TØFFE TAK: Sebastian Aak gjorde kort prosess i sine tre første kamper, her mot Andrei Dziambitski, Hviterussland. (Foto: Jörg Richter)

Sebastian begeistret bryteverden

Kolbotns Sebastian Aak debuterte i senior U23 EM i Novi Sad, Serbia, med en flott femteplass. Måten det skjedde på begeistret en hel bryteverden.

Når Sebastian er på matta er det aldri et kjedelig øyeblikk, og dette mesterskapet var intet unntak. En frisk start ga tre raske, tekniske fallseire. I første kamp mot Andrei Dziambitski, Hvite-Russland, klinte Sebastian til med et enarmskryss i de første sekundene. Da de ble dømt opp igjen prøvde Andrei seg på en mare som Sebastian stoppet, og deretter kastet motstanderen bakover til fire nye poeng og en 8-0 seier på teknisk fall etter 1.39 minutter.

I neste kamp mot Denis Horvath, Slovakia, vartet Sebastian umiddelbart opp med et krysstak og deretter to ruller. Etter 45 sekunder var kampen over med nok en 8-0 seier og teknisk fall.

Kvartfinalen

I kvartfinalen var motstanderen Pavel Puklavec, Kroatia. Som i innledningskampene startet Sebastian med et krysstak og nok en gang ble det fire poeng ledelse. Siden Pavel klarte å komme seg bakpå i samme situasjon ble det et poeng reduksjon. Deretter prøvde kroaten seg på et kast. Det ble stoppet av Sebastian som gikk opp i 5-1 ledelse.

Kolbotn-bryteren hviler som kjent aldri på laurbærene. Han satset på nok et bakoverkast og fikk to poeng, men kroaten kastet inn challenge (protest) som de tapte. Sebastian fikk fire poeng i stedet, og dermed var det 9-1 og teknisk fall for tredje gang denne dagen.

Semifinalen

I semifinalen møtte Sebastian georgieren Ramaz Zoidze som har tatt seks medaljer i ungdomsklassen, og som er både europa- og verdensmester i juniorklassen. I U23 er han europamester to ganger og han fikk sølv i VM 2018.

Sebastian gikk på med full styrke og er som han pleier åpen for grep. Dermed er han også svært sårbar, og han ble med på en mare umiddelbart. Sebastian kom seg imidlertid bakpå slik at han lå under 4-1 i poeng. Ramaz klarte å vende Sebastian, men det ble ny parade og redusering av Sebastian. Straks etter ble han med på nok en kunstmare, men kom seg bakpå motstanderen slik at han lå under 10-4 i poeng. To minutter inn i kampen forsøkte Sebastian seg på et krysstak, men ble stoppet og dermed var kampen over med 12-4 i poengtap.

Livlig bronsefinale

Etter tapet gikk Sebastian Aak inn i bronsefinale mot Cengiz Arslan, Tyrkia, europamester for junior i 2015 og verdensmester i U23 i 2018. Tyrkeren tok initiativ i kampen og Sebastian fikk den første advarselen før det har gått et minutt. Han klarte å stå imot presset og de ble bare 0-1.

Tyrkeren fulgte opp med krysstak, men fikk ikke vendt Sebastian mot rygg slik at det bare ble to poeng. Da våknet Sebastian med sitt beryktede krysstak, scoret fire poeng og han ledet kampen 4-3. Langt ut i andre periode satser Cengiz på et nytt krysstak som ga to poeng, men Sebastian kommer seg bakpå motstanderen og ledet kampen på stillingen 5-5. Tyrkeren kjempet som besatt, kom bakpå Sebastian da det var 5-6 sekunder igjen uten at Sebastian var nede i matta, noe som er nødvendig for å få poeng. Derfor velger han å kaste bakover i stedet, og får med seg Sebastian på et smidighetsbelte da det var 3,6 sekunder igjen. Seieren ble på 9-5 i poeng, og det ble en femteplass på Kolbotn-bryteren. Det er hittil hans beste resultat i et internasjonalt mesterskap.