Svartskog

BLE FJERNET I GÅR: Taggen 'Bevar Svartskog' ble fjernet av SVVs driftsentreprenør Vaktmesterkompaniet AS torsdag 4. juli.
BLE FJERNET I GÅR: Taggen "Bevar Svartskog" ble fjernet av SVVs driftsentreprenør Vaktmesterkompaniet AS torsdag 4. juli.

Fjernet Svartskogs mest kjente tagg

20 år gammel tagg på betongmuren i Sandvabakken, med budskapet om å bevare Svartskog, ble fjernet av Statens vegvesen torsdag 4. juli. Dagen etter kom en ny tag på plass.

Publisert

Oppegård Avis har fått flere tips om dette fra innbyggerne på Svartskog. For mange av dem var budskapet på denne taggen symbolsk.

Det at taggen ble fjernet akkurat nå, når saken om vern av det verdifulle landskapet på Svartskog har vært meget aktuell, har provosert mange.

"Dette maleriet har alltid vært der, men ble tydeligvis for mye for noen som tvinger gjennom utbygging mot alle faginstansers råd. Og så midt i sommerferien da", skrev en av de innbyggerne til Oppegård Avis i går.

Les også: Kjemper for eventyrskogen

"Neppe tilfeldig"

SYMBOLSK TAGG: Denne taggen ble fjernet av SVV torsdag 4. juli.
SYMBOLSK TAGG: Denne taggen ble fjernet av SVV torsdag 4. juli.

Ifølge Bendik Romstad fra Svartskog snakket han med vedkommende som tok bort taggen "Bevar Svartskog".

Han sa til meg at jobben var bestilt av kommunen, men det er selvfølgelig mulig han hadde misforstått, sier Romstad.

For tre uker siden kunne du lese om gruppen "Bevar Svartskog", som ble startet på Facebook i begynnelsen av juni i år og har som formål å verne LNF-områder på Svartskog mot utbygging.

– Han sa til meg at jobben var bestilt av kommunen.

Bendik Romstad, bor på Svartskog

Gruppen, som på den korte tiden har fått over 800 tilhengere, var rask til å reagere da taggen ble fjernet.

"Neppe tilfeldig at det skulle fjernes nå, det fine budskapet som har gitt oss profilbilde og idé til tittel for denne aksjonssida. Oppfordringen vår går til alle og enhver: #BevarSvartskog! Budskapet forstummes overhode ikke!" skriver initiativtakerne på Facebook-siden.

Torsdag 4. juli kunne du lede blant annet følgende kommentarer der:

FIKK STØTTE AV MANGE: Facebook-gruppen «Bevar Svartkog» ble opprettet i begynnelsen av juni i år og har nå fått over 800 medlemmer.
FIKK STØTTE AV MANGE: Facebook-gruppen «Bevar Svartkog» ble opprettet i begynnelsen av juni i år og har nå fått over 800 medlemmer.
  • "Provoserende. Men det kommer nok fort opp igjen."
  • "Leser at det skal ha stått i 20 år. Blir vel nesten å regnes som kulturminne da :-) synd ingen registrerte det på kulturminne siden til Riksantikvaren :-) Har selv vært aktiv i Høyre og synes det er rart at konservativt parti ødelegger dette og ønsker ødelegge viktig skog."
  • "Hehe, nei dette er bevisst."
  • "Tagging eller ikke, aksjonen "Bevar Svartskog" går vel sin gang åkkesom..."

 

Les også: Hvorfor må Eventyrskogen på Svartskog ofres?

Hengte plakaten på garasjedøren

LAGET EGEN PLAKAT: Sigmund Løvåsen hengte opp plakaten med budkspet på garasjedøren i går.
LAGET EGEN PLAKAT: Sigmund Løvåsen hengte opp plakaten med budkspet på garasjedøren i går.

– Dette var synd og unødvendig. Taggen handlet jo om et positivt budskap og fungerte som en flott påminnelse om at det flotte og verdifulle landskapet tas vare på for flere kommende generasjoner, sier forfatter Sigmund Løvåsen, som har bodd på Svartskog i tolv år.

Han sier taggen var som et lite landemerke og et symbol på den lange kampen for å bevare Svartskog og verne det mot en større utbygging.

– Det første jeg gjorde da jeg så at taggen hadde blitt fjernet, var å løpe hjem og male budskapet på en plakat, som jeg hengte på garasjedøren, sier Løvåsen.

– Dette var synd og unødvendig. Taggen handlet jo om et positivt budskap og fungerte som en flott påminnelse om at det flotte og verdifulle landskapet tas vare på for flere kommende generasjoner.

Sigmund Løvåsen, bor på Svartskog

Han mener det var en dårlig idé å fjerne taggen som var av så stor betydning for lokalbefolkningen.

– Jeg tror det vil dukke opp slike plakater på flere steder som følge av dette.

NY TAGG: Fredag 5. juli har det dukket opp en ny tagg på stedet.
NY TAGG: Fredag 5. juli har det dukket opp en ny tagg på stedet.

