Sommerlige verandatips

HVINER AV FRYD: Åse Hoff, eier av Fruene Fryd & Gaven på Tårnåsen elsker blomster, men velger ofte store krukker. – Små potter må vanne «softere», og om sommeren vil man gjerne sitte på verandaen og nyte, ikke «vanne seg i hjel».

Fryd deg på verandaen

Med Åse fra Fruene Fryd & Gavens sommerlige tips, kan du få uterommet ditt til å se smashing ut!

Hva må du huske på for å få en koselig veranda i sommer? Vi spurte vår lokale blomsterekspert, Åse Hoff hos Fruene Fryd & Gaven på Tårnåsen, om tips!

For Åse Hoff, eier av Fruene Fryd & Gaven på Tårnåsen, kan det aldri bli for mye blomster, og det finnes nesten ingen regler for hva man kan velge av form, farge og størrelse. Noen ting kan likevel være greit å ha i bakhodet når man skal pynte opp verandaen.

– Det er veldig personlig hva man liker, men det skal synes at man liker blomster hvis man gjør det, sier Hoff.

Store krukker

MATCHENDE FARGER: – Det er flott når det er litt stort og matcher litt sammen, sier blomsterdekoratør Gitte Gjelsnes.

Hoff råder til å plante i store krukker og gjerne flere blomster i samme krukke.

– Velger man krukker, jo større jo bedre, alle planter trives med best mulig plass. Det er mer effektfullt med en stor krukke enn mange små hvis man har litt liten plass på verandaen sin. Man skal også tenke på hvor sitteplassene er og hvordan varme, sol -og skyggeforholdene er. Blomster har forskjellige karakterer i forhold til å tørke ut, sier Hoff.

Hun påpeker at det er lurt å spørre de som kan det i forhold til vanning, slik at man får blomster som passer til det man selv ønsker, og klarer, å vedlikeholde.

– Sommerblomster trenger stell, men alle kan stå på verandaen. Det viktigste er god jord, næring og kniping, det gir et godt resultat, sier Hoff.

GJØR DET ENKELT: Lavendel gjør seg godt på bordet, både fordi den ser pen ut og fordi den dufter godt.
GJØR DET ENKELT: Lavendel gjør seg godt på bordet, både fordi den ser pen ut og fordi den dufter godt.
GJØR DET ENKELT: Lavendel gjør seg godt på bordet, både fordi den ser pen ut og fordi den dufter godt.

Fargetrenden i år ser ut til å helle mot lilla og rosa, men uansett om man liker farger som krasjer eller tone-i-tone-farger, synes Hoff man skal velge farger man liker. Likevel kan det være lurt å tenke på fargevalg i forhold til fargen på husveggen eller verandagjerdet.

– Tenk litt på det som synes hvis det henger på veggen, at ikke fargen forsvinner inn i veggen. Ikke velg en rød blomst hvis du har rød vegg for eksempel, sier Hoff.

Hvilken vei verandaen din er vendt kan også ha betydning for hvilke farger du bør velge.

– Om det er skygge, kveldssol eller skumring er det fantastisk med lyse, bleke blomster som blekrosa eller hvite. De er nesten litt selvlysende i skumringen, avslører Hoff.

Duften av sommer

 

På verandabordet kan en kurv, potte eller sinkbøtte med lave blomster gjøre seg, men ønsker du en enklere stil foreslår Hoff en lavendel, som også dufter godt. Vi opplever atmosfære gjennom både lukt og lyd og en deilig duftende blomst kan sette stemningen for en behagelig veranda-tilværelse

– Duft er også viktig. Alyssum dufter herlig honning og Sjokoladecosmos dufter sjokolade om kvelden, sier Hoff.

På balkongen

 

I balkongkassene dine bør du tenke på at det skal være pent for deg selv, men også for de som ser dem fra utsiden. Et tips er å velge hengende planter, da kan man nyte synet også fra utsiden.

TENK STORT: Velger du en stor krukke som denne med mange planter i kan du spare plass, men likevel få full blomstereffekt.

Hos Fruene Fryd & Gaven kan du ta med krukkene dine inn og få hjelp til å velge planter som passer deg og din veranda.Orker du derimot ikke å tenke for mye på det, skaper alltid margeritter den rette sommerstemningen.

 

Gode råd

 

Her er en sjekkliste du kan følge med Åses beste råd for en sommerlig og vakker terrasse!

  1. Spør og få hjelp til hva som passer på din veranda i forhold til sol, vanning, farger og stil.
  2. Det viktigste å huske på er god jord, næring, vanning og kniping.
  3. Grønne planter, som for eksempel kløver, kan roe ned en stram stil.
  4. Skal du reise bort, sørg for å velge planter som tåler mer tørke.
  5. Plant i store potter, gjerne flere planter sammen.
  6. Duft og lyd er også viktig. Velg planter som dufter godt eller som rasler i vinden.
  7. Skal du ha blomster på bordet ditt, velg lavere blomster og lag det gjerne i en kurv, potte eller sinkbøtte.
  8. Skal du ha blomster i balkongkassen din velg halvhengende eller hengende planter, da blir det pent for deg og for andre!
Powered by Labrador CMS