ORMEN LANGE: Hoggormen er som regel mellom 50 og 70 cm lang, og veier ca. 150–200 gram. Oversiden varierer fra lys grålig til brunlig, brunsvart og helt svart. Den har et mørkt sikk-sakkbånd langs ryggen, og på hodet sitter noen mørke og lyse flekker og en mørk stripe bak øynene. Undersiden er som regel mørk.

Sol, varme og...

Det har vært varmt lenge, og er det noe hoggormen elsker (akkurat slik vi gjør), så er det sol og varme. Husk å kle på deg sko når du skal ut og gå i skogen.

Mange av oss frykter den, og vi tramper med føttene når vi går i skogen for å unngå å bli bitt.

Nord-Europas eneste giftslange er i manges sinn når vi vandrer langs stiene her i Oppegård, om vi går tur med hunden vår, jogger en runde, eller er på vei til naboen.

Les også: Privat søppelfylling?

– Selv jeg har gått mye tur i Oppegård, og har bare sett hoggorm én gang. Det er få registrerte hoggormer i hele Oppegård kommune, men det fins nok flere enn det som registreres, sier naturforvalter Line Lund Norbakk (34) fra Greverud.

Men hun oppfordrer oss til å ikke være redde, og heller kle på oss sko når vi skal ut og gå i skogen. Det er tross alt vi som er ute og går i dens territorium.

Litt som oss

Hoggormen er ikke så ulik oss nå på sommeren - den elsker sol og varme, og ligger gjerne flere timer og varmer seg i solsteiken. Du kan se den i solvendte lier og rasmarker, på lyngheier og myrer. Når det er varmt, er den også gjerne ute og jakter, så vær påpasselig når du går i skogen.

– De er ofte enkle å få øye på fordi de ligger midt på stien i solen. Det er altså lurt å se ned når man går, fortsetter Lund Norbakk.

Saken fortsetter under bildet. 

NATURFORVALTER: Line Lund Norbakk (34) fra Greverud har sett svært få hoggormer i Oppegård.

Huggormbitt

31. mai kunne vi lese på NRK.no om lille Kristoffer på tre år som ble bitt av en hoggorm i Seljord i Telemark da han gikk barbeint i gresset. Han hovnet opp, ble blå og hadde indre blødninger - men det er sjeldent at man reagerer så kraftig, skal vi tro legene som uttalte seg i saken.

Les også: Å nei! Brunsneglene er tilbake!

– Hoggormen er ikke aggressiv i utgangspunktet, det gjelder bare å ikke gå på den. Hvis den tråkkes på eller blir redd, vil den naturligvis forsvare seg, sier hun.

Spesielt barn bør være godt beskyttet når de går i gresset.

SKOTØY: Ta på deg sko med litt høyt skaft (ikke slik som de på bildet) og se ned når du går.

Saken fortsetter under bildet. 

Unngå det 

For å unngå å bli bitt, bør du ha sko med en viss høyde på skaftet, og gjerne sokker som går lengre opp. Da gifttennene hos huggormen er forholdsvis små (3–4 mm), kan dyret ikke hugge gjennom skotøy, og selv en tykk strømpe er som regel tilstrekkelig beskyttelse mot bitt. Hvis du først har blitt bitt, vises det som to små prikker med noen millimeters avstand.

Litt om bitt

  • Omtrent 30 % av alle hoggormbitt er tørre bitt (ufarlige), altså giften er ikke blitt sprøytet inn.
  • Alle barn, gravide, eldre og personer med svekket allmenntilstand skal til sykehus ved hoggormbitt.
  • Dit skal du også hvis du har blitt bitt i hode, hals, bryst, mage eller rygg.
  • Kontakt Giftinformasjonen på 22591300 eller legen din hvis du har blitt bitt.
  • Kilder: SNL.no, vitusapotek.no, nrk.no.
Powered by Labrador CMS