SALG PÅ STABBURET: Kundene står pent på geledd når Hilde Aukrust ekspederer i gårdsbutikken på stabburet. På disken ligger både pakker med pinnekjøtt og eplemost av epler fra gården.
SALG PÅ STABBURET: Kundene står pent på geledd når Hilde Aukrust ekspederer i gårdsbutikken på stabburet. På disken ligger både pakker med pinnekjøtt og eplemost av epler fra gården.

Nå er det julerush på Svartskog

Vanligvis er det åpent bare på søndagene, men nå har gårdsbutikken til Gården på Svartskog virkelig kommet inn på oppløpssiden før julefreden senker seg.

Publisert

– Vi har ventet litt på julerushet, men det tok av i dag. Folk har tatt kontakt for julemat lenge. Nå er vi godt i gang med utleveringen, sier Hilde Hammer Aukrust, som driver Gården på Svartskog sammen med kona Kristin.

Ekstra kos i år

Gårdsbutikken med varer fra blant annet eget spekeri har blitt en udelt suksess siden den startet opp tidligere i år.

– Det går veldig bra, og vi merker folk er enda mer opptatt av julematen enn tidligere år. Dette er nok et resultat av pandemien og alle begrensningene den legger. Vi tar det igjen på kosen.

SAUESKINN: Barbra fra Tåsen sikret seg to flotte eksemplarer av saueskinn i gårdsbutikken, og var dermed ferdig med to av årets julegaver.
SAUESKINN: Barbra fra Tåsen sikret seg to flotte eksemplarer av saueskinn i gårdsbutikken, og var dermed ferdig med to av årets julegaver.

Oppegård Avis var innom gårdsbutikken på Svartskog sist fredag, og da var det kø i kassa allerede da butikken åpnet klokken 14.

– Dette er en helt fantastisk butikk. Jeg har vært her tidligere også, og det tvers gjennom kvalitet, sier Barbra Heyerdahl fra Tåsen i Oslo.

Hun sikret seg både pinnekjøtt, spekemat, og ikke minst to skinn av gammelnorsk spælsau.

– Disse skinnene er helt nydelige og blir bare finere jo eldre de blir. Begge disse skal være julegaver, så nå krysser jeg fingrene for at mottakerne i Oslo ikke leser Oppegård Avis, sier Heyerdahl og ler.

Reiser langt

Hilde Aukrust forteller at det er stadig flere besøkende som oppdager butikken, og kundene får stadig lengre reisevei.

– Vi har mange som kommer ut fra både Nordstrand og andre steder i Oslo. For å ivareta smittevernet må vi noen ganger lage køsystem utenfor butikken. Her en søndag var det to damer fra vestkanten som hadde veldig, veldig god tid. Det skapte litt irritasjon for andre kunder som ventet. Vi må likevel innrømme at vi var veldig glade, for damene handlet masse varer av oss, sier Hilde Aukrust og smiler.

INNSPURTEN IGANG: – Vi er strålende fornøyde med mottagelsen butikken har fått, sier Hilde Hanmmer Aukrust.
INNSPURTEN IGANG: – Vi er strålende fornøyde med mottagelsen butikken har fått, sier Hilde Hanmmer Aukrust.

Ved starten av julerushet hadde Gården på Svartskog forhåndsbestillinger på 250 kilo pinnekjøtt. For å kanalisere og få unna salget i trygge former, har gårdsbutikken utvidet åpningstiden.

Nå i siste helgen før advent har butikken åpent fra klokken 14-16 på fredag, klokken 12-14 lørdag, og så kommer innspurten søndag klokken 11-15.

Populære medisterkaker

Hilde Hammer Aukrust forteller at det er mange varer som er blitt populære, men nå er det selvsagt julematen som står øverst, både med ribbe, pinnekjøtt og ikke minst medisterkakene.

– Vi har mange eksempler på kunder som har kjøpt en pakke, for så å ha kommet tilbake og bedt om å få kjøpe fire kilo. Vi har heldigvis fått laget en ny batch, så det skal være rikelig til alle som besøker oss.

Hilde kommer opprinnelig fra Aurskog, og har dermed fått laget en innmatpølse etter en gammel oppskrift. Den heter Skraslepølse. I tillegg har gården hatt et prøveprosjekt med å lage leverpostei.

– Det går veldig bra, men vi er klare på at vi selger ikke bare ribbe. Det er lite bærekraftig. Mulig jeg er litt moraliserende, men vi er opptatt av å bruke alt på dyrene.

Ullkranser

På veggen i gårdsbutikken henger et godt eksempel på hvordan man utnytter dyret maksimalt. En venninne i Sverige har laget julekranser hvor granbar er byttet ut med ull fra gammelnorsk spelsau.– Vi synes kransene ble fantastisk flotte, og på toppen er dette noe man har hele livet, sier Hilde Hammer Aukrust.

Det er trangt i den lille gårdsbutikken, med Hilde berømmer kundene for tålmodighet og toleranse når de kommer på besøk.

– Det er jo kjipe tider med korona, men da er det fantastisk å oppleve hvor omtenksomme vi er overfor hverandre. Folk står i kø, venter litt ute og slår av en prat på avstand mens de venter på å komme inn.

Når julerushet er over ser driverne av Gården på Svartskog frem til litt roligere dager.

– Vi er strålende fornøyde med mottagelsen butikken har fått. Planen er at gårdsbutikken tar en pause på to måneder etter jul og nyttår. Vi må jo drive gård også, sier Hilde Hammer Aukrust med et smil.

Powered by Labrador CMS