Fikk ny tagg på samme sted dagen etter

Fredag formiddag fikk Oppegård Avis tilsendt et bilde. På bildet kan du se at noen har malt budskapet på nytt.

"Dersom taggen kommer opp igjen, vil SVV fjerne den på nytt, for dette anses som tagging og hærverk. Det må søkes om tillatelse hos SVV dersom taggen skal få stå i fred."

Marit F. Nilsen, seksjonsleder i kommunikasjon og service i Oppegård kommune

"Hvis noen ønsker at en tagg skal bevares, så må en søke Statens vegvesen særskilt om dette. En eventuell søknad vil bli behandlet på normal måte. I utgangspunktet behandles all tagging som beskrevet tidligere", skriver Møller Johansen i SVV til Oppegård Avis etter å ha sett på bildet.

– Vi har ikke noe med dette å gjøre

Oppegård kommune klager nå på at de har blitt beskyldt for å stå bak fjerningen av den opprinnelige taggen.

"Vi får henvendelser fra folk som mener vi heller bør bruke tid og ressurser på andre ting enn å fjerne slike symboler. På FB ramses det opp at vi ikke har rukket å gjøre av viktigere ting", skriver seksjonsleder Marit F. Nilsen i kommunikasjon og service i Oppegård kommune til Oppegård Avis.

Virksomhetsleder Heidi Tomten i UTE Oppegård forklarer at den aktuelle veien på Svartskog er fylkesvei og taggen har blitt fjernet av Statens vegvesen (SVV), ikke av kommunen.

– Vi har ikke noe med dette å gjøre og kjenner ikke til hvorfor det er gjort akkurat nå, sier Tomten.

Marit F. Nilsen i kommunen har snakket med sin kollega i SVV, Vegard Larsen. Hun presiserer følgende:

"Ifølge ham var malingen på taggen relativt ny, så teksten har vært oppfrisket i senere tid. Dersom taggen kommer opp igjen, vil SVV fjerne den på nytt, for dette anses som tagging og hærverk. Det må søkes om tillatelse hos SVV dersom taggen skal få stå i fred."

– Ble gjort rutinemessig

Oppegård Avis har kontatktet SVV i forbindelse med saken.

Åsmund Møller Johansen i SVV bekrefter at det var SVVs driftsentreprenør Vaktmesterkompaniet AS som fjernet taggen på fylkesveien 126 på Svartskog i går.

BLE IKKE FJERNET: Denne taggen, satt opp av russen rett nedenfor på fjellveggen for ti år siden, har ikke blitt fjernet til tross for at den er mest synlig og ødeleggende for miljøet, ifølge Bendik Romstad fra Svarskog.
BLE IKKE FJERNET: Denne taggen, satt opp av russen rett nedenfor på fjellveggen for ti år siden, har ikke blitt fjernet til tross for at den er mest synlig og ødeleggende for miljøet, ifølge Bendik Romstad fra Svarskog.

– Vaktmesterkompaniet AS er vår driftsentreprenør i Follo. Entreprenøren har gjort dette rutinemessig i henhold til krav i kontrakten de har med oss siden juli 2018, sier han.

Møller Johansen forklarer videre at den aktuelle taggen ble registrert for fjerning av entreprenøren for én uke siden, under en rutinemessig inspeksjon av vegnettet, og sammen med annen tagging langs veier og i underganger i kontraktsområdet. 

– Generelt er det også slik at SVVs entreprenører skal fjerne all tagging langs vegnettet. Dette er kontraktfestet i driftskontraktene vi har med entreprenørene. Dette gjør de rutinemessig, og uten å måtte avklare med oss i det enkelte tilfelle, sier han.

TOK VEKK KUN DEN ENE: Gruppen 'Bevar Svartskog' synes det er litt merkelig at SVVs entreprenør som tok bort taggen 'Bevar Svartskog' ikke tok bort all taggingen som var på den motsatte siden av veien på samme sted.
TOK VEKK KUN DEN ENE: Gruppen "Bevar Svartskog" synes det er litt merkelig at SVVs entreprenør som tok bort taggen "Bevar Svartskog" ikke tok bort all taggingen som var på den motsatte siden av veien på samme sted.

– Hvis noen ønsker at tagging skal bevares, må en søke SVV særskilt om dette, sier Møller Johansen.

Fjernet ikke andre tagger på samme sted

– Hvor mange andre tagger ble fjernet i Oppegård kommune i går eller eventuelt i juni-juli i år?

– Dette har vekket enda flere til kamp for Eventyrskogen i Svartskoglia.

Bendik Romstad, bor på Svartskog

"Det har blitt fjernet flere tagger i Oppegård av entreprenøren vår i juni, men vi klarer ikke å tallfeste dette i dag. Da må byggeleder gå inn i alle registreringer og innmeldinger fra entreprenøren for perioden, og dette vil ta tid. Byggeleder er på befaring av vegnettet i hele dag. Dette må vi få komme tilbake til, dersom du mener det fortsatt er aktuelt", skriver Møller Johansen i SVV.

