Illustrasjonsfoto: Veronica Grude Docker
Illustrasjonsfoto: Veronica Grude Docker

Slik snakker du med barna om korona

Store og små har mange spørsmål om dagen. Her er 13 tips.

Publisert

Skoler og barnehager i gamle Oppegård kommune er stengt. Mange av oss sjonglerer livet mellom hjemmekontor og tilværelsene som hjelpelærer for barna. Barna våre har mange spørsmål om korona, men det er kanskje ikke like enkelt å svare? 

Nettstedet helsenorge.no skriver det er viktig å snakke med barn og unge for å unngå frykt og for å skape trygghet nå som dagene er så annerledes. De gir samtidig 13 tips til hvordan man kan snakke med barna om korona. 

1. Snakk med barna om hvorfor skoler, barnehager og fritidsaktiviteter er stengt. Forklar at det for å passe på at koronaviruset ikke skal spre seg videre.

2. Spør hva de har hørt eller lest om korona og om det er noe de bekymrer seg spesielt for.

3. Gi saklig og korrekt informasjon. Pass på at du hverken overdriver eller bagatelliserer. Sykdommen er alvorlig, men vi er godt forberedt i Norge.

4. Ikke stress barna unødig – hosting eller nysing er normalt, og de aller fleste som blir smittet av koronavirus får milde symptomer.

5. Snakk om at man ikke trenger å sjekke nyhetene hele tiden, og bli gjerne enige med barnet om hvor ofte. Sitt gjerne sammen med barnet og snakk om det dere ser, hører og leser.

6. Det er viktig å lytte til barnet. Vær tilstede i samtalen, og la barnet snakke ferdig.

7. Husk at særlig mindre barn «fyller ut» med fantasien når det er ting de ikke forstår.

8. Vær konkret, klar og tydelig. Gjenta gjerne på ulike måter.

9. Forklar hvordan man blir smittet (dråpesmitte på nært hold) – og hvordan man unngår å bli smittet (god håndhygiene, nyse i albuekroken osv.)

10. Vær tydelig på at det er lov til å være redd, lei seg eller sint når dagene blir så annerledes og man ikke kan gjøre som man pleier.

11. Fortell at det er mange tusen leger og sykepleiere og andre som passer på at de som blir syke får god behandling.

12. Forbered barna på hvilke andre endringer som vil komme i ukene fremover, f.eks. at foreldre vil jobbe hjemmefra, at det blir mindre besøk av venner og familie, og at reiser, bursdagsfeiringer og lignende utsettes.

13. Forklar at denne situasjonen er for en periode, at ting vil bli som normalt igjen, men at vi ikke helt vet når.

Husk også å sjekke barna internettbruk. Spør gjerne om de har lest noe på nettet om korona i dag. 

Powered by Labrador CMS