GÅRDSLYKKE: Ekteparet Erlend og Rita Wiik har drevet med både hund og hest i mange år. Nå vurderer de å bli kolonihage-utleiere.

Store planer for Hvitebjørn

De nye eierne av Hvitebjørn gård, Erlend (53) og Rita Wiik (55) ønsker å lage kolonihager på den ærverdige tomten på Svartskog.

I utgangspunktet hadde ekteparet Wiik, som driver Drøbak hundehotell AS, sett for seg å drive med både hund og hest på Hvitebjørn. Nå har de andre planer for gården på Svartskog, og kan tenke seg å lage kolonihager.

– Vi er interesserte i å snakke med kommunen for å se hva som må til for å få det til, og om det er stemning for det. Når man overtar et sted med historisk sus i en kommune, er man opptatt av å drive en virksomhet de som bor i kommunen synes er positivt, sier Erlend Wiik.

Ekteparet synes Hvitebjørn er perfekt til formålet. Med matjord som aldri har vært sprøytet, egner det seg særlig til å dyrke økologisk.

– Vi mener vi har en fantastisk jordkvalitet. Her har det vært dyrket i 3000 år.

PS! Saken fortsetter under bildet!

 

 

GÅRDSLYKKE: Ekteparet Erlend og Rita Wiik har drevet med både hund og hest i mange år. Nå vurderer de å bli kolonihage-utleiere.

Venteliste

Wiik ser for seg flere kolonihage-leietakere, som kan ha hver sin lille hage med tilhørende «hytter».

– Hvis det skal ha noen appell må folk, med et ellers heseblesende liv, ha muligheten for et sted å reise ut til på ettermiddagen. Det kan bli et miljø, et sameie som blir enige om utviklingen sin, sier Wiik engasjert.

EN PERLE: Hvitebjørn gård er litt av en perle!

Han legger til at det selvfølgelig vil bli noen føringer og vedtekter.

– Jeg vil foreslå at alle parsellene blir på en viss størrelse, og at det bare er lov å sette opp en viss type hytter, for eksempel.

Les også: Hvitebjørn gård er solgt

Ifølge Wiik står 4000 mennesker på venteliste på kolonihage i Oslo, det er en etterspørsel ekteparet gjerne vil være med å dekke opp.

– Det å ha et eget drivhus og grønnsakshage å stelle med. Det betyr mye for mange. Her er det ideelle forhold til det. Vi ligger ti minutter unna Oslo, og rett ved Ingierstrand bad.

Bevarer sjarmen

Ekteparet er helt klare på at de ønsker å bevare den vakre tomten.

EN PERLE: Hvitebjørn gård er litt av en perle!

 

 

– Vi er veldig opptatt av å bevare sjarmen på tunet her. Vi ønsker å skape en grønn lunge, tilgjengelig for alle, med tilbud og bærekraftighet fra et kulturhistorisk miljø og et økonomisk perspektiv, forteller de.

Det skorter ikke på idéer, og Wiik har bedt om et møte med kommunen for å diskutere hvilke rammer og begrensninger som finnes her.

Les også: Ny snarvei

– Vi er åpne for idéer, så kan vi utrede om det har noe for seg, om et tiltak er lurt eller en investering lar seg forsvare.

Et område for alle

Dersom det blir kolonihager ser Wiik for seg å bygge videre på dette med helgekafeteria, utfartsparkering til turstier og et området for alle i nærmiljøet.

– Å nær-produsere ren mat, det er spennende. Det er helt riktig miljømessig og forbruksmessig også.

Men aller først skal det engasjerte paret være så mye som mulig på Hvitebjørn.

EN PERLE: Hvitebjørn gård er litt av en perle!

–  Nå kommer vi til å være her mye for å suge inn atmosfæren før vi gjør noen valg. Mye avhenger av hva man får lov til å gjøre her. Det er en plass med masse historie, avslutter Wiik.

 

 

 

Powered by Labrador CMS