Gruppen "Bevar Svartskog" synes det er litt merkelig at SVVs entreprenør som tok bort taggen "Bevar Svartskog" ikke tok bort all taggingen som var på den motsatte siden av veien på samme sted.

Jeg antar dette er så enkelt som at entreprenøren har fjernet tagger på den ene siden av vegen i denne omgang, og at den andre siden blir tatt ved en senere anledning, sier kommunikasjonsrådgiver Tom Fjellheim i SVV.

FJERNET TAGGING PÅ KOLBOTN: Fire dager senere ble det også fjernet tagging i undergangen ved Kiwi Kolbotn i Skiveien.
FJERNET TAGGING PÅ KOLBOTN: Fire dager senere ble det også fjernet tagging i undergangen ved Kiwi Kolbotn i Skiveien.

 

Bare i Sandvabakken er det 13 graffitier igjen

Øvrig tagging vil også bli fjernet sammen med tagging på betongrekkverk neste gang denne oppgaven blir gjennomført i området

Vegar Åge Larsen, byggeleder i SVV

Torsdag 11. juli var taggene på det aktuelle stedet fortsatt på plass. Ifølge Bendik Romstad fra Svartskog er taggene ikke bare på den motsatte side av veien, men også på den samme siden av veien, helt nederst på samme mur.

Jeg synes det var litt merkelig at bare "Bevar Svartskog"-taggen var fjernet, men tenkte først at vedkommende som fjernet taggen sikkert ville komme tilbake en av dagene for å ta resten, men nå har det gått en uke og all den andre graffitien er fremdeles der. Det er merkelig, og det er sikkert mange som spekulerer i om dette er tilfeldig, og særlig fordi det er så mye grafitti rundt i svingen og i området. Bare i Sandvabakken er det 13 graffitier igjen langs veien, sier Bendik Romstad fra Svartskog.

Han påpeker at det ikke er så farlig om det var tilfeldig eller ikke, og om det var SVV eller Oppegård kommune som bestilte fjerningen av "Bevar Svartskog"-taggen.

HVORFOR BLE IKKE DETTE FJERNET? Hva med de taggene som er på samme side, men som ikke ble fjernet, lurer gruppen 'Bevar Svartskog'?
HVORFOR BLE IKKE DETTE FJERNET? Hva med de taggene som er på samme side, men som ikke ble fjernet, lurer gruppen "Bevar Svartskog"?

Dette har vekket enda flere til kamp for Eventyrskogen i Svartskoglia. Nå er vi over tusen støttespillere på Facebook, og det er veldig rørende siden vi jo bare er rundt 100 hus her. Det viser hvor mange denne skogen betyr noe for, og hvor meningsløst det virker å bygge hus i en skog som har stått der i tusenvis av år, sier Romstad.

– Fjernet flere tagger i kommunen

Møller Johansen i SVV sier at tirsdag og onsdag den aktuelle uken fjernet SVVs entreprenør tagger i Oppegård og på Greverud. Dette gjelder altså det vegnettet som SVV har ansvar for.

SPRER BUDSKAPET: Budskapet om å bevare Svartskog kan du også finne påklistret til noen av postkassene på Svartskog.
SPRER BUDSKAPET: Budskapet om å bevare Svartskog kan du også finne påklistret til noen av postkassene på Svartskog.

Fjerning av taggen på Svartskog er ikke politisk motivert.

Vegar Åge Larsen, byggeleder i SVV

Mandag 8. juli ble det også fjernet tagging fra betongveggene i undergangen i Skiveien, like ved Kiwi Kolbotn.

 

"Så ikke tagging på motsatt side av veien"

Fjerning av taggen på Svartskog er ikke politisk motivert. Det er en del av driftsentreprenørens oppgave i kontrakten å fjerne all tagging og graffiti på offentlig eiendom langs veinettet. Tagging blir sett på som hærverk på offentlig eiendom, sier byggeleder Vegar Åge Larsen i SVV.

Han skriver i en e-post til Oppegård Avis fredag 12. juli at SVVs entreprenør fjernet taggingen på betongrekkverket i Sandvabakken, mer enn kun "Bevar Svartskog"-taggen.

"Entreprenøren så ikke tagging på motsatt side av veien. Om den taggingen ikke var der under inspeksjon eller om den ble oversett er derfor vanskelig for oss og si noe om", skriver Larsen videre.

 

På vegne av SVV takker han for opplysningen om ytterligere tagging på stedet.

"Øvrig tagging vil også bli fjernet sammen med tagging på betongrekkverk neste gang denne oppgaven blir gjennomført i området", avslutter han. 

Inviterer alle til folkefest 1. september

Nå ser vi at budskapet "Bevar Svartskog" dukker opp på postkasser, låvevegger, biler og garasjer. Det viser hvor mange vi er, og underbygger høringsuttalelsene der ikke en eneste støttet utbygging, sier Romstad.

Han sier gruppen "Bevar Svartskog" gleder seg nå veldig til skogsdagen søndag 1. september.

Vi ønsker alle velkommen. Det blir alt fra utstillinger, konserter, foredrag, natursti og masse mer i skogen utbyggerne ønsker å meie ned.

Powered by Labrador CMS