LOKAL KOPI: Kim Andre Horgen (f.v), Bjørn G. Lunder og Kim Andre Moe er fornøyde med samarbeidet rundt stokkebåt-prosjektet, og stolte av resultatet.

Fra stokk til båt

Oppegård Historielag har laget en kopi av stokkebåten Gjersjøbåten, med tømmer fra Trelasttomta.

Publisert

Det er ikke hver dag Oppegård historielag har mulighet til å velge seg ut sitt eget tømmeremne lokalt, få det kuttet ned slik de vil, og gitt muligheten til å lage en tilnærmet tro kopi av den gamle Gjersjøbåten fra 1100-tallet. Prosjektsjef i JM Norge, Kim Andre Moe, synes det er fint å kunne bidra.

Les også: Husker du Trelasttomta?

– Vi gjør det med glede og vi ønsker å gi noe tilbake til lokalsamfunnet, og bidrar i så måte når vi kan, sier Moe.

Lett lenge

Sammen med tømrer Kim Andre Horgen, dro historielaget for å finne et egnet tre.

– Vi har lenge vært på jakt etter et stort nok emne. Det så mørkt ut inntil vi fant et på Trelasttomta. Vi er svært glade for at vi etter henvendelse til, og befaring med, Kim Andre Moe, ikke bare fikk et godt emne til stokkebåten, men også fikk tømmer til å lage en kopi av den type sundflåte som har vært i bruk på Gjersjøen mellom Flåtestad og Kurud i tidligere tider, sier prosjektleder og primus motor for prosjektet, Bjørn G. Lunder i Oppegård historielag.

Saken fortsetter under bildet. 

FRA TRE-(LASTTOMTA) TIL BÅT: Det ferdige resultatet skal stilles ut til våren.

 

Treet som ble kappet med øks, for ikke å ødelegge stammen, ble kjørt til Vinterbro hvor Horgen har hugget ut båten.

– Den har tatt over et halvt år å hugge, men hadde man holdt på permanent, ville den tatt omtrent en uke, forteller Horgen.

Grønt lys

– Det var veldig hyggelig å møte en som var positiv fra første stund. Vi behøvde ikke forhandle så mye, det var grønt lys og det gikk ganske radig, sier Lunder, om møte med Moe.

Les også: Stor interesse for Myrvoll

I tillegg til båten, blir det også laget en fotomontasje, kan Lunder opplyse om.

– Vi skal lage en fotomontasje sammen med Follo museum, og kanskje ha den i Kolben, for å vise hvordan en stokkebåt blir til. Det er det mange som lurer på, sier Lunder.

Powered by Labrador CMS