GØY MED PARSELLHAGE: Fredag formiddag var Ingierkollen barnehage i rådhusparken. Her skal de ha matproduksjon i småskala i to år.

Startet parsellhage i rådhusparken

Ingierkollen barnehage jobber med å etablere parsellhage syd for Gamle Oppegård rådhus på Kolbotn.

Publisert Sist oppdatert

– Barnehageavdelingen vår har mye fokus på bærekraftig matkultur. Vi prøver så godt vi kan å veilede barna slik at de vokser opp med de viktige verdiene. Grønnsaksdyrking og egen matproduksjon er et viktig tema, som er i tråd med Rammeplanens mål og krav om bærekraftig utvikling. Ikke minst er dette kjempegøy for barna! Parsellhage-prosjektet er en ypperlig mulighet til å kombinere dette med samfunnsintegrering og undervisning, sier Stian Løken (44).

44-åringen, som bor på Tårnåsen, jobber til daglig som pedagogisk leder ved Ingierkollen barnehage. Sammen med blant annet fagarbeider Tobias Volledal (33) har han ansvar for Askeladden, en storbarnsavdeling på 18 barn.

Ikke tilfeldig

Torsdag kveld møtte Oppegård Avis disse to barnehageansatte da de jobbet med å etablere et gjerde rundt den splitter nye parsellhagen i rådhusparken på Kolbotn. De fikk hjelp av to foresatte, Sajjad Ahmed (35) og Anders Fält (38).

At foreldre bidrar og hjelper til, er ikke tilfeldig, ifølge virksomhetsleder Benjamin Pham i Ingierkollen barnehage.

– Barnehagen er opptatt av å ha et nært samarbeid med foreldrene og sammen pleier vi å ha felles arrangementer, som for eksempel dugnad, foreldrekaffe, sommerfester, samarbeidsprosjekter og liknende. Ved å samarbeide bidrar man til felles opplevelser for barn og familier, som igjen kan berike nærmiljøet og lokalsamfunnet vårt, sier Pham.

BYGGER GJERDE: På bildet ser du Tobias Volledal, Sajjad Ahmed, Stian Løken og Anders Fält (i bakgrunnen) som jobber med å etablere et gjerde for parsellhagen i rådhusparken.

Gratis utlån

– Dette startet med en artikkel i Oppegård Avis for ett år siden da det ble spilt inn et forslag om tilrettelegging for innbyggerdrevet urbant landbruk og etablering av parsellhager i Nordre Follo, sier Stian Løken.

Da kommunestyret sa ja til etablering av to parsellhager i Nordre Follo, den ene på Kolbotn og den andre i Ski, ble Løken så fascinert av tanken at han umiddelbart drøftet dette med virksomhetslederen i barnehagen. Ifølge Benjamin Pham ble han så inspirert av engasjementet og drivkraften til Løken at han selvfølgelig støttet ham fullt ut.

Stian Løken tok dermed kontakt med kommunen, på vegne av seg selv og Ingierkollen barnehage. Han sendte inn en søknad om å kunne få lov til å dyrke ting i rådhusparken på Kolbotn.

– Det viste seg at vi var de eneste som sendte inn søknaden knyttet til denne lokaliseringen, sier 44-åringen fornøyd.

Nå får Ingierkollen barnehage lov til å dyrke mat på den kommunale plassen i to år, helt gratis.

– Vi får også jord til pallekarmer samt tilgang til vann og bod. Drift og vedlikehold står vi selv for, sier Løken og Volledal.

Les også: Foreslår urbant landbruk og parsellhager ved rådhuset

– Inspirerende

Mens Stian Løken bor på en husmannsplass og dyrker mye forskjellig hjemme, bor Tobias Volledal i en leilighet og har allikevel klart å dyrke alt fra grønnsaker til te.

Siden 17. mai nærmer seg med store skritt, har de to engasjerte mennene allerede pyntet barnehageområdet med stemorsblomster.

De har også satt i gang prosessen med årets matdyrking i regi av barnehagen. Her finner du alt fra gulrøtter, tomater, brekkbønner, sukkererter, jordbær, mais, grønnkål og poteter.

– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra de andre barnehagene som spør om hvordan vi har gjort alt dette. Det er gøy at dette kan være inspirerende for flere andre og at flere enn oss ønsker å være med på denne bølgen, sier Løken og Volledal.

TOMATER: Det spirer og gror mye godt inne i melkekartongene.

Barnehagepodkast

I tillegg til alt det ovennevnte lager Løken og Volledal varm mat til barna, er veldig aktive og ofte på tur med avdelingen, men det er ikke alt de bidrar med. De lager også barnehage-podcasten Her Ser Du Maken!

STARTET I OKTOBER I FJOR: Fagarbeider Tobias Volledal og pedagogisk leder Stian Løken i Ingierkollen barnehage lager sammen en barnehagepodkast.

– Her Ser Du Maken! er en podkast til de foresatte og alle som jobber med barn. Formålet er å fremme den filosofiske og faglige diskusjonen opp og ut fra gulvet og frem til alle aktuelle grupper, og for å heve status til vårt yrke, sier Løken og Volledal.

Virksomhetslederen i barnehagen sier han er utrolig stolt over hva personalet på avdelingen får til.

– Jeg er også utrolig glad for at barna får delta i varierte og allsidige aktiviteter. En hverdag der barna får lov til å medvirke sammen med andre, er en hverdag fylt med livsmestring, mangfold og demokrati, i et bærekraftig miljø, sier Pham.

Spennende med parsellhage

Fredag formiddag kunne vi hilse på avdelingen til Tobias Volledal og Stian Løken som dukket opp i rådhusparken igjen. Barna var veldig stolte etter å ha båret stokkene fra skogen og fylt pallekarmene med underlaget.

HJELPER TIL: Barna har båret stokkene fra skogen. Jan (4) synes det er greit å hjelpe til. Fireåringen er veldig glad i blåbær og vil gjerne ha noen blåbærplanter i parsellhagen.

– Det er kjempegøy å dyrke mat. Jeg vil plante blomster, persille, jordbær og gressløk, sier Hedda (5), og legger til at hun liker å vanne alt.

Til tross for sin unge alder, har hun allerede erfaring hjemmefra med å dyrke karse, solsikker og jordbær.

– Hva liker du best å spise?

– Godteri, svarte femåringen uten å nøle.

GØY "PÅ LANDET": Hedda (5) fyller pallekarmene med underlaget.
Powered by Labrador CMS