Sofiemyr skole

SKOLEN MED MEST KRITISK BEHOV: Sofiemyr skole har mest kritisk behov for en rask vurdering på grunn av både skolekapasitet og skolemiljø/kvalitet, ifølge den ferske behovsanalysen for skolebyggene i Nordre Follo. Rådmannen anbefaler nå å rehabilitere Sofiemyr skole for at skolen skal kunne benyttes i fem til åtte år til. Arbeidet vil koste rundt 18 millioner kroner og gjennomføres i 2020 og 2021.

– Som innbygger føler jeg meg grundig lurt

"Skal det virkelig gå enda fem til åtte år før Sofiemyr skole blir erstattet med en ny skole?!" skriver Georg Sirnes Lundesgaard i sitt leserinnlegg.

Publisert

Den 28. mai ble en lenke til rådmannens anbefaling for blant annet Sofiemyr skole (les i faktaboksen) delt i Facebook-gruppen “Ny Sofiemyr skole nå”, gruppen til foreldreaksjonen for Sofiemyr skole.

OPPRØRT AV SITUASJONEN: Georg Sirnes Lundesgaard.

Som tilflytter til kommunen i 2016 og beboer i skolekretsen til Sofiemyr skole ble jeg mildt sagt forbannet over det jeg leste. Skal det virkelig gå enda fem til åtte år før Sofiemyr skole blir erstattet med en ny skole?!

Dette skriver rådmannen i sin anbefaling:

  • Sofiemyr skole har utfordringer med både tilstand og kapasitet som må løses raskt. Det er allerede iverksatt rehabiliteringstiltak på skolen. Ved å rehabilitere skolen ytterligere vil man få mest ut av midlene som brukes. Ved å utføre tiltakene som er beskrevet i utredningen vil man kunne bedre luftkvaliteten, stanse eventuelle fuktproblemer, og løfte kvaliteten på undervisningsarealene.
  • Rådmannen anbefaler å rehabilitere Sofiemyr skole for at skolen skal kunne benyttes i 5-8 år til. Arbeidet vil koste rundt 18 millioner kroner og gjennomføres i 2020 og 2021.
  • Det settes også opp paviljonger med to klasserom og arbeidsplasser for lærere. Dette er tilstrekkelig til å dekke behovet ved forventet elevtallsvekst de nærmeste årene.
  • Antall grupper gjør at skolen i skoleåret 2020/2021 bare har behov for det ene klasserommet i paviljongen til vanlig bruk. Det ekstra klasserommet vil da kunne brukes mens man gjennomfører rehabilitering av klasserom i det vanlige skolebygget. Paviljongene kan plasseres på skoletomten, eller på parkeringsplassen mot sør.
  • Paviljongene skal settes opp så fort som mulig, senest i løpet av 2020, med forventede kostnader på 8 millioner kroner. Det anbefales også at det opparbeides utendørs lekeareal i 2021, med en forventet kostnad på 1,5 millioner. 

Les også: En bønn fra en far

Skulle byttes ut høsten 2021

Da vår familie flyttet hit, kunne jeg lese om det gamle skolebygget som sårt måtte byttes ut og at det skulle skje ganske snarlig. I god tid til at min eldste sønn skulle begynne høsten 2021, tenkte jeg da.

Jeg trodde at Oppegård som hadde vært Høyre-styrt i flere tiår hadde styr på sakene sine og ikke ville la sine skoler forfalle så mye at de er helseskadelige for elever og ansatte. Så feil kunne jeg altså ta!

Virker mer og mer feilslått og altfor dyr

"Som innbygger føler jeg meg grundig lurt."

 

Nå er vi kommet til 2020, kommunen er slått sammen med nabokommunen og et krafttak er satt i gang for å rette opp i et vanstyre som har fått pågå så altfor lenge. Men da er nærmest alle pengene brukt opp og kommunen har lånt for mye penger.

Jeg trodde kommunereformen skulle gi rom for effektiviseringer og friske midler som gulrot til kommunene som slo seg sammen?

Dette virker mer og mer som en feilslått og en altfor, altfor dyr reform som kanskje egentlig gagner svært få! Som innbygger føler jeg meg grundig lurt.

Les også: – Barna bør tas ut av skolen i protest

Ville ikke ha valgt Sofiemyr

Tilbake til 2016: Hadde vi ant hvor dårlig det stod til med Sofiemyr skole og kunne kikket inn glasskulen for hva fremtiden ville bringe, så er jeg sikker på at vi ikke ville valgt å flytte akkurat hit.

For hvilke foreldre vil sende barna sine på en skole som i verste fall kan gi dem kroniske skader og kanskje i beste fall gir dem konsentrasjonsvansker på grunn av dårlig inneklima?

Kanskje de aller beste lærerne søker seg vekk fordi de ikke vil jobbe et sted hvor hodepine og rennende neser er dagligdags? Det blir ikke landets beste skoleresultater i slike skolebygg!

"Det er vanskelig nok i skolen som det er, og barna våre trenger ikke lide ekstra på grunn av dårlig inneklima!"

Georg Sirnes Lundesgaard, foresatt til elev ved Sofiemyr skole

Les også: Rystet over treneringen av skolesaken

Hvorfor nedprioriteres skolebygg?

Så ille er det at jeg tenker at vår familie må vurdere om det er verdt det å bli boende her til vår eldste sønn skal begynne på skolen.

Det føles ikke godt å skulle sende ham på skole med slike bygg og å være bekymret for om akkurat han skal få en kronisk sykdom som følge av dårlig inneklima. Eller at skoleresultatene hans blir såpass dårlige at drømmestudiet eller drømmejobben glipper.

Alt bare fordi en kommune nedprioriterte noen av de viktigste byggene vi har i landet vårt.

Det er vanskelig nok i skolen som det er, og barna våre trenger ikke lide ekstra på grunn av dårlig inneklima!

Riv Sofiemyr skole nå!

Riv Sofiemyr skole nå! Å bruke millioner på å flikke på bygg som skulle vært revet for lengst er ikke fornuftig bruk av kommunens sårt trengte midler.

Bruk tomten til midlertidige paviljonger i fem-åtte år inntil ny barneskole er klar slik at vi kan slippe en helseskadelig skole nå og ikke om flere år!

Les også: Vil ta Oppegård tilbake fra Nordre Follo

Powered by Labrador CMS