Forgiftningstilfeller hos to katter på Tårnåsen

INNENDØRS BRUK I ÅTESTASJONER: – Private brukere har bare lov til å bruke musegift innendørs i åtestasjoner, sier Hilde Mariken Andersen i Miljødirektoratet.

Slår alarm om feil bruk av musegift

– Private brukere har ikke lov til å legge ut musegift i hagen, sier senioringeniør i Miljødirektoratet, Hilde Mariken Andersen. Hun påpeker at musegift med alfakloralose også kan forgifte kjæledyr, og da særlig katter.

Publisert

Salg og bruk av gift mot rotter og mus er strengt regulert i Norge, men mens rottegift er ulovlig i privat bruk, er musegift fortsatt tillatt brukt av private personer og selges fritt på markedet.

Hilde Mariken Andersen, som bor på Trollåsen, jobber i seksjon for biocider og kjemikaliedeklarering i Miljødirektoratet. Hun bekrefter at det siste året har de fått kjennskap til mange forgiftningstilfeller hos kjæledyr, og da særlig katter, som skyldes musegiften alfakloralose.

Musegift med alfakloralose/kloralose:

  • Er en relativt ny musegift i Norge.
  • Er per i dag tillatt brukt både av private og profesjonelle, men bare mot mus (ikke rotter).
  • Åtestasjoner kan etterfylles av private personer.
  • Selges fritt på markedet i jernvarehandlere og hagesentre etc. i form av åtestasjoner og etterfyllingsposer.
  • Gir narkose med nedsatt kroppstemperatur, og forgiftede mus dør vanligvis av nedkjøling.
  • Kan også forgifte kjæledyr. Forgiftningen er rapportert å være vanligere hos katter enn hos hunder, noe som har sammenheng med katter i større grad fanger mus og dessuten at katter er mer sensitive for stoffet enn hunder.
  • Katter vil dermed kunne få i seg musegift ved å spise forgiftede mus, eller ved å spise direkte fra dispenser.
  • Det har kommet inn meldinger om forgiftninger av katter fra hele landet, og mange katter har dødd.
  • Behandlingen er generell og symptomatisk, og det finnes ingen spesifikk motgift. Kjæledyra bør gis ro og tilstrekkelig varme. Likevel bør dyrlege kontaktes raskt for optimal behandling.
  • Forgiftningen gir følgende symptomer:

    • raskt inntredende ustøhet
    • skjelving og nedsatt kroppstemperatur
    • eventuelt koma
    • ofte sterk sikling og det kan forekomme kramper

    Kilde: Veterinærinstituttet

Oppegård Avis har nylig skrevet om to katter på Tårnåsen som trolig har blitt forgiftet av denne giften. Begge kattene, som ble lagt inn på intensivavdelingen ved Evidensia Oslo Dyresykehus lørdag kveld, har nå tilbrakt tre dager der, men kan får lov til å bli hentet hjem i kveld.

Mandag ettermiddag gikk begge katteeierne rundt i området og delte ut informasjonsbrev i naboenes postkasser, for å advare naboene mot musegift med stoffet alfakloralose som kan forgifte kjæledyr.

Les også: Advarer andre katteiere

30.000 kroner for tre dager

– Kattene kommer nok til å være preget og svekket en stund framover. Hjemmene må nå sikres slik at kattene ikke ramler ned trapper, sier Kristin Granum Rosebø, som eier den ene av de to kattene.

Behandling av forgiftningstilfeller hos kjæledyr kan gjøre store innhugg i lommeboken. Kostnadene hos en veterinær kan blir fort høye. Tre dager med intensivbehandling på dyresykehuset kommer på over 30.000 kroner om man ikke har forsikring.

Skal brukes innendørs i åtestasjoner

Hilde Mariken Andersen i Miljødirektoratet understreker at private brukere ikke har lov til å legge ut verken musegift eller rottegift i hagen.

– Private brukere har bare lov til å bruke musegift innendørs i åtestasjoner, sier Andersen.

Hun sier kun godkjente skadedyrbekjempere har tillatelse til å bruke muse- og rottegift utendørs og rundt bygninger, men giften skal da være plassert i åtestasjoner slik at middelet er utilgjengelig for mennesker og dyr.

Forsker på alfakloralose

Dyrebeskyttelsen Norge, som er landets største og eldste dyrevernorganisasjon, fikk også svært mange meldinger om både tamme og ville dyr som trolig hadde blitt forgiftet med musegiften alfakloralose.

