JORDMØDRE: Hege Kaspersen (f.v.), Kaja Ulbrandt Thoresen og Astrid Stormoen oppfordrer alle lokale kvinner til å undersøke seg.
JORDMØDRE: Hege Kaspersen (f.v.), Kaja Ulbrandt Thoresen og Astrid Stormoen oppfordrer alle lokale kvinner til å undersøke seg.

Denne sjekken vil du ikke gå glipp av

Kjære Oppegård-kvinne: Her kommer din årlige påminnelse om at celleprøvedagen nærmer seg. Slik bestiller du time.

Publisert

Hvert år tilbys lokale kvinner i Nordre Follo å ta en celleprøve ved en av kommunens helsestasjoner. Tidligere ble dette gjennomført på høsten, men i år skal den store celleprøvedagen arrangeres onsdag 17. januar.

Hvordan får du time på helsestasjonen? Jo, du ringer. 

Og tenker du «det er jo lenge til januar», så er det en god grunn til at du leser denne saken akkurat nå:

Bestillingstelefonen er nemlig kun åpen torsdag og fredag denne uken, mellom 12 og 15.

Slik gjør du det

Denne testen kan gjøres når som helst på året hos fastlegen, men dersom du ønsker at en kvinnelig jordmor med god erfaring på området skal utføre undersøkelsen, så må du merke deg følgende:

– Celleprøven er 17. januar og du kan bestille time både til Kolbotn og Ski helsestasjon. For å bestille time så må man ringe 413 09 927, torsdag 14. desember eller fredag 15. desember fra kl 12 til 15. Her vil en sekretær besvare telefonen, men du må beregne litt ventetid på telefonen. Vi venter stor pågang, så ikke gi opp hvis du ikke får svar ved første telefon. Når du kommer gjennom, vil du få en time mellom 08.30 og 16.00 den 17. januar.

Det forteller de tre jordmødrene Hege Kaspersen, Kaja Ulbrandt Thoresen og Astrid Stormoen, som alle er tilknyttet Kolbotn helsestasjon, og som hvert år fronter denne viktige saken.

LOKAL HELSESTASJON: De aller fleste som leser denne saken vil være tilknyttet Kolbotn helsestasjon, men undersøkelsen kan også gjøres ved Ski helsestasjon.
LOKAL HELSESTASJON: De aller fleste som leser denne saken vil være tilknyttet Kolbotn helsestasjon, men undersøkelsen kan også gjøres ved Ski helsestasjon.

Hvert tredje eller femte år

Det er flere svært gode grunner til at du skal ta denne sjekken, ifølge jordmødrene.

– Det er lite symptomer på denne formen for kreft. Det er lett å gjøre noe med hvis man fanger det opp i starten, men dersom man er sent ute med å fange det opp, er det en alvorlig diagnose, sier jordmor Hege Kaspersen.

Celleprøve er derimot ikke noe du skal ta hvert år, så hvis du var på helsestasjonen i dette ærendet i fjor, så trenger du ikke å gjøre det på nytt i år.

DEN LILLA STOLEN: Undersøkelsen er gjerne over på fem minutter og foregår i den etter hvert så velkjente lilla stolen.
DEN LILLA STOLEN: Undersøkelsen er gjerne over på fem minutter og foregår i den etter hvert så velkjente lilla stolen.

– De som var her i fjor, trenger ikke å ringe, med mindre det er gjort en avtale om det. Dette er undersøkelser som skal gjennomføres hvert tredje eller femte år, avhengig av alder, forklarer jordmor-trioen.

Celleprøve skal tas av alle kvinner mellom 25 og 69 år. Kvinner mellom 25 til 33 år skal ta celleprøve hvert tredje år, mens kvinner over 34 skal ta hvert femte år.

Ny metode

Jordmødrene forteller om en ny og mer effektiv analysemetode.

– Fra 1. juli 2023 undersøkes livmorhalsprøver for alle over 25 år med en HPV-test. Dette er en sikrere og mer effektiv metode sammenlignet med å lete etter celleforandringer i et mikroskop (cytologi), som ble gjort tidligere. Du vil ikke merke forskjell når du er hos legen, endringen skjer på laboratoriet. Så de som tar prøve fra nå av trenger kun å ta prøve hvert femte år, forklarer de.

God info

Kreftforeningen har samlet opp mye god og viktig informasjon om denne typen undersøkelser, og du finner informasjonen her

Vi tar med noen viktige punkter:

- Selve undersøkelsen tar bare rundt fem minutter å gjennomføre.

- Livmorhalsprøven kan taes ved menstruasjon, men helst ikke ved rikelig blødning.

- De siste to dagene før prøven bør man helst unngå samleie og bruk av tampong. Vaginale medisiner, kremer og geléer bør også unngås.

- Du trenger ikke å ta noen spesielle forholdsregler etter en livmorhalsprøve. For noen kan undersøkelsen være litt ubehagelig, men det er vanligvis ikke vondt. Det blir ikke noen sår på slimhinnen. Det er helt normalt om det blør litt etterpå.

- Laboratoriene har som mål å svare på prøver innen 2 uker. Ved noen laboratorier kan det ta helt opp til 8 uker på grunn av stor pågang av prøver. Spør gjerne den som tar livmorhalsprøven om når du vil få svar og om du også får beskjed dersom alt er som normalt. Da slipper du å lure.

NB: Joda, vi har skrevet «denne saken» før. Her er noen godbiter fra arkivet:

 

Powered by Labrador CMS