STILTE FLERE KRITISKE SPØRSMÅL: Fredrik Solvang fra Debatten stilte flere kritiske spørsmål til vår ordfører, Hanne Opdan (Ap).

Er høye lederlønninger i offentlig sektor nødvendig?

Tirsdag denne uken hadde NRK «Lønnsfest for offentlige ledere» som tema for Debatten, hvor programleder Fredrik Solvang sørget for en god diskusjon rundt temaet. Det sistnevnte er en meget aktuell problemstilling for den topptunge Nordre Follo, som har flere ledere som tjener mer enn 1 million kroner i året.

Publisert Sist oppdatert

Lønnsveksten til ledere i offentlig sektor – det vil si staten og kommunene – var på 64 prosent de siste 20 årene. Lønnen til ledere i offentlig sektor har økt mer enn lønnen til øvrige ansatte i staten og kommunene, og er også betydelig mer enn lønnsøkningen til ledere i privat sektor.

Dette kommer frem i en fersk masteroppgave, skrevet av Jørgen Tveit Sandberg, som har sett på utviklingen i lederlønninger i Norge i perioden 1997-2020, med et særlig fokus på ledere i offentlig sektor.

Les også: Dette bør du vite om lederstillingene i Nordre Follo

Lønnsfest for offentlige ledere

Tirsdag denne uken hadde NRK «Lønnsfest for offentlige ledere» som tema for Debatten, hvor programleder Fredrik Solvang sørget for en god diskusjon rundt temaet. Det sistnevnte er en meget aktuell problemstilling for den topptunge Nordre Follo, som har flere ledere som tjener mer enn 1 million kroner i året.

– Lønnsfesten til ledere i offentlig sektor fortsetter videre. Og spesielt i krisetider, når folk flest får beskjed om å utvise moderasjon, jekker de offentlige lederne egen lønn. Er det nødvendig med så høye lederlønninger i offentlig sektor? Må det være sånn om man skal få flinke ledere i det offentlige? spurte Solvang.

Klikk på denne lenken for å se hele programmet.

DEBATTEN:

Inviterte Hanne Opdan som gjest

Minst 300 av ledere i staten tjener nå mer enn statsministeren, som har en lønn på1,7 millioner kroner. Kommunedirektøren i en mellomstor kommune tjener i gjennomsnitt over 1,2 millioner kroner i året, ifølge tall fra KS.

Ordfører Hanne Opdan (Ap) i Nordre Follo var blant de inviterte gjestene på Debatten.

Solvang ville gjerne vite årsaken til at de politikerne i Nordre Follo ønsket å punge ut 1,6 millioner kroner av skattepengene våre for å ansette en ny kommunedirektør, Øyvind Henriksen, i fjor vinter.

– Vi har ansatt den personen vi mener kunne lykkes med det viktige oppdraget som skulle utføres i Nordre Follo kommune, og da var det rett og slett prisen vi måtte betale for den ansettelsen, svarte Opdan.

Les også: Dette tjener topplederne i Nordre Follo

Tjener 200.000,- mer enn helseministeren

Som kommunedirektør i Nordre Follo tjener Henriksen 1,6 millioner kroner i året, som er 200.000 kroner mer enn lønnen til helseminister Ingvild Kjerkol (1,4 millioner kroner) og kun 100.000 mindre enn lønnen til statsminister Jonas Gahr Støre (1,7 millioner kroner).

– Mener du virkelig 1,6 millioner kroner er markedspris for en kommunedirektør i Norge i dag? spurte Fredrik Solvang videre.

– Det er markedsprisen for en kommunedirektør i kommunene vi kan sammenlikne oss med, og det er det vi har gjort. Vi har undersøkt veldig hva sammenliknbare kommuner betalte for sine kommunedirektører eller rådmenn, og da er dette prisen å betale. Vi har verken betalt mer eller mindre for vår kommunedirektør og den jobben han skal gjøre, sa Opdan.

– Synes du det er mye?

– Ja, det er mye penger. Det er helt åpenbart. Derfor er jeg veldig glad for at vi har en regjering nå som vil se på lederlønningene, for at jeg tror det er et veldig viktig arbeid som starter nasjonalt, og så skal vi gjøre vår jobb i kommunen. Som finansministeren har sagt innledningsvis er dette noe som må starte hos staten, og så skal vi ta vårt ansvar i kommunene. Dette må vi samarbeide om i kommunene, sier Opdan.

– Hvorfor kan du ikke bare starte?

– Det er fordi vi måtte på dette nivået for å få tak i den rette personen til jobben, sa Opdan.

– Så du ville få en elendig kommunedirektør hvis du ikke hadde lagt inn 1,6 millioner kroner på bordet? fortsatte NRKs programleder.

– Dette var dette nivået vi måtte på for å få den kommunedirektøren vi ville, svarte Opdan.

Senere i programmet sa ordføreren at hun er overbevist om at vår kommunedirektør kommer til å levere godt for den lønnen han får betalt av skattepengene våre.

Les også: Derfor fikk kommunedirektøren 1,6 millioner kroner i lønn

– Viktig å styre politisk

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var tydelig om det at utviklingen med så stor lønnsvekst til lederne i offentlig sektor bør dempes. Ifølge ham fører denne utviklingen til at lønnsforskjellene i offentlig sektor øker mer og mer, som ikke er bra for samfunnet.

Finansministeren har også sagt at han og den nåværende regjeringen ikke aksepterer denne utviklingen med lønnsveksten til lederne i offentlig sektor, og at de ønsker å snu denne trenden. Slagsvold Vedum har også uttalt at det er viktig å styre politisk hvordan skattepengene våre brukes når det gjelder lønningene til lederne i offentlig sektor.

Klikk på denne lenken for å se hele programmet.

Powered by Labrador CMS