ILLUSTRASJONSFOTO: Bildet ble tatt i midten av mai 2018 da det var 20 grader i vannet. Jentene fra Haugjordet ungdomsskole på Langhus koste seg i to timer ved Tussetjern. Foto: Synnve Sundby Fallmyr

– Trygt å bade i Tussetjern

Badevannet i Tussetjern er nå friskmeldt, men forurensende stoffer med innhold av girolje, kompost og andre petroleumsprodukter, kommer fortsatt sivende inn i bekken.

Publisert Sist oppdatert

Dette er saken

  • Fredag 3. juli ble det sluppet ut ca. 350 liter hydraulikkolje til Tussetjern.
  • Nordre Follo kommune ble varslet om oljesølet av Langhus Velforening samme dag, men på grunn av rutinesvikt har meldingene ikke nådd rett instans i kommunen før sent lørdag kveld.
  • Ifølge Kystverket har ca. 350 liter hydraulikkolje lekket ut fra en hydraulikktank hos Regnbuen Gjenvinning (eies av morsselskapet Follo Truckutleie AS), som holder til på Langhus.
  • Kystverket har gitt pålegg til ansvarlige forurenser (Follo Truck AS) for å gjennomføre nødvendige tiltak.
  • Forurenseren har engasjert saneringsfirmaet Miljøvakta AS for å gjennomføre pålagte tiltak.

Det var kommunen som meldte om god badevannskvalitet i Tussetjern på kommunens hjemmeside i går ettermiddag.

Her skriver de at prøver av vannet, tatt i Tussetjern mandag 7. september, viser at det er trygt å bade der igjen.

Fredag 3. juli ble det oppdaget et oljeutslipp i Tussetjern, og siden den gang har det vært frarådet å bade der.

Kommunen skriver at de har fulgt nøye med på utviklingen i Tussetjern og områdene rundt, gjennom rapporteringer fra saneringsfirmaet Miljøvakta, prøvetaking, kildeoppsporing og befaringer. Kommuneoverlegen konkluderer med at det er trygt å bade i Tussetjern fra mandag 7. september.

Setter badebryggen til vinterlagring

Badebrygge-prosjektgruppen hvor Langhus Velforening er med, er glad for at Tussetjern er friskmeldt, men de regner badesesongen for over og setter derfor den splitter nye badebryggen til vinterlagring hos Simarud Electronic AS.

"Vi vil rette en stor takk til Trond Simarud for hjelp i forbindelse med lagringsplass, men fortvil ikke! Hold av dato 26. april 2021. Da sjøsettes badebrygga i Tusse til glede for alle og en hver! Vi lover snorklipp og svalestup uansett badetemperatur", skriver velforeningen på Facebook.

Forurensningsproblematikken

Oppegård Avis har tidligere skrevet at kommunen har politianmeldt Regnbuen Gjenvinning ved Follo Truckutleie AS (red. anm.: eies av Bjørn Arvid Prytz fra Kråkstad) som følge av oljeutslippet til Tussetjern.

I ettertid dukket det opp muligheter for andre forurensningskilder, inkludert kommunen selv.

I den siste rapporten, datert mandag 7. september, skriver Miljøvakta at forurensningen pågår ennå:

"Akkurat nå er det en god blanding med tilsig av forurensede stoffer, med innhold av girolje, kompost og andre petroleumsprodukter, som kommer inn i kulverten på Langhus fra alle rør som tyder på uspesifisert forurensning, men som bekrefter at det fortsatt er forurensningsproblematikk på stedet".

Miljøvakta skriver også at det er tydelig at forurensende stoffer kommer sivende nedover og inn til BAP Eiendom AS (red. anm.: eies av Bjørn Arvid Prytz) fra kilder som er fra primært industrifeltet på Fugleåsen, avrenning fra hovedveien og bekken som renner forbi det lille industrifeltet nær Follo Ren IKS (red. anm: interkommunalt selskap som eies av Frogn, Nesodden, Nordre Follo og Ås kommuner) på Sofiemyr.

Les også: – Vi føler oss som den store syndebukken

Powered by Labrador CMS