Kontaktlærer Ingvild Starheim med Pernille Juelsen (6) og rektor Wenche Vabro. Nettbrett, Østli skole. Foto: Yana Stubberudlien

Nettbrett-piloter i Oppegård

Gråblyant, viskelær og skolebøker må vike for nettbrett for førsteklassingene ved to skoler i Oppegård.

Publisert

Det var stor spenning hos barna på de to barneskolene da de fikk utlevert hver sin nettbrett tirsdag forrige uke.

– Dette er et toårig prosjekt i regi av kommunen og handler om bruk av nettbrett som arbeidsverktøy i læringsarbeidet. Vi har nettopp satt i gang med det og foreløpig har vi bare positive erfaringer, sier rektor Wenche Vabro ved Østli skole, etter at skolen fikk 43 iPader som ble utdelt til alle førsteklassingene.

PS: Se elevene i aksjon med iPadene i vindovinduet øverst. Saken fortsatter under bildet, og du kan lese mer om prøveprosjektet i papiravisen den 15. september.

Fornøyd

PRØVEPROSJEKT: Førsteklassingene på Østli og Kolbotn skoler deltar i et toårig prosjekt om bruk av ipad i undervisningen.

Det startet våren 2016 da skolene ble invitert på et informasjonsmøte om bruk av nettbrett.

STOLT: Elevene får raskere progresjon. De lærer tre bokstaver per uke. Iben Elvira Dehle-Ljung viser tankekartet hun har laget med bokstaven A.

Kontaktlærer på 1. trinn ved Østli skole, Ingvild Starheim, er storfornøyd med prøveprosjektet. Hun ser mange fordeler ved bruk av nettbrett enn pc i undervisningen hos de minste.

– Jeg synes det er helt topp og mulighetene er utallige! Nettbrett er mindre komplisert i bruk enn pc, elevene bruker mindre tid på innlogging og de får raskere progresjon. Det er også enklere å tilrettelegge for hvert barn, sier Starheim.

– Vi er bare i startfasen, men allerede nå har de lært å tegne og skrive på iPad, legge til lydfiler, ta bilder og lage tankekart med bildene de hadde tatt. Det går som en lek, sier Starheim.

Ligger foran Oppegård

I nabokommunen Ski er IKT-dekningen i dag noe annerledes enn i Oppegård.

– På Langhus skole startet vi med nettbrett på fjerde trinn allerede i 2013 og nå har vi nettbrett på alle trinn. Flere andre skoler i Ski har nettbrett på flere trinn. I år har alle elevene på første trinn fått nettbrett, mens resten av småbarnsskolen har valgt å satse på andre og tredje trinn, men etter planen vil Ski nå full dekning i løpet av en treårsperiode, sier undervisningsinspektør og IKT-ansvarlig ved Langhus skole, Mette Hopøy.

Hun sier Langhus skole, som har 428 elever per i dag, har veldig gode erfaringer med nettbrett som arbeidsverktøy, men påpeker at prosessen er avhengig av at lærerne får god opplæring før det settes i gang. 

Fakta om digitalt løft i Oppegård:

  • I februar fikk alle ungdomsskolene i kommunen nye bærbare pc-er. Det ble kjøpt inn pc-er til ungdomstrinnet slik at dekningen der nå er én pc fordelt på to elever.
  • På barneskolene ble det kjøpt inn chromebook til fire skoler og dekningen der er en chromebook fordelt på tre elever.
  • Forrige uke fikk førsteklassingene på to barneskoler, nemlig Kolbotn og Østli skoler, hver sin nettbrett som de skal bruke i undervisningen. Dette er et toårig prøveprosjekt.
  • Før skolene fikk nytt IKT-utstyr, ble også det trådløse nettverket oppgradert.
  • Oppegård kommune har satset rundt fem millioner på IKT-opprustning i skolen i løpet av det siste året, og er nå i ferd med å planlegge et nytt prosjekt slik at de når målet om full dekning på skolene.
STORFORNØYD: Pernille Juelsen (6) fra Østli skole synes det er kjempegøy å gjøre lekser på ipad. Her er hun sammen med kontaktlærer Ingvild Starheim og rektor Wenche Vabro.
VIL IKKE HA SKOLEBØKER: – Det er bra at jeg slipper å lese bøker på skolen, sier Håkon Koldingsnes (6). Han  synes det er mer spennende å gjøre oppgaver på iPad.
Powered by Labrador CMS