SYKKELAKSJON PÅ SOFIEMYR: Sykkelmekanikerne Lasse Bråthe og Javier Valdeon fra Pedalen så over syklene til elevene på femte trinn ved Sofiemyr skole tirsdag 4. september. Her er de sammen med ansvarlig for sykkelstrategien i Oppegård, Anna Lina Toverud.
SYKKELAKSJON PÅ SOFIEMYR: Sykkelmekanikerne Lasse Bråthe og Javier Valdeon fra Pedalen så over syklene til elevene på femte trinn ved Sofiemyr skole tirsdag 4. september. Her er de sammen med ansvarlig for sykkelstrategien i Oppegård, Anna Lina Toverud.

Fikset 35 sykler

Sykkelaksjonen på Sofiemyr skole startet med et rullende sykkelverksted med gratis sjekk og reparasjon av syklene til elevene på 5. trinn.

Publisert

Da Oppegård Avis besøkte Sofiemyr skole tirsdag 4. september, møtte vi sykkelmekanikerne Lasse Bråthe (49) og Javier Valdeon (43) fra Pedalen, et sykkelverksted som eies og drives av Kirkens Bymisjon fra Østfold, som sørget for sjekk og reparasjon av syklene til skolens femteklassinger.

– Vi ønsker at barna får en fin sykkelopplevelse og at flest mulig velger sykkel som fremkomstmiddel, men det er viktig å ha en sykkel som virker. Derfor har vi i samarbeid med Pedalen sykkelverksted arrangert en sykkelaksjon på skolen, sier ansvarlig for sykkelstrategien i Oppegård, Anna Lina Toverud (48).

Les også: Kan du sykkelreglene?

Bare to skoler i år

I år er det bare Sofiemyr og Kolbotn skoler som har ønsket aksjonen, ifølge Toverud. Hun presiserer at det ikke er for sent for de andre skolene å melde behov.

– Det er morsommere, og fremfor alt mer trafikksikkert, å sykle på en sykkel der gir og bremser er i god stand, og setet er riktig stilt inn. Nå blir det høst og mørkere, så vi sjekker også at syklene har reflekser. Elevene vil også få utdelt enkle sykkellykter, sier Toverud.

Besøkte 14 skoler

Pedalen har et sykkelverksted i Fredrikstad i tillegg til et rullende sykkelverksted. I løpet av våren i år har de besøkt 14 skoler i Østfold. Nå har de utvidet tilbudet og inkludert sykkelkommunen Oppegård i sin liste og har som mål å besøke skolene våre igjen i 2019. Totalt vil mellom 70 og 100 skoler i Østfold få besøk av Pedalen neste år.

– Vi driver med arbeidstrening og har ofte med oss folk gjennom NAV som trenger en rolig start på arbeidslivet igjen, sier Bråthe.

Han sier de sjekker bremser på syklene og gjør syklene trafikksikre.

– Finner vi noen mangler, får elevene med seg en mangellapp, sier Bråthe.

Til neste år ønsker de å lage en helhetlig pakke ved å utvide tilbudet med en teoretisk del, slik at elevene får informasjon om viktige sikkerhetsrutiner.

– Se over barnas sykler

Sykkelmekanikerne anbefaler at foreldrene tar en sjekk og ser godt over syklene til barna sine.

– Sjekk at hjulene sitter fast og kjenn på bremsene. Trykk inn fram- og bakbrems, sjekk lufttrykket og husk at setet må justeres riktig. Husk også å sjekke at ringeklokken samt lysene foran og bak virker. Pass også på at hjelmen sitter fast, sier Bråthe.

Han gjør oppmerksom på at sykkelhjelmen ikke varer evig, men svekkes av helt vanlig bruk.

– Det anbefales at man bytter hjelm cirka hvert femte år. Det er viktig å sjekke produksjonsdatoen når du kjøper ny hjelm.