SKRIVER PÅ OAVIS.NO: Nesanet Hailemariam skriver om det indre liv i kommunestyret. Kun på oavis.no.

Flesttallet bestemmer

Kritikken hagler og kameler slukes på høykant. Årets siste kommunestyre er nå gjennomført. Denne utgaven varte i hele ti timer, men oppsummeringen vil du få på noen få A4-sider.

Publisert Sist oppdatert

NB: Dette er en kommentar. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger.

Klokken er 09:00. Kameraene er fortsatt skrudd av. Ordføreren tar ordet. Smilet har bleknet, jeg ser at det er alvor som skal formidles. Nå kommer det litt voksenkjeft, tenker jeg i mitt stille sinn.

Noen har filmet en søvnig representant og spredd denne på sosiale medier, innleder hun. Ikke greit, fortsetter hun. Skal ikke si peke på noen, men vi må være greie med hverandre, avslutter hun. Mistanken er kastet ut i salen. Var det deg, var det en representant som spurte på sms. Jeg har fortsatt ikke svart. 

Nå ser vi framover. 

Stemningen settes av fantastiske artister fra kulturskolen. “Jul i svingen” fremføres på best mulig vis. Nydelige barnestemmer gir både gåsehud og en deilig dose med julestemning. 

Hvem skal få hva?

De første sakene på agendaen i dag, er allerede behandlet i ulike utvalg og i Formannskapet.

Ombygging til avlastningsboliger og samlokaliserte boliger ved tidligere Bjørkås sykehjem, er en sak som går gjennom uten et eneste innlegg. Samme med saken om Magasinparken barnehage. Disse er ferdig tygd og enstemmig vedtak er bare et tastetrykk unna for ordføreren. 

Saken om prioritering av spillemiddelsøknader er derimot ikke like enkel. Spillemidlene fordeles av fylkeskommunen, men kommunen prioriterer søkerne på lista. På årets liste, ble den planlagte kunstisbanen i Ski sentrum fjernet.

Det reagerte mange på, men flesttallet bestemmer, som sønnen min sier. Og med flesttallets beslutning går vi glipp av en mulighet til mer liv i Ski sentrum. 

Nå er det pause. Kaffe, te og vann er servert . Spente representanter møtes i gangene, men samtalene er overfladiske. Etter pausen skal nemlig budsjettet behandles.

Dyrtid, dyrtid og enda mer dyrtid

Behandling av budsjettet innledes med at alle gruppeledere får tilmålt tid (fem min denne gangen) til å si noen velvalgte ord om sine prioriteringer. Hele 11 partier er representert i kommunestyret i Nordre Follo. 

Budsjettet handler ikke bare om tall og bevilgninger, men også såkalte verbalforslag - bestillinger der administrasjonen bes komme med løsninger og svar. 

Nesten samtlige snakker om denne dyrtida. Min svogerforskning tilsier at det er få i denne salen som er ordentlig rammet av dyrtida. Men det er mange i kommunen vår som kjenner dyrtida på kropp og sinn. 

De hardest rammede fikk jo en tusenlapp til jul i forrige runde. Det får holde. 

Ungdomsrådet finner også til slutt veien opp på talerstolen. De er helt tydelige i sitt budskap. Styrk arbeidet med psykisk helse, ikke kutt i biblioteket, dette er mer enn en plass en låner bøker. Gi oss møteplasser, så vi slipper å henge gatelangs, avslutter de. 

Om de blir hørt, vil de neste årene vise. 

Vi går videre. Opposisjonen kritiserer, som seg hør og bør, posisjonens forslag. Den høylytte kritikken handler om at klima og miljø er fullstendig glemt i flertallets forslag. Nei, sier høyres nest yngste representant. Det er en myte at vi i Høyre ikke er opptatt av klima og miljø. Vi mener bare at klimatiltak ikke skal koste noe, avslutter han. 

Har du klima og miljø på ønskelista i år, må du jammen ikke ha for høye forventninger til budsjettgaven som nå er lagt under treet. 

Har du derimot gratis parkering for motorsykkel og bil på ønskelista, så er det bare å glede seg. Eller vent nå litt. Er det virkelig gratis? Nei! En times gratis parkering koster kommunen flere millioner kroner.

Hvordan spiser man en kamel?

Opposisjonen er stadig oppe og kritiserer blant annet forslaget om gratis parkering og manglende visjon for klima og miljø. 

Posisjonspartiene er rimelig lei av all klagingen. Skjønner dere ikke at vi måtte svelge noen kameler for å komme i mål, spør de? Joda, vi i Venstre vet alt om å svelge kameler. Vi har jo tross alt sittet i regjering med FrP. Vår løsning den gang var å gi FrP lakrispiper og segway i bytte mot oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. 

Derfor et lite tips til kommunenes største parti; kamelen trenger ikke å slukes hel hver gang, ta heller en liten bit av gangen.

Det er flere enn politikerne som må svelge kameler i budsjettforhandlinger. Kommunedirektøren er en medgangssupporter som skal heie på og støtte valgvinnerne. Når valgvinnerne, bestående av H, FRP, SP, og PP i all tydelighet går inn for å kutte i administrasjonen med hele 10 millioner kroner i 2024, er det uro og bekymring som preger kommuneadministrasjonen. 

Kommunedirektøren var helt tydelig i sin tale om konsekvensene av dette forslaget. Han sa: “ forslaget vil antakelig gi konsekvenser kommunestyret ikke hadde sett for seg i ettertid.”

Han ble ikke lyttet til. Vi tar sjansen på at dette går bra, svarte posisjonspartiene. Vi får håpe at kommunedirektøren likevel blir sittende. Hvis ikke, er det ingen tvil om at det vil være et stort tap for Nordre Follo.

Julegave til politikerne

Vi er i niende time og det begynner å dra seg til. Nå behandles forslaget om godtgjørelse/penger til politikerne. Flertallspartiene foreslår en økning på ca 1 millioner kroner totalt. Her er blant andre, selveste varaordføreren en av de som blir budsjettvinnerne. 

Han alene får omtrent 150 000 kr mer enn tidligere varaordfører. Gruppelederen fra Høyre bevilges seg likeså godt over 100 000 kroner mer. Såpass må det være. Det ble jo tross alt balansert ut av en ekstra tusenlapp til jul for alle på sosialhjelp med barn. Når de privilegerte bevilger seg en stor og deilig kake, er det fint med litt smuler fra de rikes bord. 

Ja, flestallpartiene vet å prioritere! God jul

NB: Nesanet Hailemariam er kommunestyrerepresentant og gruppeleder for partiet Venstre i Nordre Follo.

Powered by Labrador CMS