Vaksinering

VAKSINERTE SEG PÅ APOTEKET: Apoteker ved Vitusapotek Sofiemyr, Marcin Szmigiero, setter inn influensavaksine til Randi Andresen (89). – Det gikk smertefritt og jeg fikk ingen reaksjoner etter vaksineringen, sier 89-åringen fra Sofiemyr.

Årets influensavaksinering er i gang

Influensasesongen nærmer seg. Du kan nå vaksinere deg mot sesonginfluensa på nesten alle apotekene i kommunen.

Publisert

Oppegård Avis har nylig skrevet at Apotek 1 i Sentrumsbygget på Kolbotn er det eneste apoteket i Oppegård som tilbyr vaksinering, men det viser seg at Vitusapotek på Sofiemyr har hatt dette tilbudet siden 10. oktober i fjor.

      Risikogrupper

 • Vanlige influensasymptomer er feber, muskelsmerter, hodepine, påvirket allmenntilstand og tørrhoste. Influensa varer oftest i sju til ti dager.
 • Nær 1,6 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa.
 • Cirka 900 nodmenn dør årlig som følge av influensa.
 • Influensa kan blant annet føre til lungebetennelse og forverring av kroniske sykdommer.
 • Målgruppene er de samme som før, men i år blir særlig gravide i andre og tredje semester og andre unge i risikogruppene oppfordret til å vaksinere seg.
 • Personer med hjerte-/karlidelser er i influensasesongen mer utsatt for hjerteinfarkt, hjerneslag og død. 
 • Influensa i svangerskapet gir noe økt risiko for dødfødsel.
 • Gravide og spedbarn er også i risikogruppen.
 • Les mer på fhi.no

– Over 80 personer vaksinerte seg hos oss i fjor, sier apoteker Marcin Szmigiero (35) og kollega Cathrine Rønningen (30).

Begge er autoriserte vaksinatører ved Vitusapotek Sofiemyr som tilbyr vaksinering til sine kunder. De anbefaler å bli vaksinert nært opp til epidemien slik at immuniteten er høy. I fjor startet influensaen i uke 52 og varte til uke 13. Sykdomstoppen ble nådd i uke 7.

– Influensavaksinen virker hele sesongen, men jo tidligere på sesongen man vaksinerer seg, desto bedre det er. Husk også at det tar en uke fra innsettingsdatoen til vaksinen virker, sier de.

Les også: Nå kan du vaksinere deg på apoteket

1,6 millioner nordmenn i risikogruppe

Om lag 1,6 millioner nordmenn bør vaksinere seg mot sesonginfluensa, anbefaler Folkehelseinstituttet (FHI). Årets influensavaksine skulle ha vært tilgjengelig fra månedsskiftet september/oktober i alle landets kommuner.

      Influensavaksine

 • Årets vaksine beskytter mot fire ulike virus, mot tidligere tre.
 • Effekten av influensavaksinen varierer fra år til år, men ligger i gjennomsnitt på cirka 60 prosent.
 • Effekten avhenger av egenskaper ved viruset, vaksinen og de som vaksineres.
 • Det tar 10-14 dager fra vaksinen settes til du kan forvente effekt.
 • Effekten av vaksinen avtar over tid.
 • For å få best mulig beskyttelse bør man vaksinere fra oktober til desember, men man har nytte av vaksinering så lenge det er influensa i omløp.

Etter en forsinkelse fra Verdens helseorganisasjon, som hvert år bestemmer hva som skal med i årets vaksine for at den skal fungere optimalt, har den nå kommet til flere apoteker i Oppegård kommune (Apotek 1 Kolbotn, Boots Kolbotn og Vitusapotek Sofiemyr), og forventes å komme til alle legesentrene i kommunen i slutten av denne uken.

Fra 329 kroner

Randi Andresen (89) fra Sofiemyr er blant de aller første innbyggerne i Oppegård som har vaksinert seg mot sesonginfluensa. Dette har hun gjort på Vitusapotek i Sønsterudveien.

– Det gikk smertefritt og jeg fikk ingen reaksjoner, sier 89-åringen.

Det eneste som kreves for å kunne bli vaksinert på et apotek i kommunen er en resept fra din fastlege.

BESKYTTER MOT FLERE VIRUS: Årets vaksine beskytter mot fire ulike virus, mot tidligere tre, skriver fagbladet Journalen. Det øker sjansen for at vaksinen skal dekke de sirkulerende virusene.

– Har du en resept, koster vaksineringen hos oss 329 kroner, inkludert selve vaksinen. Eventuelt kan resepten bestilles via evaksine.no 24 timer før oppmøte, men da koster det 70 kroner mer. Husk også at aldersgrense for vaksinering i apotek er tolv år, og du må veie minst 30 kilo, sier apoteker Marcin Szmigiero.

356 kroner hos fastlegen

– Det finnes mange aktører som tilbyr reisevaksinasjoner, men husk at det bare er barnevaksinasjonsprogrammet som er gratis i Norge. Alle andre vaksiner må man betale selv og det er varierende priser på dette i private klinikker, sier smittevernhelsesykepleier Wenche Mannerud i Oppegård kommune.

De lokale legesentrene forventer å få årets influensavaksine i slutten av denne uken. Prisen for den er satt opp av fastlegene og blir 356 kroner i år, som betyr en økning på 100 kroner fra i fjor.

Den oppgitte summen inkluderer selve vaksinen og fremmøtetaksten, som betyr at du ikke behøver å bestille egen time hos fastlegen for å kunne sette vaksinen.

– Flott med vaksinering

Wenche Mannerud sier at ut fra et folkehelseperspektiv er det flott at folk vaksinerer seg.

– Når apotekene nå tilbyr influensavaksiner, reisevaksiner og andre vaksiner, må vi gå ut i fra at de ansatte på apoteket som vaksinerer folk har utdanning, kunnskap og erfaring til å kunne gjøre dette, sier hun.

Har vært kritisert

Smittevernhelsesykepleieren påpeker at tilbudet om vaksineringen på apotek har vært kritisert, særlig med bakgrunn i at de som setter vaksinen mangler erfaring og klinisk blikk i forhold til anafylaksi og andre reaksjoner vaksiner kan gi.

– Det har også blitt reist spørsmål om de ansatte har nok kunnskap til å gi tilpassede vaksineråd, om de til en hver tid har oversikt over hvilke vaksiner som skal tilbys og om sykdomsutbrudd i de aktuelle landene, sier Mannerud.

Hun påpeker at alle satte vaksiner skal meldes inn til SYSVAK, det nasjonale vaksineregisteret.

Powered by Labrador CMS