NYTT KUNSGRESSDEKKE PÅ SOFIEMYR

SKRIKER ETTER NYTT DEKKE: Dagens Sofiemyr kunstgressbane ble etablert i 2000. Banen ble første gang rehabilitert og oppgradert i 2012.

Kan få nytt dekke i juni-september 2023

Rehabilitering av Sofiemyr kunstgressbane er planlagt til sommeren neste år.

Publisert Sist oppdatert

– Foreløpig framdriftsplan er skissert til at forprosjektet og detaljplanleggingen vil vare ut inneværende år. Anskaffelsesprosessen skal gjennomføres våren 2023, mens byggeperiode med testing og ferdigstillelse av prosjektet er planlagt til juni-september 2023, sier prosjektleder Ola Skarderud i Nordre Follo kommune.

Beregnede utgifter til bruk på rehabiliteringsprosjektet foreligger ikke ennå, ifølge ham.

– Det er forprosjektet og detaljprosjektet som etter hvert vil kunne gi et utgangpunkt til å vurdere dette før neste budsjettrunde. Selve kostnadene vil foreligge etter at anskaffelsesprosessen er gjennomført våren 2023, sier prosjektlederen.

Les også: Fikk 180.000 kroner for å levere kunstgresset til godkjent mottak, men det havnet i Sørmarka og på en golfbane et annet sted

Les også: Lurte kommunen for 225.000 kroner i 2012 – Fikk ny sjanse på Tømtebanen

Les også: Varslet merkostnader for Tømtebanen

Ble etablert for 22 år siden

Dagens Sofiemyr kunstgressbane ble etablert i 2000. Banen ble første gang rehabilitert og oppgradert i 2012. Det ble blant annet skiftet til nytt kunstgress, banen ble utvidet til internasjonale mål (68x105 meter) og det ble tilrettelagt for undervarme på banen.

Det ble lagt rør for tilførsel av varme, men rørene ble aldri koblet til en varmesentral. Undervarmeanlegget har derfor aldri vært i bruk. Det viser seg også at Oppegård kommune aldri har søkt om spillemidler til å kunne koble undervarme til anlegget.

BLE IKKE LEVERT TIL GODKJENT MOTTAK: Det var i 2012 at gamle Oppegård kommune betalte 7,2 millioner kroner til Bane- og entreprenørservice AS (BES) for utskiftningen av kunstgresset fra Sofiemyr kunstgressbane. Av dette betalte kommunen til BES 225.000 kroner for å fjerne det gamle kunstgresset der og levere det til et godkjent mottak, men det sistnevnte ble aldri gjort.

Dagens dekke er slitt og ser ut som et lappeteppe. Det har nå gått 22 år siden banen ble etablert og ti år siden forrige rehabilitering av kunstgressdekket, noe som gir mulighet for å søke staten om penger til rehabilitering av banen i 2023. Siden banen eies av Nordre Follo kommune, skal kommunen ha ansvar for rehabiliteringsprosjektet.

– Dette prosjektet handler i hovedsak om å fjerne innfyllet i kunstgressdekket og fjerne selve kunstgressdekket, inkludert hele eller deler av støtdempningsdekket (pad). Alt dette må leveres til godkjent mottak for gjenbruk eller destruering. I tillegg må det testes vanngjennomslippeligheten på banen og ved behov må det avrettes bærelaget under støtdempningsmatten, sier Skarderud.

Les også: Kommunen kunne søke om spillemidler til undervarme på Sofiemyr kunstgress

Forbereder forprosjektet

For tiden er kommunen i ferd med å forberede forprosjektet med kartlegging av eksiterende forhold.

– Vi er i dialog med idretten og de andre brukerne av banen om planene for rehabilitering av kunstgresset. Det nye dekket skal oppfylle kravene til NIFs lisenskrav FIFA Quality (Pro)/N-EN 15330-1:2013, om tilføring av miljøvennlig innfyll i dekket og legging av en ny pad, som oppfyller kravene til breddefotball samt trening og kampavvikling for toppfotball-damer, sier Skarderud.

Han sier arbeidet i forbindelse med forprosjektet vil se nærmere på de ovennevnte punktene og eventuelt vurdere andre ønsker og avklaringer for muligheter til oppgradering av kunstgressbaneanlegget i samarbeid med idretten og de andre brukerne.

Les også: Stengte alle fotballbaner for vinteren

Powered by Labrador CMS