PÅ VEI TIL ET NORMALT LIV: F.v. Mande Vumila Shada, Abdo Mohamad, Zaher Nasif, Hilal Kedroo er alle nå bosatt i Oppegård.

Mens vi ventet på Oppegård

Etter en lang ventetid har de endelig fått en kommune. Oppegård Avis ønsker velkommen til Oppegård!

Publisert

De fleste flyktninger som kommer til Norge kan risikere å bli sittende på asylmottak i mange år.

Abdo Mohamad fra Somalia,Hilal Kedroo og Zaher Nasif fra Syria og Mande Vumila Shada fra Kongo er fire flyktninger som har fått fast opphold i Oppegård. Men det har vært mye venting. 

Oppegård kommune tok inn 58 flyktninger i 2015. I 2016 skal kommunen ta imot inntil 75 flyktninger.

Oppegård Avis har snakket med de fire flyktningene,  som har kommet til kommunen for å bli. Her ønsker de å bo, jobbe og bidra til samfunnet.

Vondt å vente

Alle med unntak av Shada har vært innom flere asylmottak før de fikk tildelt Oppegård som endelig bostedskommune. Og alle har vært plassert i Nord-Norge. 

– På asylmottaket er det ikke mye å gjøre. Man venter. Og sover, fisker og spiser. Vi fisket så mye fisk. I tolv måneder spiste jeg bare fisk, ler Hilal.

– Det var veldig bra, legger han til. 

PS! Artikkelen fortsette runder bildet

ELSKER OPPEGÅRD: Alle fire er fornøyde med den nye hjemkommunen sin, og har fått mange nye venner her.


Men selv om de smiler av all fisken og at det er bedre vær i Oppegård enn Nord-Norge, så er det er en bakside ved ventingen. 

– Det er ikke bra å være på asylmottaket i to-tre år. Man har ingen jobb, man sitter bare og venter. Flyktninger har familie som ønsker svar enten det er positivt eller negativt. Det er vanskelig å være på mottak å ikke vite noenting, sier Nasif. 

Han forteller at det er vanskelig for psyken å sitte slik å vente.

– Vi vil leve et normalt liv som normale mennesker. På asylmottaket blir man sittende og fokusere på familien. Det er bomba hjemme, ikke noe mat, det er et veldig stress og en påkjenning og sitte å tenke på dette.

Elsker Oppegård

Savnet etter hjemlandet er stort, men de opplever mye hjertevarme her i Oppegård.

– Jeg tenker ofte at jeg vil tilbake, men Syria har store problemer nå. Syria er hjemmet mitt, der hadde jeg jobb og penger, og jeg har fortsatt familie i Syria, sier Hilal Kedroo.

– Oppegård kommune er hyggelig. Jeg har flere naboer og venner, også norske venner, sier Abdo Mohamad.

– Jeg har lyst til å bo her. Kanskje må jeg flytte på grunn av jobb eller skole, men det er de eneste tingene som kan få meg til å flytte fra Oppegård, sier Mande Vumila Shada.

– Det er gode mennesker her. Jeg har funnet norske venner og gode naboer, god skole og gode lærere, sier Zaher Nasif.

Må lære seg norsk

Men nå har de fått oppholdstillatelse alle sammen, og Oppegård er den nye hjemkommunen.

De er alle sammen enige om at det viktigste er å lære seg språket.

–  Det første man må tenke på for noen som kommer fra andre land må være å lære seg språket. Så får man seg jobb. Lærer jeg meg ikke norsk får jeg ikke jobb. Vi vil jobbe, vi vil ikke sitte hjemme med penger fra NAV. Vi vil jobbe, tjene penger og betale skatt som alle andre, sier de samstemt. 

PS! Finn frem papirutgaven av Oppegård Avis fra den 13. oktober. Der kan du lese store portrettintervjuer med de fire, nye naboene våre!

Powered by Labrador CMS