PÅVIST SMITTE: Tirsdag ble det påvist ett smittetilfelle på teststasjonen i tidligere Oppegård rådhus. Teststasjonen måtte derfor stenges umiddelbart, men ble åpnet igjen dagen etter. Foto: Nordre Follo kommune

– Det er så godt som stans i vaksinasjon av helsepersonell

Totalt 40 ansatte på teststasjonen har ønsket å vaksinere seg mot Covid-19. Hittil har kun 31 av disse blitt vaksinert.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Oppegård Avis publiserte saken om smitte på teststasjonen på Kolbotn, fikk vi flere henvendelser fra våre lesere som lurte på om bemanningen ved teststasjonene på Kolbotn og i Ski hadde vært vaksinert.

Vaksinasjonsstatus hos den smittede på teststasjonen på Kolbotn kan ikke opplyses om av personvernhensyn, men konstituert kommuneoverlege og programleder for vaksinering i Nordre Follo, Monica Viksaas Biermann, påpeker følgende:

– Det er klart at både vi i kommunen og ikke minst Folkehelseinstituttet (FHI) og Legemiddelverket følger med på vaksineeffekter inklusivt risiko for å bli smittet/smitte videre for vaksinerte, på gruppenivå, sier Biermann.

Les også: Måtte stenge teststasjonen på Kolbotn etter påvist smitte

31 av 40 som ønsket vaksine ble vaksinert

Når det gjelder vaksinasjon av ansatte på teststasjon, bekrefter Biermann at dette en gruppe som kommunen har prioritert for vaksine basert på kriteriene fra FHI.

– Det er meldt inn at 40 ansatte på teststasjonen har ønsket vaksine, og til nå har vi registrert at 31 av disse har fått vaksine. Det betyr ikke at de siste ni ikke har ønsket vaksine. Da vaksinering med AstraZeneca-vaksinen stanset opp, måtte vi avbestille timer for en del helsepersonell, og jeg antar at dette også gjelder for noen på teststasjonen, sier Biermann.

Les også: Kun 1.050 Pfizer-doser denne uken

Stans i vaksinasjon av helsepersonell

Konstituert kommuneoverlege påpeker at FHI har vært tydelige på at kommunen nå må prioritere risikogrupper for vaksinasjon.

– Det er derfor så godt som stans i vaksinasjon av helsepersonell. Vi har likevel prioritert å ha helsepersonell på våre «reservelister», slik at vi kan ringe til disse dersom noen i risikogruppen ikke møter til avtalt vaksinasjon eller vi får flere doser ut av hvert hetteglass enn vi hadde estimert, sier Biermann.

Får drastisk færre vaksiner i april

Torsdag 11. mars ble bruk at AstraZeneca-vaksinen stanset etter at en sjelden tilstand med blodpropper, blødninger og lavt antall blodplater har ført til flere dødsfall blant vaksinerte.

Samme dag ble Janssen-vaksinen fra legemiddelprodusenten Johnson & Johnson godkjent for bruk i Norge. Vaksinen som kun krever én dose, skulle leveres til Norge fra uke 16.

FHI skrev da at så mange som 310.000 enkeltdoser av Janssen-vaksinen, som skulle leveres i uke 16 og 17 i april, var sikret i et nøkternt scenario som FHI presenterte i en oppdatert versjon fredag 12. mars:

NØKTERNT SCENARIO FOR VAKSINERING I NORGE. FHI har regnet med at de skal motta rundt 930.000 doser av Janssen-vaksinen i løpet av andre kvartal i sitt nøkterne scenario. Kilde: FHI

Nå viser det seg at Johnson & Johnson kommer til å levere kun 52.000 doser av Janssen-vaksinen i april, det vil si betydelig færre vaksiner enn ventet.

De ovennevnte dosene blir levert i uke 16 og 17, fordelt på to leveranser. Mai-leveranser er foreløpig ikke bekreftet, men prognosen er nå på 226.000 doser, sier Knut Jønsrud i FHI til NTB.

– Åpen for å kjøpe Sputnik V

Under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag denne uken sa statsminister Erna Solberg (H) at Norge er åpne for å kjøpe Sputnik V-vaksinen fra Russland under visse omstendigheter, men at den ikke vil være tilgjengelig på kort sikt.

Hun minnet også om at Sputnik-vaksinen ikke vil være en løsning på Norges umiddelbare problemer med forsyning av vaksiner mot coronaviruset, ifølge ABC Nyheter.

– Russerne har antydet at det vil være tilgjengelige Sputnik-vaksiner til andre land i slutten av andre kvartal. Det er et tidspunkt hvor vi vil ha stor tilførsel av andre vaksiner hvis alt går etter planen, sa Solberg, skriver ABC Nyheter.

Les også: Kampen om vaksinene

Powered by Labrador CMS