ROLIGERE MARKED: Begge spurte meglere rapporterer om et roligere boligmarked, men ingen av de er bekymret.
ROLIGERE MARKED: Begge spurte meglere rapporterer om et roligere boligmarked, men ingen av de er bekymret.

Boligmarkedet i Oppegård nå

Med en rente som settes opp oftere enn julekonserter i desember, og strømpriser i full galopp, har Oppegård Avis tatt tempen på boligmarkedet i Oppegård.

Publisert

Oppegård Avis kontaktet to eiendomsmeglere, og stilte de samme spørsmålene til begge.

Avdelingsleder og eiendomsmegler i Foss & Co, Christian foss, og daglig leder og eiendomsmegler i Krogsveen, Sebastian Håbesland, har begge tatt seg tid til å svare på våre spørsmål om dagens boligmarked i Oppegård.

For en ting er bildet media på landsbasis tegner av boligmarkedet, men hvordan står det egentlig til her hvor du bor?

POSITIV: Eiendomsmegler Christian Foss mener boligmarkedet i Oppegård i disse dager er greit.
POSITIV: Eiendomsmegler Christian Foss mener boligmarkedet i Oppegård i disse dager er greit.

Kommer an på objektet

– Hvordan er boligmarkedet i Oppegård nå?

Foss & Co: Generelt sett er bolig markedet i Oppegård nå greit. Det kommer an på hva du selger. De boligene som var tøffe å selge før, er ikke mindre å tøffe å selge nå. De attraktive går lettere. De øverst prisede boligene går tregere. Opptil 8 millioner vil det alltid være omsetning, sier han.

Krogsveen: Det er et litt roligere marked nå, enn før sommeren, men det fungerer greit. Boliger blir solgt, men selger må regne med at det ikke nødvendigvis vil skje etter første visning.

– Hvilke typer boliger går det mest av nå?

Foss & Co: Mindre leiligheter og rekkehus er fine objekter i dag. Vi ser et oppsving på prosjekt-siden (nye boliger). Spesielt i kolbotn sentrum, Kantorbekken terrasse. Der ser vi ikke mye til nedgangen.

Vi tror det er fordi folk forstår plasseringen og hva det er blitt nå som det står ferdig. Beliggenhet, gode solforhold og uten innsyn gjør nok sitt for det gode salget.

Krogsveen: Enkelt forklart ser vi at jo rimeligere boligene er, jo enklere er de å selge. De dyreste og største boligene er de som blir mest påvirket nå.

IS I MAGEN: Eiendomsmegler Sebastian Håbesland mener boliger blir solgt, men ber folk ha litt mer is i magen.
IS I MAGEN: Eiendomsmegler Sebastian Håbesland mener boliger blir solgt, men ber folk ha litt mer is i magen.

Vær realistisk på pris

– Går boligene over eller under prisvurdering?

Foss & Co: Prosjektene går til fastsattpris, naturligvis. Boliger ellers går stort sett rundt prisantydning, eller noe under. Det er sjeldent at du får de store budrundene, men det er helt avhengig av objekt. De fineste objektene vil det alltid være konkurranse om. Prissetting bør man alltid være realistisk ovenfor. Vi meglere bør være gode på å tippe hvor mye boligen vil gå for. Ingen er tjent med at boliger ligger lenge. Noen må akseptere at prisen ikke alltid faller til forventning.

Krogsveen: Det avhenger av hva man legger ut for. Selger bør belage seg på å prissette boligen etter hvordan markedet i dag, og ikke hvordan det var når prisene var på sin topp for 6-12 måneder siden. Det er også viktig å huske at prisene har gått mye opp på relativt kort tid, og vi skal ikke langt tilbake i tid før prisene var på samme prisnivå som det er i dag.

– Ligger boligene lenger ute enn vanlig?

Foss & Co: Vi har alltid sammenlignet oss med Oslo, men realiteten er at boliger blir liggende litt lenger her. Slik har det egentlig alltid vært, men folk fokuserer på de som solgte med en gang. Går det dårlig, så går det dårlig i Oslo først, selv om de også typisk kan selge fortere fordi de ligger i Oslo.

Krogsveen: Det tar reelt sett lenger tid å selge nå enn før sommeren. Vi opplever at boligene blir solgt, men som selger må du må ha mer is i magen enn tidligere.

Alle kan ikke selge samtidig

– Kjøpe eller selge først?

Foss & Co: Hvis alle skal selge først, så krasjer markedet fullstendig. I Norge har vi det såpass greit, at enn så lenge kan du kjøpe først, og selge etterpå. Dette er dersom du har mulighet til det, slik er det ikke alltid. Rådet er å kjøpe noe du vil ha først, så unngår du å sitte med noe du kanskje ikke har lyst på. Da sitter du igjen med et objekt du hadde lyst på, og ikke noe du må ta til takke med.

Krogsveen: Det avhenger av situasjonen man er i, så umulig å gi et entydig svar på det. De fleste velger å kjøpe først, og er da litt bekymret for hvordan salg av egen bolig vil gå. Det som er fornuftig da, er å sørge for å ha en litt lengre overtagelse på det nye du kjøper, slik at du har bedre tid på deg til å selge egen bolig.

– Hvem kjøper og selger bolig nå?

Foss & Co: Er det noe som ikke endrer seg, så er det de samme behovene folk har. Kundegruppen er den samme uansett, og er ganske lik. Dette har ikke endret seg så mye.

Krogsveen: Vi ser mye av det samme, men det er kanskje flere av de som må flytte på seg som flytter nå, blant annet på grunn av behov for mer eller mindre plass. De som helst ønsker å flytte, men ikke må, opplever vi at er mer avventende i dette markedet.

Dette bør du tenke over

– Hva bør man tenke på om man vurderer bytte bolig nå?

Foss & Co: Prøv å gjøre boligen din så attraktiv som mulig i forhold til markedet, og tilpass pris etter markedet.

Krogsveen: Vi opplever at det er kjøpere i markedet, men de er prisbevisste, og ligger på et noe lavere prisnivå enn før sommeren. Historisk sett viser det seg at det er lønnsomt å kjøpe i usikre tider, og skal man kjøpe seg «opp» i pris, er det mer fornuftig å gjøre det i et marked som det er nå, enn i et marked som det var for 6-12 måneder tilbake i tid

– Visning: Kommer det folk? Og må du egentlig melde deg på visning først?

Foss & Co: Folk kommer, men det er avhengig av objektet. Fine objekter kommer det mange på, det er tråere totalt sett ellers. Vi ser ingen kjempeendring på oppmøte. Mindre boliger vil halltid ha mere trøkk. Angående påmelding: Vi meglere foretrekker at folk melder seg på, men du slipper inn om du vil komme, men ikke har rukket å melde deg på.

Krogsveen: På første visning kommer det mest normalt et sted mellom 2-5 stykker. Når det gjelder visningspåmelding ønsker vi at man melder seg på i forkant, men det er mulig å komme innom dersom du går forbi et visningskilt og får lyst til å gå inn.

Powered by Labrador CMS