronse rundt halsen.

Publisert

 

CANADA/SOFIEMYR: - En veldig deilig følelse, sier Eirik Bye, like før den lange hjemreisen til Norge fra Prince George i Canada.

En brukbar sprint i midtuken ble etterfulgt av en eventyrlig stafettetappe lørdag kveld norsk tid. Der gikk han Norge inn til gull i åpen klasse.

– Sjokktilstand

Jeg hadde sett for meg at en bronsemedalje var realistisk, men hadde aldri trodd at vi skulle være i posisjonen til å ta gullet.

Eirik Bye, langrennsløper

– Det var vanvittig kult. Vi har alltid satt stafetten veldig høyt, men det at vi faktisk skulle vinne... Det var en veldig rar følelse da vi kom i mål. Jeg var nesten litt i sjokktilstand, forteller Oppegård-løperen.

Vilde Nilsen sendte Eirik Bye ut på tredjeplass etter tredje etappe. 39 sekunder bak ledende Frankrike. Tårnåsen-mannen gikk en kanonetappe, spiste opp forspranget, og fosset forbi franskmannen et lite stykke før mål.

– Jeg trodde nesten ikke det var han da jeg passerte. Det var veldig overraskende, sier Bye.

– Jeg hadde sett for meg at en bronsemedalje var realistisk, men hadde aldri trodd at vi skulle være i posisjonen til å ta gullet, fortsetter han.

Bronse på langdistansen

Søndag kveld norsk tid var det duket for den siste VM-distansen, 20 km. Selv etter fantometappen på stafetten, hadde han ikke helt troen på en pallplass.

Jeg er veldig fornøyd med bronsen. Det var en stor seier for meg.

Eirik Bye, langrennsløper

– De beste gikk såpass mye fortere enn meg tidligere i mesterskapet, så jeg hadde ikke troen på medalje, sier han.

Med lave skuldre gikk han ut med et mål om å nyte både VM-løpet og atmosfæren under praktfulle forhold.

Men igjen gikk det fort.

Etter de to første rundene begynte Bye og ledsager Eyvind Røed å gå seg oppover på listene.

STIGNING: Eirik Bye hadde en strålende avslutning på para-VM med gull på stafett og bronse på 20 km. Til venstre, ledsager Eivind Røed.
STIGNING: Eirik Bye hadde en strålende avslutning på para-VM med gull på stafett og bronse på 20 km. Til venstre, ledsager Eivind Røed.

– Det var først ut på den nest siste runden at jeg virkelig tenkte på ordentlig om å kjempe om medalje, sier han.

Medalje ble det. Bye tok bronsen, fattige åtte sekunder bak svenske Zebastian Modin på sølvplass. Vinner Brian McKeever fra vertsnasjon Canada var det lite å gjøre med, han var drøye tre minutter foran Modin i mål. Men selv om han var nære, syntes ikke Bye at det var noe nederlag at sølvet glapp.

– Nei, jeg er veldig fornøyd med bronsen. Det var en stor seier for meg. Rett etterpå var det litt surt, men da vi fikk medalje på pallen hadde det ingen betydning om det var sølv eller bronse, sier han.

Eirik Bye med ledsager Eivind Røed i fint driv.
Eirik Bye med ledsager Eivind Røed i fint driv.

Ny ledsager

Eirik Bye konkurrer i klassen for svaksynte. 23-åringen har omtrent 10 prosent syn, og går med ledsager. Både på stafetten, og på 20-kilometeren gikk han uten sin treningspartner og vante ledsager de siste fire årene, Arvid Nelson.

– Vi har gjort jobben sammen. Det var veldig rart å stå der uten ham. Jeg føler at vi deler den medaljen, selv om han ikke fikk være med å sette kronen på verket.

Bye gikk de to siste øvelsene med Eivind Røed som ledsager.

– Vi løste oppgavene godt, og gikk fint sammen. Det var absolutt bra det også, sier Eirik Bye.

Oppsummert ble VM en opptur for Tårnåsen-mannen.

– Jeg klarte en bra avslutning etter en dårlig start. Det er en veldig deilig følelse.

Sofiemyr-gutt med VM-debut

Johannes Birkelund gikk inn til en 8.plass på 20 km i sin VM-debut. 18-åringen er klubbkamerat med Eirik Bye i Oppegård IL. Sofiemyr-gutten har Cerebral Parese, og går i klassen menn, stående. Birkelund har mesterskapserfaring fra fjorårets Paralympics, men deltok i sitt første senior-VM under Para-VM i kanadiske Prince George.