Søppelaksjonen 2019

VÅRRENGJØRING: Dette bildet ble tatt under Søppelaksjonen høsten 2018. Nå står vårens aksjon for døren. Foran står barna Oda Gillum Spilde (t.v.) og Mathilde Hollo-Klausen. Til venstre initiativtaker Khanh Thanh Nguyen, Lars Bjergene, Ela Nilsen og Erik Sannerhaugen fra Natur og Ungdom.

Tid for vårrengjøring

Lørdag 27. april er det igjen klart for søppelaksjon. Blir du med å gjøre Oppegård rent?

Vårens søppelplukkeaksjon er satt til førstkommende lørdag. Som vanlig kan alle være med å gjøre kommunen ren, det er bare å møte opp utenfor Kolben klokken 12.00. Framtiden i våre hender (FIVH), Natur og Ungdom, Miljøagentene og Naturvernforbundet og Oppegård Turlag står i bresjen for arrangementet, og de oppfordrer alle til å stille opp.

– Vi ønsker en kommune fri for søppel. At det er rent og pent rundt oss. At plast og annet søppel ikke havner i Kolbotnvannet og Gjersjøvannet og skader fugl og fisk og forurenser drikkevannet vårt, sier lokallagsleder i FIVH, Khanh Thanh Nguyen.  

Siste år med aksjon

Dette er det tredje og siste året søppelaksjonen arrangeres, i hvert fall foreløpig.

– Siste gang blir i høst, da går den treårige avtalen mellom oss frivillige og kommunen ut. Om avtalen fornyes får vi vurdere, og da blir det med Nordre Follo, sier Nguyen.

Han håper mange derfor vil stille opp for fellesskapet under lørdagens aksjon.

– Vi oppfordrer til at folk går mannsterke ut sammen med oss og plukker søppel. Vi oppfordrer ellers folk til å «plogge». Bra for helsen og for miljøet, påpeker Nguyen.

RYDDING: Møt opp foran Kolben hvis du vil være med på søppelaksjonen.

I tillegg til kommunen har også Follo Ren bidratt under tidligere aksjoner, og er også med i år.

– Follo Ren har hatt et godt samarbeid med ildsjeler i Oppegård kommune om denne søppelaksjonen i flere år. Vi synes det er flott å kunne hjelpe lokalt engasjement rundt forsøpling i naturen. Vi bidrar med ryddepakker som inneholder avfallsekker og hansker, samt at vi henter avfallet når aksjonen er ferdig, forteller Pia Kathrine Løseth, kommunikasjonssjef i Follo Ren.

Mer plast enn fisk

Nguyen satser på at mange er med han og de andre frivillige, når de maner til kamp mot plast og annet søppel i naturen.

– Plast skal ikke være i naturen. Det hevdes at i 2050 vil det være mer plast i havet enn fisk. Den er et fremmed element som gir store skader for alt liv, og som aldri forsvinner helt, sier han, og legger til:

– Ideelt sett skulle vi ønske at det ikke var nødvendig å gå rundt og plukke plastposer, fiskesnører, plastkorker, upantbare ølbokser og flasker, potetgullposer og mye annet som er usømmelig å nevne her. At folk rydder opp etter seg.

Vil du være med å gjøre ditt for naturen og et rent Oppegård? Møt opp utenfor Kolben klokken 12.00, lørdag 27. april.

Powered by Labrador CMS