Andersen i Miljødirektoratet sier de har høyt fokus på problemstillingen rundt lovlig salg av musegiften til private brukere, og vurderer nå å stramme inn vilkårene for bruken av disse produktene.

– Siden vi har fått kjennskap til mange forgiftningstilfeller som skyldes musegiften alfakloralose, har vi innledet et samarbeid med Veterinærinstituttet for å få mer kunnskap om disse forgiftningstilfellene, sier hun.

SOLGTE PÅ KOLBOTN: Plantasjen Kolbotn har solgt denne musegiften frem til i dag. I datasikkerhetsbladet til produktet står det at det inneholder kloralose (kloralose er det samme som alfakloralose).

Veterinærinstituttet jobber nå med å undersøke et utvalg av katter og hunder gratis ved mistanke om forgiftning med alfakloralose. Begge katteierne fra Tårnåsen bekrefter at de har blitt kontaktet av Veterinærinstituttet, som har samlet prøver fra de to kattene i forbindelse med det ovennevnte forskningsprosjektet.

Solgte musegiften med kloralose på Plantasjen Kolbotn

Etter mye mediefokus om katter som har blitt forgiftet, har flere butikkjeder nå valgt å trekke produkter som inneholder alfakloralose fra butikkhyllene.

Siden slutten av januar har Plantasjen stoppet salg av musegiften med alfakloralose hos alle landets 82 butikker, ifølge Dyrebeskyttelsen Norge.

Oppegård Avis har kontaktet Plantasjen Kolbotn i dag og fått bekreftet at de selger kun Black Pearl Grain, som er et hurtigvirkende musemiddel til innendørs bruk. Pakken inneholder en åtestasjon og åtte stykk refill-porsjonsposer med velegnet åte (havrekorn).

I datasikkerhetsbladet til produktet Black Pearl Grain står det at det inneholder kloralose. Kloralose er det samme som alfakloralose, ifølge Hilde Mariken Andersen i Miljødirektoratet.

Skyldes menneskelig feil 

Etter at Oppegård Avis har kontaktet den lokale Plantasjen-butikken og informert dem om dette i dag, har Black Pearl Grain blitt fjernet fra hyllene.

Vi har nå fjernet dette produktet fra hyllene og vil snarest ta kontakt med produsenten, sier Johnny Kvernes ved Plantasjen Kolbotn.

Ifølge Jørgen Haukås, som jobber med operasjonell drift og organisering av Plantasjen-butikkene, har det skjedd en menneskelig feil.

Vi tok disse produktene ut av butikkene våre i januar. Ved en menneskelig feil har ikke dette skjedd på Kolbotn, men jeg kan bekrefte at de ikke har solgt noen produkter etter dette. Vi syns selvfølgelig det var synd at dette skjedde og vil se over våre rutiner for å sikre at dette ikke skjer ved en senere anledning, sier Haukås.

Selges ikke lenger til privatpersoner

Oppegård Avis har også kontaktet Dyrego Kolbotn og Jernia Kolbotn i forbindelse med saken.

INFORMERTE NABOER: Mandag ettermiddag gikk begge katteierne rundt i området og delte ut informasjonsbrev til naboer, for å advare dem mot musegiften som kan forgifte kjæledyr.

Daglig leder i Dyrego Kolbotn, Elisabeth Myrheim Storødegård, sier at de ikke selger musegift i butikken.

Jernia Kolbotn selger kun musemiddelet Trinol museblokk med to ferdigfylte engangsåtestasjoner. Ifølge datasikkerhetsbladet innenholder ikke dette produktet giften alfakloralose. Rolf Eriksen i Jernia Kolbotn sier alle de andre musemidlene ble fjernet fra butikken ved nyttår. Disse selges nå ikke lenger til privatpersoner, ifølge ham.

Les også: Petras raw-godt

Vanskelig å gjøre noe med saken

Saken om de to kattene fra Tårnåsen ble vurdert politianmeldt. Da katteeierne kontaktet politiet ved politistasjonen i Ski i går, fikk de beskjed om at saken trolig ville bare bli henlagt.

– Politiet kan ikke gjøre noe særlig med saken så lenge giften er lovlig og vi ikke har noe bevis eller mistanker om at noen har lagt ut dette middelet med kriminelle hensikter. Om noe skulle endre seg, kan vi komme tilbake og levere en politianmeldelse, sier Kristin Granum Rosebø.

Powered by Labrador CMS