Bombesaken

BLE LEVERT SOM VANLIG POST: Pakken ble levert til politihuset som vanlig post.
BLE LEVERT SOM VANLIG POST: Pakken ble levert til politihuset som vanlig post.

Bombegruppen kom frem etter tre kvarter

Bombetjenesten kom til politihuset i Ski 44 minitter etter at politiet mottok den første meldingen.

Publisert

Oppegård Avis skrev at deler av politihuset i Ski ble evakuert onsdag morgen etter funn av en mistenkelig pakke som ble levert inn med posten klokken 08:00. Den første meldingen om den mistenkelige pakken ble registrert klokken 09:01. Politiets bombegruppe, som ble kalt inn for å identifisere gjenstanden i pakken, kom frem til Ski tre kvarter senere, klokken 09.45.

– Det blir fint å ha Bombetjenesten i nærheten når man behøver dem, sier prosjeksjef for Politiets nasjonale beredskapssenter (PNB), Paul Torgersen til Oppegård Avis.

Bombetjenesten (BG) er en del av de nasjonale bistandsressursene i politiet. I dag er denne tjenesten lokalisert på Alna i Oslo, men om to år skal den være en del av Politiets nasjonale beredskapssenter (PNB) som bygges på Taraldrud. Beredskapssenteret skal være fullt operativt innen 15. desember 2020.

Les også: Sendte bombe til politihuset i Ski

Ca. 30 minutter med personbil

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tor Gulbrandsen, har ansvar for blant annet bydelen Alna i Oslo. Han forklarer at etter at henvendelsen om slike hendelser er sendt fra Øst politidistrikt til Oslo politidistrikt og Bombetjenesten, er de nødt til å gjøre en vurdering.

– Blir det besluttet at det skal gis bistand, rykker bombegruppen raskt fra Alna.

Kjører du bil fra Alna i Oslo til politihuset i Ski, vil bilturen ta 29 minutter på E6 (33,3 kilometer) og 35 minutter på E18 (36,1 kilometer) under normale trafikkforhold, ifølge Google.

– Med utrykningskjøretøy burde politiet komme frem raskere enn på en halv time med personbil. Tar vi likevel med reisetiden på 30 minutter, har man 14 minutter igjen. Hvordan reagerer du på responstiden i forbindelse med denne saken?

– Ut i fra beskrivelsen, høres det ut som innenfor det akseptable, men det skal gjøres en vurdering på dette, sier han.

Skal evalueres senere

– Responstiden må bli en evaluering i ettertid, sier politiadvokat John Skarpeid i Øst politidistrikt.

Kommunikasjonsrådgiver Marita Hatlelid i Øst politidistrikt sier at politiet ikke kan opplyse om når eksakt ble bombegruppen varslet av dem.

– Dette handler om denne kapasitetens responstid, og er derfor taushetsbelagt informasjon, sier hun.

Seksjonsleder for Bombetjenesten, Johnny Lian, ville ikke kommentere saken heller.

– Vi vet mye allerede

Politiadvokaten sier politiet har siden onsdag morgen jobbet intenst for å avklare saken mest mulig og finne ut hvem som har sendt pakken med bomben til politihuset i Ski.

– Det første vi begynte å jobbe med var å spore pakkens beskaffenthet, skaffe DNA-spor, fingeravtrykk og gjennomføre skriftanalyse for å identifisere vedkommende. Det har også blitt gjennomført en rekke avhør, sier John Skarpeid til Oppegård Avis.

Politiadvokaten bekrefter at pakken ble levert til politihuset fra et felles postmottak i Ski.

– Hvilket postkontor kom pakken fra?

– Det vet vi, men foreløpig går vi ikke ut med mer informasjon om saken. Vi vet mye allerede og skal holde en pressebrief om kort tid, sier Skarpeid.

– Var raskt til stede i Ski

Ole Vidar Dahl, politiinspektør og leder for Nasjonale Bistandsressurser, sier de nasjonale bistandsressursene forsterker en grunnberedskap som allerede er iverksatt i det distriktet som skal motta bistand. Ifølge ham ble Bombetjenesten varslet ikke klokken 09.01, men senere.

– Når de nasjonale bistandsressursene, i dette tilfellet bombetjenesten, får henvendelse om å bistå, starter deres oppdrag umiddelbart. Det opprettes kontakt med det lokale politidistriktet mens man klargjør for oppdraget og kjører mot stedet. Det utveksles informasjon og det gis råd og veiledning underveis, sier han.

Han forklarer at de nasjonale bistandsressursene holder til i Oslo.

– Det kan derfor ta noe tid før de er fysisk på plass på ulike steder i landet. Tiden det tar avhenger av avstand, reisevei og trafikkbildet på det aktuelle tidspunktet. Det tar den tiden det tar å reise, og responstiden vil derfor variere, sier Dahl. 

– Ski er relativt nærme Oslo, og i følge egen loggføring tok det i underkant av 30 minutter fra bombetjenesten fikk melding om hendelsen til de var til stede i Ski. Denne geografiske nærheten til nasjonale bistandsressusene er et privilegium ikke mange i landet har. Vi mener derfor bombetjenesten var raskt til stede i Ski, konkluderer politiinspektøren og lederen for Nasjonale Bistandsressurser.

– Hvorfor ble det ikke brukt helikopter?

– Det hadde nok tatt lengre tid, sier han.