DEBUTERER: Nina Anderson Sjødal opplever stor suksess med boken Vildeskuffen.

Plukket ut som internasjonalt salgspotensial

Forfatter Nina Anderson Sjødal fra Svartskog skrev boken om de sosiale kodene hun aldri følte hun knakk selv. Nå skal hun presenteres på bokmesser over hele verden.

Publisert

Forfatter Nina Anderson Sjødal har bodd de siste 12 årene på Svartskog. Her bor hun med familien, to hunder og flere hester.

Nå er hun aktuell med barneboken Vildeskuffen som ble plukket ut av NORLA (Norwegian Litterature Abroad) som en av høstens fokustitler for salg til utlandet. Og akkurat det er det ikke alle nye forfattere som får oppleve.

I BOKEN: Hunden Garm med de blå øynene er med i boken Vildeskuffen.

Surrealistisk

Her til lands skal boken snart ut i alle biblioteker, og dersom du ser etter den i en bokhandel og ikke finner den skal du kunne spørre etter den slik at den blir bestilt.

– Jeg ser at den dukker opp mer og mer, forteller hun.

Sjødal synes det er både rart, surrealistisk og etterlengtet å se boken sin hos bokhandleren. At hun er glad i å skrive forstod hun jo allerede som liten.

TO VERDENER: Nina Andersen Sjødal balanserer gårdslivet med å skrive. Det krever mye disiplin.

Morsomt om et tungt tema

Vildeskuffen skrev hun etter et tilbakeblikk på sin egen barndom. Hun syntes selv at det var vanskelig med sosiale koder i overgangen fra barn til ungdom.

Boken handler i korte trekk om Eline på 11 år som er bestevenn med Thea. De to kan fortelle det meste til hverandre, men akkurat hvordan hun har det hjemme synes Eline det er vanskelig å dele noe om. Moren sliter med tidvis i det hele tatt å komme seg opp av sengen etter å ha mistet et barn i krybbedød. Dermed bruker Eline tid på å skjule mye, og på å trekke seg unna. Et vennskap risikeres som konsekvens.

– Hvorfor så tungt tema?

– Dette er tanker jeg har gjort meg som mor, denne frykten for at barnet ikke skal våkne opp, forteller forfatteren som selv er mor til to barn, den ene nå voksen.

Men hun er snar med å poengtere at boka har veldig mye humor også. Den er jo tross alt skrevet for barn i alderen 9-12 år.

Ettersom hun er utdannet barne- og ungdomsarbeider, og har jobbet 15 år i barnehage, ble det naturlig at det var barnebok hun først prøvde seg på.

For tiden sjonglerer hun en deltidsstilling i en frilufts-barnehage på Svartskog med skrivedager hjemme, og arbeidet på gården.

– Det går, men når jeg har deadline så går det med både kvelder og helger til skriving, forteller hun.

Film på trappene

Og det er ikke bare barnebøker hun skriver. Hun har allerede skrevet manus til to kortfilmer, hvorpå en av dem har vunnet en pris.

Inngangen til filmens verden startet med et ønske om å lære å skrive filmmanus. Fra å allerede ha gått på Aschehougs forfatterskole, studerte hun på Westerdals, skolen som er kjent for å ha utdannet mange i media-bransjen.

Som om det ikke var nok med både barnebok og to kortfilmer, har den produktive forfatteren, sammen med regissør Irasj Asanti, fått støtte til å utvikle en spillefilm hvor hun bidrar med manus.

– Filmen Fighter er en film for voksne som handler om en ung MMA-fighter som er homofil og muslim, og opplever sosial kontroll, forklarer hun.

Filmen ligger hos produsent nå. Forhåpentligvis kan du se filmen på Kolben kino etterhvert.

Powered by Labrador CMS